reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky EU: možný konec Google News a více bezplatných Wi-Fi hotspotů

14.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Novinky EU: možný konec Google News a více bezplatných Wi-Fi hotspotů
Evropská unie chce více chránit zpravodajské weby, ale možná tím znemožní fungování agregátorů zpráv typu Google News. Nový projekt WIFI4EU si zase klade za cíl rozšířit bezplatné Wi-Fi sítě na náměstích, parcích a dalších veřejných místech.

Konec Google News v Evropě?


Evropská unie zveřejnila návrh směrnice týkající se autorských práv na jednotném digitálním trhu. Snaha sjednotit podmínky autorských práv v jednotlivých členských státech s sebou přináší i na první pohled nesmyslné návrhy, které jdou na ruku spíše velkým vydavatelstvím. Nejnovější návrh směrnice zveřejněné tuto středu Evropskou komisí má přinést dokonalejší ochranu autorských práv zpravodajských webů. Jenže tyto změny by výrazně stížily, nebo dost možná znemožnily provoz agregátorů zpráv, tedy internetových stránek, které sdružují odkazy na články z různých webů a obvykle je seskupují i podle témat, kterými si zabývají.

Celosvětově nejznámějším příkladem takového agregátoru jsou Google News, v české mutaci označované jako Zprávy Google. Uživatel může díky této službě sledovat novinky ze všech zpravodajských webů naráz a navíc si zvolit jen odběr témat, která ho zajímají. Agregátor přitom nepřebírá celý text článku, ale jen jeho titulek a začátek, tedy obvykle jednu či dvě věty z perexu. Uživatel tak stejně musí kliknout na odkaz, který ho přesměruje na zpravodajský web, aby si mohl přečíst celý článek. Návrh Evropské komise by ovšem dával zpravodajským webům možnost zpoplatnit agregátorům přebírání titulku a pár slov z článku. Google by v takovém případě musel platit za to, že v Google News používá těchto pár slov, přitom by stále přinášel zpravodajským webům čtenáře, kteří by klikli na odkaz.





EU se nejspíš nepoučila z případů dvou evropských států, které podobný zákon schválily v minulosti. V Německu se tamní weby vydavatelé rozhodli nepožadovat po Googlu daný poplatek, ačkoliv jim to zákon umožňuje. Ve Španělsku už ovšem možnost takové dohody neexistuje, a tak musel Google ukončit provoz španělské mutace své služby News. Americký gigant se totiž nechal slyšet, že Google News pro něj samo o sobě není výdělečnou službou, protože neobsahuje reklamy.

Unijní návrh už zkritizovali mnozí odborníci, mezi nimi i John Higgins ze skupiny Digital Europe. „Tento návrh obětuje mladé a inovativní evropské tvůrce s cílem chránit zájmy tradičních médií a jejich zkostnatělé obchodní modely,“ prohlásil na adresu nového návrhu. Joe McNamee zastupující organizaci European Digital Rights (EDRi) zase označil plánovanou směrnici za ohrožení evropské svobody projevu, evropského podnikání a kreativity.


Bezplatná Wi-Fi na více veřejných místech v EU


Při středečním hodnocení stavu EU představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nový projekt WIFI4EU, jehož cílem je rozšířit počet veřejných míst, kde se mohou Evropané (nejen samotní občané, ale také instituce) bezplatně připojit k internetu, a to samozřejmě pomocí Wi-Fi hotspotů. Týká se to náměstí, parků, knihoven a dalších míst či veřejné přístupných budov. Unie pro tento účel vyhradila 120 milionů eur, které by měly pomoct do roku 2019 zprovoznit minimálně 6 000 hotspotů. Peníze přitom půjdou na nákup a instalaci sítě, o samotnou správu se bude starat místní subjekt, tedy například město.

EU se přitom nechce zaměřovat na místa, kde už nějaká veřejná Wi-Fi síť funguje, ať už placená či neplacená, nýbrž na místa nepokrytá hotspoty. Každý ze zřízených hotspotů by měl podle plánů umožnit připojení tisícům lidí denně. WIFI4EU ovšem není jediný projekt, pomocí kterého chce Evropská unie zpřístupnit internetové připojení co nejširšímu počtu obyvatel. Navrhovaná reforma telekomunikačních předpisů počítá s tím, že by vlády členských států musely umožnit přístup k širokopásmovému připojení i občanům s nízkými příjmy nebo zvláštními potřebami, ať už formou příspěvků nebo zavedením povinnosti pro telekomunikační společnosti nabízet speciální tarify.

Zdroj: Pcworld.com (1, 2)
reklama