reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA Juno přináší nové snímky měsíce Ganymede

24.7.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA Juno přináší nové snímky měsíce Ganymede
NASA se pochlubila novými snímky měsíce Ganymede, které od Jupiteru odeslala sonda Juno. Ta se zaměřila konkrétně na severní pól tohoto velkého měsíce, který by mohl být snadno považován i za planetu, kdyby měl ovšem svou vlastní orbitu kolem Slunce. 
Nové snímky byly pořízeny konkrétně nástrojem JIRAM (Jovian Infrared Auroral Mapper), a to už 26. prosince 2019, ale zveřejněny byly nyní na stránkách NASA. Sonda Juno byla zrovna na cestě k dalšímu úzkému průletu kolem Jupiteru a Ganymede se zrovna nacházel v blízkosti a ukázal jí svůj severní pól. 
 
 
Ganymede je přitom opravdu velký měsíc a patří mu celkově 9. místo mezi známými objekty naší soustavy, a to včetně Slunce. Je tak větší než Merkur, ale to je i Saturnův Titan, který je na 10. místě. Pokud jde o složení měsíce Ganymede, mluvit můžeme především o zmrzlé vodě na jeho povrchu, ale uvnitř by rozhodně mělo existovat roztavené kovové jádro vzhledem k tomu, že Ganymede má jako jediný měsíc naší soustavy vlastní magnetické pole. Nemá ale žádnou významnou atmosféru, což znamená, že nabité částice jsou nerušeně sváděny právě k pólům, které jsou díky tomu tak zajímavým cílem pro sledování. 
 
Ganymede s vyznačenou pozicí severního pólu (tlustá čára vyznačuje nultý poledník)
 
U nás na Zemi tvoří nabité částice od Slunce, které byly odkloněny díky magnetickému poli, polární září, ale toho se v případě Ganymede nedočkáme. Částice ale bombardují jeho ledovou pokrývku a k těm od Slunce se také připojuje plazma z Jupiterovy magnetosféry. 
 
NASA hlásí, že led na pólech měsíce je vlivem neustálého bombardování částicemi z vesmíru amorfní, čili ztrácí svou krystalickou strukturu, jak značí zcela odlišná infračervená signatura oproti krystalickému ledu u rovníku. 
 
Přístroj JIRAM byl ale vytvořen speciálně pro zachycení infračerveného záření pronikajícího z hloubi 50 až 70 km pod vnějšími mračny atmosféry planety Jupiter. Jak ale ukazuje tanto příklad, velice dobře poslouží i pro studium měsíců Jupitera, a to vedle Ganymede také měsíců Europa a Callisto. Tým Juno se tak mohl předem připravit na blízký průlet kolem Ganymede, který přišel na konci minulého roku a tehdy vzdálenost činila 100.000 km. JIRAM tak mohl pořídit na 300 infračervených snímků povrchu měsíce s rozlišením 23 kilometrů na pixel. 
 
Díky JIRAM získá velice hodnotné informace i ESA, která si připravuje misi JUICE (JUpiter ICy moons Explorer), jejíž název už jasně říká, že hlavním cílem bude právě i Ganymede (ale i Europa a Callisto či magnetosféra Jupiteru). JUICE se ale chystá až na rok 2030. 
 
Zdroj: NASA


reklama