reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.3.2016, Michal Hala, aktualita
Prohlížeč Opera dostal v posledním vývojářském buildu do výbavy blokátor reklamy. Bude tak časem v ostré verzi umět něco, co uměla už stará Opera verze 12. Jelikož něco podobného bude umět časem i Firefox, stane se blokování reklam frekventovanější praxí?
pidalin (1478) | 11.3.20160:35
I vývojáři prohlížečů si to začínaj uvědomovat že je něco špatně a je potřeba tu reklamu blokovat pro pohodlný a normální prohlížení internetu. Pokud provozovatelé webů nechtěj přijít o zisky z reklamy tak se nad sebou musej zamyslet a něco změnit, protože to kam to spěje je neúnosný. Pokud budou stránky blokovat lidem co používaj adblock a budou to slovo i cenzurovat v diskuzi tak tam prostě nepolezu, tak skvělý a jedinečný ty jejich weby nejsou. Nejsem ochotnej někde po monitoru honit křičící reklamu a zjišťovat jak jí zabít aby se mi tam po dalšim kliku objevila znova, já mam jenom jedny nervy!!!
Třeba pro SVHW mam adblock vypnutej, reklama mě tady neobtěžuje, většinou jsou to jenom nabídky produktů, který souvisej s PC a elektronikou a nepřekrejvaj text co čtu, neni problém. Ale konkurenční weby ­(živě.cz a další­) to je naprostý šílenství tam vlézt bez adblocku. Tam maj takový ty bannery co cestujou spolu se mnou když roluju doů a tak...je to příšerně rušivý. Nebo na hrej.cz, tam začali blokovače reklamy blokovat uplně a tam je ta reklama fakt taky neúnosná.
Odpovědět1  0
Luk Skywalker (510) | 11.3.201612:40
Přesně tak, tady je reklama v pohodě, ale stránka kde mi při přihlášení k účtu vyjede přes celou plochu videoreklama na Kaufland, tak to je tedy síla a mají štěstí, že Adblock nejde v práci, jinak bych o tom Kauflandu ani nevěděl, obtěžující reklama.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4556) | 11.3.201616:55
Bohužel takových lidí není zas až tak moc a spousta blokuje všechny weby bez výjimky. Mě třeba děsně štvou automaticky přehrávaná videa na stránkách ­(najednou se ozvou zvuky navíc, Firefox se téměř zablokuje­), reklamy nicméně neblokuju, je to proti mému přesvědčení.

Zde v českých podmínkách je navíc problém v tom, že je to velmi malý trh a blokování reklam už narůstá do takové míry, že možná do několika málo let přejde nemalá část českých webů na nějakou formu přímých plateb. Málokdo bude schopen se uživit dnešním nepřímým způsobem.
Odpovědět0  0
Michal Hala (115) | 11.3.201618:09
Přesně tenhle negativní trend jsem v závěru chtěl naznačit. ;­-­) Já také neblokuji reklamy, protože vím, že čerpám jimi placený obsah. Ono to zřejmě má dvě stránky ­- když se to s reklamami přehání, uživatelé je začnou blokovat. Když uživatelé bodou moc blokokovat, poskytovatelé budou muset začít zpoplatňovat. Chtělo by to najít rozumnou rovnováhu.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 11.3.201618:32
Víš co mě fascinuje? Koupul jsem si eknuhu a na každý stránce na kterou teď vlezu je reklama na další díly. :­-D
Odpovědět0  0
Michal Hala (115) | 11.3.201619:04
Já se podívám na CZC na nějaký kousek hardwaru a pak ho všude vidím další tři neděle. :­-D
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 11.3.201619:43
to mě rozčiluje na reklamě uplně ze všeho nejvíc, že zobrazuje věci na který jsem se někde koukal
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 11.3.201618:30
Tak já obecně blokuju všechno až na pár výjimek a ne naopak. Weby kterejch si vážim a nemaj vyloženě rušící reklamu neblokuju. Pokud jsou to teda weby unikátní který nemaj adekvátní náhradu, pokud je to ňákej web bez kterýho se obejdu tak jdu radši jinam než abych přestal blokovat reklamy. ;­-­) Ale jak řikam, tady ta reklama neni nijak obtěžující.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4556) | 12.3.201617:36
Takový by měl být ideální stav, jít tam, kde je informace nejlevnější, tedy s nejmenším množstvím obtěžující reklamy. Je to obecně více fér než obcházet vysokou ­"cenu webu­" ­(velké množství reklamy­) blokováním. Pokud si web nastaví vysokou cenu ­(hodně reklamy­), měl by být penalizován tím, že mu tam lidi kvůli tomu přestanou chodit ­(a tím jen on bude mít problém­) než tím, že to způsobí instalaci AdBlocku, lidé začnou obvykle blokovat všechno ­(ano, jsou i výjimky­) a jsou takto často penalizovány i weby, které mají cenu nízkou, snaží se čtenářům vycházet vstříc a neobtěžovat je. Chápu zájem o blokování zejména při mobilním připojení, kde je reklama skutečně problém kvůli vyšším datovým přenosům. I zde by se to mělo řešit především tím, že člověk se takovým webům vyhne. Největší legitimní důvod k používání blokátorů vidím patrně v bezpečnosti ­(není zas tak výjimečné, že reklamní kód obsahuje nějaký malware­).

Osobně se mi na poli internetu více líbí tato nepřímá forma platby za obsah pomocí reklamy. Je to lepší, než mít několik předplatných pro pár webů, které člověk navštěvuje. Pokud chce občas navštívit jiný web a má informaci za paywallem, také to nepotěší a zařizovat si předplatné nebo poměrně vysokou cenu za jeden článek není zrovna radost. Tím, že lidé blokují reklamu, dělají web dražší pro ty, kteří neblokují, ale postupně i sami sobě ­(ještě více reklamy pro ty, kteří neblokují, rozkouskované superkrátké kapitoly pro všechny, v konečném výsledku nezřídka paywall a pak už musí platit všichni, případně i konec webu­). No uvidíme, jak se to bude vše dále vyvíjet.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.