reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA by mohla mít problémy i s dalšími jádry, vydán GeForce Power Pack

17.8.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA by mohla mít problémy i s dalšími jádry, vydán GeForce Power Pack
O vadných grafických jádrech G84 a G86 od NVIDIE jsme již několikát informovali. Nyní se však zdá, že problémy by mohly být horší. Jak se vše vyvíjelo ? Mobilní karty GeForce 8400M a 8600M začaly z ničeho nic umírat kvůli výkyvům teplot...
O vadných grafických jádrech G84 a G86 od NVIDIE jsme již několikát informovali. Nyní se však zdá, že problémy by mohly být horší. Jak se vše vyvíjelo ? Mobilní karty GeForce 8400M a 8600M začaly z ničeho nic umírat kvůli výkyvům teplot a degradaci jader. NVIDIA poté oznámila, že problém se týká jen Hewlett-Packard, nicméně vadné karty ohlásili i Dell a ASUS a postupně řada dalších výrobců. NVIDIA rychle vydala aktualizovaný BIOS, který měl lépě hlídat výkyvy teploty a zabránit dalším kartám v selhání, nicméně řešení není trvalé a spíše problém jen odsouvá. Dell pak začal měnit kompletně celé laptopy (jelikož je obvykle třeba vyměnit celou základní desku), nicméně je dost dobře možné, že i tyto budou obsahovat vadné karty. Navíc je možné, že i nová jádra a karty s nimi jsou vadná.



Problémy se nyní začínají stupňovat, jelikož později byla podobná vada ohlášena i u integrovaných karet GeForce Go 6150. Nyní dokonce mělo podle nepotvrzených zpráv dojít k hlášení podobných příznaků u desktopových karet s jádry G92 a G94, která má většina současných karet NVIDIE. Problémy mají mít čtyři výrobci karet, kterým prý začala jádra odcházet při vyšších teplotách. Podle zdrojů blízkých výrobcům pak byly zastaveny některé dodávky jader a zrušeny objednávky na nové. NVIDIA nyní měla změnit materiál používaný v jádrech G84 a G86 a to z Namics 8439-1 na Hitachi 3730, což by mohlo znamenat, že postižena je řada jader s tímto materiálem. Rozhodně ne všechny, jak tvrdí některé spekulace, ale minimálně celá či větší část várky jader s tímto materiálem.



Pro majitele laptopů tu je ale i dobrá zpráva, server Driver Heaven totiž vydal program NVIDIA Mobility Modder Tool, který umožňuje ovladače pro desktopové karty upravit a používat na kartách mobilních. Nástroj je nyní ve verzi 0.3.0 beta a přichází po podobném a velmi úspěšném programu pro karty AMD.

Samotná NVIDIA pak vydala GeForce Power Pack s programy využívajícími PhysX. Balíček v sobě má WHQL ovladače verze 177.83, klienta Folding@home pro karty GeForce, mnoho technologických videí, dema, 30denní trial verzi programu Badaboom, PhysX mod pro Unreal Tourmanet 3 a plnou hru Warmonger: Operation Downtown Destruction.



Server Fudzilla PhysX na kartě GeForce 8800 GT porovnal se starou kartou Ageia PhysX a výsledku jsou dost rozporuplné. GeForce 8800 GT sice dosahovala většího počtu snímků za sekundu, ovšem hodně vytěžovala procesor. Pokud byl tento zatížen, dokonce se výsledky obou karet vyrovnaly. Momentální verze PhysX tedy není moc povedená, jelikož se zdá, že výpočty hodně závisí na CPU a GPU pak slouží jen jako koprocesor. S fyzikálními výpočty na grafické kartě nejen že tedy zřejmě stále nebude možné použít kartu v počítači s pomalejším procesorem, ale dokonce se závislost na CPU ještě zvýší, nehledě na využití části GPU pro počítání fyziky místo obrazu. Momentální verze PhysX tak procesoru neodlehčuje, ale naopak mu přitěžuje, žádného zvýšení FPS se tedy jen tak nedočkáme.

Zdroj: The Inquirer (1, 2, 3), VR-Zone, Fudzilla (1, 2)
reklama