reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA se chystá odhodit na povrch Marsu helikoptérku Ingenuity

24.3.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA se chystá odhodit na povrch Marsu helikoptérku Ingenuity
NASA se už pomalu chystá k odhození Ingenuity, čili prvního létajícího zařízení, které kdy lidstvo vyslalo na cizí planetu. Již dříve bylo zvoleno vhodné místo, které NASA prohlásila za "helipad". 
Rover Perseverance nese helikoptérku Ingenuity v podvěsu, přičemž ta je přepravována ve složeném stavu. Ovšem není prostorově zkomprimována nijak složitě, neboť ji postačí jen otočit do správné orientace a nastavit její čtyři nožky, aby na ně mohla být z nízké výšky odhozena na povrch Marsu. 
 
 
Tento proces nám podrobně ukazuje video pořízené v laboratoři, kde NASA JPL pochopitelně pečlivě zkoušela, zda půjde o spolehlivý a bezpečný způsob, jímž bude možné Ingenuity připravit pro první let.
 
 
První krok tak představuje odhození ochranného štítu, což už Perseverance splnil. Pak bude muset odjet na místo určení, kde bude mít pod sebou rovný povrch bez kamenů, čili na "helipad" o velikosti cca 10 x 10 metrů. Následně se odemkne rameno, s nímž se pak helikoptérka otočí o 90° a přiblíží se k zemi. Nakonec už jen budou vyklopeny její čtyři nožky, aby mohla být z výšky cca 10 centimetrů odhozena. Vzhledem k velice širokému rozchodu jejích nožek tak skutečně nehrozí, že by se při tom převrátila. 
 
 
Nicméně i když v podstatě nejde o složitou proceduru, NASA si i tak pro ni vyhradila 6 solů. Až do okamžiku odhozu budou baterie Ingenuity dobíjeny přímo ze zdroje roveru, neboť ta už se poté bude muset spoléhat jen na svůj solární panel umístěný na samotném vrcholu. 
 
Poté snad už brzy uvidíme, zda helikoptérka zvládne svůj první let a poskytne z něj obrazový záznam. Poté by měla letět ještě několikrát, ovšem víc toho neumí. Ostatně na rozdíl od Perseverance je Ingenuity založena na běžné elektronice a využívá zcela běžný čip Qualcomm Snapdragon 801, který nemá zvýšenou odolnost vůči radiaci a nepředpokládá se, že by vydržela dlouho funkční. Ostatně sám Perseverance se bude muset vydat dál zkoumat tajemství kráteru Jezero, takže Ingenuity bude v každém případě opuštěna.  


reklama