reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Někdo ukradl kus izolační dlaždice raketoplánu

11.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Někdo ukradl kus izolační dlaždice raketoplánu
Program Space Shuttle už je minulostí, lidé se ale na exponáty raketoplánů a jejich příslušenství chodí rádi dívat v rámci výstavy. NASA ale tento víkend na pořádání výstavy doplatila odcizením kusu izolační dlaždice.
Raketoplány z vesmírného programu Space Shuttle už se k létání do kosmu nepoužívají. Některé historické kousky tak slouží i pro použití na nejrůznějších výstavách. Jak se ale ukázalo, návštěvníci se k exponátům nechovají vždy tak, jak by měli. Z výstavy raketoplánu byl totiž ukraden kus izolační dlaždice, která slouží jako tepelný štít při průchodu atmosférou. Možná se jedná o čin nadšeného fanouška či jen o obyčejný vandalismus, NASA viníka zatím ale nevypátrala.

Výstava byla pořádána NASA v Kennedyho vesmírném středisku a tento víkend v neděli se krádež odehrála. NASA vyzývá veřejnost, aby dávala pozor, kdyby se ukradený kus objevil na internetu k prodeji. Naštěstí se nejednalo o izolační dlaždici, která by v minulosti letěla na raketoplánu do vesmíru, tato byla použita pouze pro účely školení a trénování, NASA ji chce i tak zpátky.




Raketoplán Atlantis v NASA


Ke krádeži nedošlo proto, že by exponát nebyl pod dohledem. Kus izolační dlaždice byl odcizen, když vedle exponátu raketoplánu Atlantis stála Jean Wright z NASA, která pracuje v Kennedyho vesmírném středisku jako pedagožka, asi 3 metry od vystavené dlaždice. Izolační dlaždice byla chráněná plexisklem a běžně byla umístěna na vozíku společně s mnoha dalšími kousky sloužícími k výuce a ukazování návštěvníkům výstavy.

V tu chvíli vozík s exponáty obklopoval velký dav lidí. Jakmile Jean Wright zjistila, že kousek chybí, okamžitě kontaktovala ostrahu, ta však už nic nezmohla. NASA se tedy nyní pomocí sociálních sítí snaží pátrat po ztraceném exponátu, který by se na internetu mohl objevit.

Kus izolační dlaždice musí mít identifikační číslo VT70-191 a ještě další tři číslice, na které si Jean Wright nemůže vzpomenout. Pokud by si někdo všiml, že je izolační dlaždice nabízena, měl by kontaktovat příslušné orgány. Pokud však byl exponát odcizen nějakým nadšencem, nejspíše ho prodat ani nebude chtít.

Raketoplán Atlantis, který byl také součástí výstavy, je v pořadí čtvrtý raketoplán používaný NASA. Za svou služební dobu vykonal celkem 33 misí, kariéru ukončil v roce 2011. Tento raketoplán však bys naštěstí od rukou návštěvníků zatím uchráněn.

Zdroje: engadget.com, popularmechanics.com
reklama