reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA vyzkoušela pomocné rakety pro SLS: přes 1,6 milionů kilogramů tahu

3.9.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA vyzkoušela pomocné rakety pro SLS: přes 1,6 milionů kilogramů tahu
Je dobře známý fakt, že rakety SLS se svými raketoplánovými motory ani zdaleka nebudou stačit na to, aby se odlepily od země. A stejně jako raketoplány budou potřebovat pomocné rakety, z nichž jednu NASA nyní vyzkoušela. 
NASA se chystá využít nejen motory RS-25 z programu raketoplánů, ale také pomocné rakety, které dříve vynášely Atlantis, Columbii a další raketoplány na oběžnou dráhu. Nicméně nepůjde o ty samé pomocné rakety. Nově budou pětisegmentové (přibude právě pátý středový), získají novou avioniku a také lehčí izolaci, takže by měly být celkově asi o čtvrtinu výkonnější než ty, které se využívaly před lety pro start raketoplánů. V případě SLS budou tvořit asi tři čtvrtiny celkového tahu při startu, jak ostatně říká i následující obrázek. 
 
 
NASA nyní ohlásila, že provedla test Flight Support Booster-1, kde se využily pohonné látky od nových dodavatelů a ten se týká raket SLS, jež nastoupí až po misi Artemis III. Čili jde o nové verze pětisegmentových pomocných raket pro Artemis IV a pozdější mise. 
 
 
Maximální tah nových verzí pomocných raket je přitom 3,6 milionů liber, čili přes 1,6 milionů kilogramů (nebo také 16 meganewtonů). Test trval krátce přes dvě minuty, po které bude pomocná raketa pracovat i v praxi při vynášení SLS do vesmíru, než jí dojde palivo a bude odhozena. 
 
​  
 
NASA také ohlásila, že souběžně s tím už skládá dohromady pomocné rakety pro tři první mise Artemis. První má startovat příští rok na podzim a NASA už pro ni pomalu dokončuje první pár pomocných raket, který je připravován na Floridě, zatímco test FSB-1 proběhl v Promontory (Utah). Škoda jen, že z něj nemáme k dispozici oficiální záznam samotného testu, takže použijeme krátké video z kanálu AmericaSpace. Zde je také k dispozici záznam ze živého vysílání NASA (zážeh ve 20:16). 
 
Zdroj: NASA


reklama