reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obamově vládě už tolik nevadí osobní šifrovaná data

12.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Obamově vládě už tolik nevadí osobní šifrovaná data
V posledních letech velice často probírané a kontroverzní téma se týkalo šifrování osobních dat. Jiný názor na ně měli politici, bezpečnostní služby a také novináři a samotní uživatelé. A nyní to vypadá, že v Obamově vládě nastala změna.
Zákonodárci a bezpečnostní orgány ve Spojených státech měli možnost šifrování dat za zbraň, kterou mohou využít teroristé nebo třeba pedofilové k očividným účelům. Je to ale rovněž způsob k ochraně osobních dat, která nutně nemusí být závadná a někteří mohou využít šifrování k tomu, aby se vyhnuli sledování ze strany státních orgánů. Čili řada hlasů připomíná, že jde o důležitý nástroj pro lidi žijící v represivním státním zřízení.





Obamova vláda přitom dosud proti možnosti šifrování osobních dat bojovala, respektive žádala, aby měla možnost takové šifrování snadno prolomit. To by znamenalo, že by šifrovací standardy povinně musely mít zadní vrátka. Argument byl přitom jasný: jde o národní bezpečnost. Nyní však vláda změnila svůj přístup, i když základní myšlenka zůstala stejná. Bylo totiž oznámeno, že vláda nebude útočit na mezinárodní standardy pro šifrování dat.

Mark Stroh, mluvčí Bílého domu, k tomu poznamenal: "Aktivně spolupracujeme se soukromými společnostmi, abychom se ujistili, že ty chápou význam národní bezpečnosti, ochrany veřejnosti a hrozby, kterou přináší zneužití produktů a služeb pro šifrování". Dále však dodal: "Nicméně, naše vláda se nyní nechystá tento problém řešit na legislativní úrovni".

Společnosti zabývající se šifrováním dat přitom poukazují na to, že zadní vrátka v moci vlády USA by celkově usnadnily možnost prolomení ochrany. Navíc připomínají, že v poslední době byla ochrana dat samotnou vládou USA přímo otřesná, čímž poukazují především na případ Edwarda Snowdena, který v roce 2013 vynesl ven mnoho vysoce tajných dokumentů a nedávno přímo z Bílého domu unikly záznamy čtyř milionů lidí. Jejich hlavním argumentem je tedy zřejmý: pokud vláda USA nedokáže chránit vlastní data, jak může chránit data jiných?

Zdroj: KitGuru
reklama