reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Americká NASA tento týden ohlásila, že zřizuje novou divizi či úřad pro obranu celé planety. Ten se bude zabývat především jednou věcí, a sice nalezení receptu k odvrácení katastrofy hrozící vlivem dopadu asteroidu či komety.
radon (59) | 13.1.201622:49
asi to budou všichni zesměšňovat, ale může se to ­(nedej bože­) ukázat jako nejdůležitější věc z celého kosmického výzkumu
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 13.1.201623:15
Než dojde k ohrožení z kosmu, buď se sami vyhladíme úplně, nebo alespoň zdecimujeme natolik, že nějaké lítání čehokoliv do vesmíru se vrátí zpět mezi dávné lidské sny.
Odpovědět0  0
easyrider_svk (84) | 14.1.20168:40
jeden ladovec nevedia ucinne rozbit do minuty bez pouzitia atomovky tak si myslia ze kilometrovu kometu z cisteho kovu a skaly rozmlatia len tak..pif paf...ale budu sa tam topit peniaze celkom slusne...
Odpovědět0  0
maiki (165) | 14.1.201612:12
Taky si myslím, že rozbít meteoroid není žádná sranda. Jestli nakonec nebude účinnější nechat ho vlítnout do atmosféry, ať prohoří a následně do něj prásknout.
Odpovědět0  0
tervicz (66) | 15.1.201615:00
Kometa z cisteho kovu je oxymoron, ale to jen technicka... Primarnim cilem naproste vetsiny realistickych planu predne neni teleso rozbit. Nejdulezitejsi je vcasna identifikace objektu, ktery ma potencial ohrozit Zemi, na kolizni draze ­(a nebezpecne zmeny drahy znamych teles­) a v teto oblasti je taky nejvetsi prubezny pokrok, v Cechach jsme v tom mj. taky dost dobri. To dava urcity cas na pripravu, u velkych objektu i v radu let.

Samotna pak obvykle spociva v nalezeni vhodneho zpusobu, jak teleso z drahy vychylit. Coz obnasi potrebu vykonnejsich kosmickych lodi pro pohyb v ramci nasi soustavy, typicky s motory s vysokym Isp, jako jsou iontove, a jeste lepe i velkym tahem, napr. plazmove apod., i tady se technologie neustale posouva, byt by mohla vice. Pokud opomenem politickou stranku veci, s nuklearnim pohonem at uz primym, nebo jako zdroj energie pro jine typy motoru, to jde vzdy lepe a technologie je historicky pomerne propracovana.

Samotne vychyleni neni jednoducha zalezitost, zalezi na konkretnim typu telesa a parametrech drahy, obecne se da rozdelit na dlouhodobe pusobeni, napr. gravitacni nebo solarni, nebo kratkodobe, coz muze znamenat odpaleni nuklearnich nalozi v blizkosti telesa, coz pusobi celou radou efektu, z nichz nejsilnejsi je asymetricke radiacni ohrati povrchu, kde takto vytvoreny ­"hotspot­" funguje v zasade jako motor. Bezesporu jde z hlediska znalosti o nejmene probadanou oblast, ale do budoucna se bude hodit pro kosmicky tezebni prumysl, investice do vyzkumu tedy neni jednoucelova.

Existuje kategorie teles, ktera pochazi z okrajovych casti slunecni soustavy, tedy za Kuiprovym pasem, nekde z oblasti predpokladaneho Opik­-Oortova oblaku, pripadne do systemu vubec nepatri. U nich je problem v nepredvidatelnosti drahy a casto velmi vysokych relativnich rychlostech a tedy kratsimu casu na reseni.

Bud jak bud prozatim je nejdulezitejsi pokracovat v monitoringu, zvysovat citlivost detecke a rozsirovat uz dnes masivni databazi teles, ziskany cas je jednou z nejvetsich zbrani.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 13.1.201617:53
na ruské raketové motory...
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 13.1.201623:04
Jo jo, a když prachy neseženou, tak můžou klidně Rusku vyhlásit válku...
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 13.1.201614:14
Zásah z vnější je to poslední, čeho se musíme bát...
Odpovědět0  0
myrodis (36) | 13.1.201623:08
Ešte netreba zabudať na UFO, keby sa nahodou objavili namiesto meteoritov:D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.