reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC a Hitachi uvádí vodní chlazení pro pevné disky

31.7.2007, Jan Vítek, aktualita
NEC a Hitachi uvádí vodní chlazení pro pevné disky
Vodou se dá v osobním počítači chladit v podstatě všechno. Vedle tradičních bloků pro chlazení procesoru, čipové sady a grafické karty tu máme také bloky pro moduly RAM, MOSFETy, napájecí zdroje a samozřejmě nechybí ani bloky pro pevné disky,...
Vodou se dá v osobním počítači chladit v podstatě všechno. Vedle tradičních bloků pro chlazení procesoru, čipové sady a grafické karty tu máme také bloky pro moduly RAM, MOSFETy, napájecí zdroje a samozřejmě nechybí ani bloky pro pevné disky, které již delší dobu nabízí například němečtí Innovatek a ani Čechům nejsou cizí. Nyní se také společnosti NEC a Hitachi rozhodly, že vytvoří vlastní verzi.



Společnosti tvrdí, že se jedná o první systém vodního chlazení pro pevné disky, což může být pravda, ale rozhodně to není první využití vodního chlazení pro pevné disky. Jedná se o samostatné zařízení s boxem pro pevný disk, průtokovou vodní pumpu a radiátor se 120mm ventilátorem. Tento systém by tak svým výkonem jistě stačil na i chlazení procesorů, takže teplotu pevného disku (či disků ?) musí zkrotit levou zadní. Celé chlazení má vydávat hluk 25 dBA a NEC s Hitachi je plánují využít u některých ze svých budoucích desktopových PC. NEC již má své zkušenosti s vodním chlazením a v Japonsku nabízí vodou chlazení servery i desktopy.

Toto zařízení zdánlivě vypadá jako prototyp, ale spíše bych řekl, že jde již o konečnou podobu. O čem totiž zdroje nepíšou, je část vlevo, která vypadá jako měděný vodní blok pro procesory v patici LGA 775. Je tedy pravděpodobnější, že jde spíše o celý systém chlazení, který se nebude starat pouze o jeden pevný disk, však to by bylo na hlavu postavené.

Zdroj: Akihabara News
reklama