reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky u PalmSource – Klient pro Push to talk a balík aplikací pro smartphony

15.2.2005, Pavel Bureš, článek
Novinky u PalmSource – Klient pro Push to talk a balík aplikací pro smartphony
V pondělí PalmSource oznámil, že se společností Qualphone vyvíjí systém pro přenos hlasu ve formě dat mobilní sítí. Komunikátory Treo by tak byly více schopné konkurovat zařízením s Windows Mobile.
Služby typu Push to talk over Cellular (PoC) jsou blízké zaměření Qualphonu na audio a multimédia, takže při vývoji klienta pro Palm OS budou moci vývojáři využít všech svých předchozích zkušeností. Podobná aplikace Palmům zatím scházela, konkurenční PDA s Windows Mobile mají Pocket Skype, ale majitelé komunikátorů Treo (pro ně je program vyvíjen především) byli o tuto pohodlnou a hlavně levnou komunikaci ochuzeni a pro část potenciálních uživatelů byla existence Skypu či obdobné aplikace jazýčkem na vahách při vybírání modelu PDA. Klient od Qualphonu by měl být jednoduchý na ovládání a rychlý, aby vyhovoval vlastnostem většiny Palm OS aplikací. Stejně to vidí i výrobce, my jsme zvědavi na finální verzi a na to, jestli se všechny plány podaří zrealizovat. Otázkou však je, zda se aplikace prosadí mezi uživateli, neboť Qualphone dodává PalmSource kompletní řešení pro hlasovou komunikaci mezi mobilními zařízeními a tak není pravděpodobné, že program bude pracovat s jinými sítěmi.


Spolupráce PalmSource s China Mobile Soft nese první ovoce. Společnost PalmSource oznámila, že pracuje s CMS na softwaru pro mobilní telefony a smartphony. China Mobile Soft již delší dobu poskytuje kompletní programové řešení pro několik výrobců mobilních telefonů a PalmSource od akvizice vlastní cca 10 licencí na software pro přibližně 30 mobilních telefonů prodávaných v Asii. PalmSource by chtěl v budoucnu dodávat pro mobilní telefony a smartphony software, který bude vypadat jako Palm OS, bude se stejně ovládat a data budou kompatibilní s PDA.

PalmSource Feature Phone obsahuje grafické rozhraní a nejpoužívanější telefonní aplikace (SMS, MMS, Adresář, vytáčení čísel atp.).

PalmSource mMMS je důležitý program, bez kterého bychom nemohli na smartphonu pracovat s multimediálními zprávami. Aplikace dodržuje standard OMA 2.0 MMS a díky tomu by měla být kompatibilní s většinou telefonů a dalších mobilních zařízení.

Přestože smartphony mají většinou menší displej než kapesní počítače, lze na nich mimo wapu prohlížet i HTML stránky, a to právě v programu PalmSource mBrowser. Zatím není jasné, jestli jako základ bude použit Web Pro 3.5 případně Blazer známy z Tungstenu T5, nebo začne PalmSource využívat poznatků programátorů CMS. My se kloníme spíše k druhé variantě, protože webový prohlížeč pro smartphony a mobilní telefony se od toho pro kapesní počítače v mnohém liší, je třeba dbát na jednoduchost a výkonnost, čehož by přepracováním stávajících aplikací dosáhnout šlo, ale s obtížemi.
reklama