reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook Hardware Control (NHC)

22.12.2006, Josef Nádběla, článek
Notebook Hardware Control (NHC)
Konečně jsem objevil program, který umí dvě velmi důležité věci - detekovat SMART informace z pevného disku a zobrazit vybrané diagnostické ukazatele na pracovní ploše počítače. Tento program se jmenuje Notebook Hardware Control a je určen primárně pro notebooky. Chcete mít navíc tišší notebook? Pracovat na baterii až o 50 % času déle? Potom je následující povídání určeno právě pro vás.

Podrobný popis funkcí a nastavení NHC



Aktivací jakékoli nové ikonky v systémově liště dojde k maximalizaci rozhraní NHC. Program má celkem devět záložek a my si je nyní všechny podrobně projdeme.


STATUS

Záložka STATUS informuje o aktuálním stavu důležitých částí notebooku. Jedná se o taktovací frekvenci procesoru, aktuální zátěži procesoru, nastaveného napájení procesoru a jeho chování (dynamické přepínání výkonu). Zároveň je zde informace o stavu baterie a teplotě procesoru i pevného disku. Vpravo, kliknutím na zelenou šipku, zahájíme monitorovací službu. Před touto aktivací je lépe projít si ostatní záložky a vše si nastavit podle svých potřeb.


Nastavení zahájíme kliknutím na dvě ozubená kolečka, která jsou v obrázku popsána jako Nastavení monitorování.

Na přehledném dialogovém okně, označeném názvem NHC monitoring options lze nastavit, které části notebooku je potřeba sledovat, v jakém intervalu má být sledování prováděno a zejména jakou prioritu má operační systém sledování přiřadit.



Úplně dole jsou čtyři zaškrtávací políčka:

- Start monitoring automatically – po zapnutí NHC dojde k automatickému sledování notebooku.
- Show monitoring graph always on top – toto okénko ponechte prázdné, jinak se budou ukazatele objevovat na všech spuštěných aplikacích.
- Don´t show graph automatically on monitoring launch – po startu NHC se grafy na ploše neobjeví.
- Enable data logging on the hard disk – aktivovat tvorbu reportu o diagnostice na pevný disk.


CPU Speed – rychlost procesoru



Zde si můžete nastavit schéma pro chování procesoru při napájení notebooku z el. sítě a z baterie. K dispozici jsou tyto možnosti:

- Max. performance – maximální výkon. Procesor není ve výkonu omezen.
- Battery optimized – minimální výkon. Procesor běží na nízké taktovací frekvenci (např. Intel Pentium Dothan 1600MHz běží na 600MHz).
- Max. Battery –omezení výkonu v závislosti na zbývající kapacitě baterie.
- Dynamic switching – přepíná mezi maximální a minimální rychlostí procesoru (musí být podporováno) podle aktuální zátěže notebooku.

Za dobrou volbu považuji nastavit Dynamic switching pro napájení z el. sítě a Battery optimized pro napájení z baterie. Navíc je možné za pomocí Clock Modulation (vpravo dole) určit maximální hranici interní taktovací frekvence. I tato volba má vliv na prodloužení chodu na baterie nebo ztišení chlazení vašeho notebooku. Hodí se pro procesory, u nichž není funkce dynamického přepínání výkonu podporována.


NHC také umožňuje získat uživateli plnou kontrolu nad dynamickým přepínáním výkonu procesoru. Opět je třeba nastavit zvlášť provoz z elektrické sítě a z baterie.



Potvrzení o změně:

reklama