reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OLED - nová technologie výroby displejů

23.10.2002, Petr Hájek, článek
OLED - nová technologie výroby displejů
Tak starý dobrý TFT displej má nástupce... Ale že si dal na čas!
Světoznámá firma Kodak licencovala nedávno technologii výroby displejů od Opto Tech Corporation s názvem "organic light-emitting diode" neboli zkráceně "OLED". Na rodíl od LCD technologie, OLED je samovyzařující, resp. samoozařující a tím pádem odpadají starosti s podsvícením, které se často u PDA a mobilů ani nedá nazvat rovnoměrné. K provozu stačí pouhých 2-10V. Jako samozřejmost se rozumí dokonale plochá zobrazovací plocha.





Takže jak to celé vlastně funguje? Popis je značně složitý, proto zájemce o podrobnosti odkazuji na zdroj uvedený níže, pokud máte doktorát z fyziky se jistě velmi dobře pobavíte a dozvíte spoustu zajímavých novinek. Nás, běžné smrtelníky zajímají spíš vlastnosti, které OLED má.




Několik tenkých vrstviček (tenčích než vlnová délka zeleného světla) na sobě tvoří základ displeje.






Na první pohled je patrné, kdo bude asi lepší v jasnosti, kontrastu a vůbec v barevné živosti obrazu.





Také rozdíl (nějake se mi dere na jazyk "který vidíte a cítíte...", zatracená reklama... !) mezi LCD a OLED z pohledu 160° je velmi impresivní. Údajně i na velmi jasném světle by měl být obraz neuvěřitelně kontrastní a snadno čitelný.





Jistě mi dáte za pravdu, že TFT není to pravé ořechové pro akční hry, svižná videa a bleskurychlé pohyby. Podobně jako někdo vnímá 75Hz monitor jako blikající, tak existují lidé, kterým se u TFT displejů jeví rychlý pohyb jako jaksi zamlžený a rozvlněný. Zkrátka někdo dokáže zachytit tento prchavý minimoment, než se kondenzátory vybijí a přijmou nové údaje o nabití (a následně změní barvu). U OLED technologie by kterýkoliv pixel měl jít libovolně změnit ve velmi krátkém okamžiku, což tento nežádoucí efekt eliminuje.





OLED technologie naštěstí není žádná přecitlivělá fajnovka a měla by se proto dočkat širokého použití snad ve všech oblastech, kde se něco zobrazuje - viz autorádio nahoře. Očekává se, že časem se objeví v GSM mobilech, digitálních videokamerách, DVD přehrávačích a hlavně v našich milovaných PDA. Motorola a Sanyo ji už prý používají, tak snad se dočkáme nějakého příjemného (Vánočního?) překvapení.

V případě zájmu se můžeme trochu hlouběji podívat jaký je rozdíl mezi aktivním a pasivním OLED displejem spolu s prostudováním fyzikálních procesů s touto zajímavou technologií spojených.
Zdroj: Kodak
reklama