reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua uvádí první procesorový chladič řady Redux, NH-U12S

17.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Noctua uvádí první procesorový chladič řady Redux, NH-U12S
Produkty řady Redux od firmy Noctua už dobře známe, ale dosud šlo o ventilátory. Rozeznat je můžeme snadno díky šedému zbarvení namísto obvyklého hnědého odstínu, ovšem o barvu samotnou zde pochopitelně nejde. 
Chladič Noctua NH-U12S Redux lze označit za zjednodušenou a levnější verzi chladiče NH-U12S, což se týká nejen provedení samotného chladiče, ale i jeho výbavy. Mohlo by se zdát, že tu máme jen desaturovaný snímek původního NH-U12S, ale rozdíly tu jsou. 
 
 
Ten největší tkví v počtu heatpipe. Klasická Noctua NH-U12S má celkem pět heatpipe, které jsou seskupeny jako pětka na hrací kostce, zatímco verze Redux má čtyři trubice a v jejich seskupení tak chybí na obou stranách chladiče ta prostřední. Čili výkon bude trošku snížen, ale jak moc, to můžeme leda odhadovat. 
 
 
Dále jde o to, že mezi heatpipe a na nich nasunutými žebry není pájka, čili přenos tepla z trubic bude rovněž horší a máme tu také samozřejmě i odlišný ventilátory, a to NF-P12 redux-1700 PWM. Velikost chladiče a jeho proporce jsou ovšem stejné jako v případě "plné" verze. 
 
 
V balení ovšem také nenarazíme na tubu s teplovodivou pastou a namísto toho je tu po vzoru BOXovaných procesorovaných chladičů pasta nanesena už přímo na styčné ploše chladiče. V rámci volitelné sady NA-FK1 pak budeme mít možnost si dokoupit další výše zmíněný ventilátor s příslušnými sponami, protivibrační podložky, rozdvojovací kabel a také adaptéry s odpory pro snížení otáček. 
 
NH-U12S Redux je jinak vybaven obvyklým montážním systémem SecuFirm2 pro LGA 115x, LGA 1200, LGA 20XX a AM4. Samotný chladič dostal cenovku 50 USD a sada NA-FK1 se prodává za dalších 17 dolarů. Původní plnotučný NH-U12S pak přijde na 70 dolarů a naprosto stejné částky platí i v eurech, čili pokud je to u nás produkt prodávaný většinou za cca 1600 Kč s DPH, jeho osekaná verze Redux by měla být k dispozici za cca 1150 Kč. 


reklama