reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia Tegra 2: budoucnost smartphonů a tabletů

12.1.2011, Petr Štefek, technologie
Nvidia Tegra 2: budoucnost smartphonů a tabletů
Nvidia Tegra 2 je novinkou pro zbrusu nové smartphony a tablety, kde má ambice přinést dosud nevídaný výkon. Můžeme se těšit dual-core telefony nebo tablety umožňující přehrávání full HD videa nebo hraní her.
Alfou a omegou úspěchu platformy Tegra 2 bude dostatek zajímavých zařízení od renomovaných značek a také to, zda pro ně bude dostatek zajímavých aplikací. Nvidia s touto novou SoC platformou vsází především na výkon v oblasti 3D, tedy alespoň pokud se týká marketingu. Tegra 2 ale nabízí mnohem víc, kde mezi stěžejní body můžeme zařadit to, že se jedná o jednu z prvních dual-core platforem na trhu, která může tabletům a smartphonům poskytnout kýžený výkonnostní skok.


Tegra 2 v modelech Audi A8 v roce 2011

Další z výkonnostních taháků bude přechod od „in-order“ k „out-of-order“ architektuře, která si dokáže ve většině aplikací získat výkon. Tento trend můžeme pozorovat i u dalším mobilních platforem, které známe především z notebooků. Tegra 2 dělá vše proto, aby byla atraktivní i v oblasti spotřeby energie, kde došlo k poměrně zásadním proměnám, které jsou ovšem spojeny spíše s novou generací ARM Cortex A9 architektury, kterou má Nvidia licencovanou.



Nvidia bude za Tegru bojovat i s vysokým počtem optimalizovaných aplikací, což může být klíčem k úspěchu a také k tomu, aby zákazníci kromě preferencí k jednotlivým značkám na trhu volili obezřetně i základ nových zařízení, jinými slovy aby se Tegra 2 stala jedním z parametrů v pomyslném filtru při výběru správného tabletu nebo smartphone. Ceny zařízení se SoC Tegra 2 nebudou pravděpodobně nějak vysoké, ale LG Optimus 2X se u nás bude prodávat za cenu okolo 16 tisíc Kč, což je opravdu mnoho. Tablety založené na Tegra 2 s Androidem jdou ovšem v zámoří sehnat v přepočtu za nějakých 6500 Kč.
reklama