reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opera Software MSR - Přehlednější weby pro PDA

22.1.2004, Petr Hájek, článek
Opera Software MSR - Přehlednější weby pro PDA
Po zrevolucionalizování interakce mezi uživatelem a smartphonem představením technologie SSR (Small Screen Rendering) v roce 2002 dnes přináší Opera Software technologii nazvanou MSR (Medium Screen Rendering). Ač si aplikace SSR v praxi vede při generování použitelnějších stránek na malých displejích smartphonů výborně, na větších displejích již tak skvělý výkon nepodávala a právě proto se firma zaměřila na další vývoj.

Dle Opera Software doposud uživatelé zařízení variujících od PDA až po nejrůznější přenosné multimediální hračky s přístupem na web neměli jak uspokojivě vyřešit tento problém a museli se při prohlížení stránek uchylovat k nepříjemnému scrollování do stran. Technologie MSR se zaměřuje právě na displeje této velikosti a slibuje šikovné přeformátování stránky, takže i na malých displejích zmizí jeden z nejnenáviděnějších ovládacích prvků - horizontální scrollbar prohlížeče. Produkt MSR již byl představen prvním zájemcům, takže se jeho implementace pravděpodobně brzy dočkáme v celé řadě budoucích handheldů.

Většina stránek na internetu je svým rozlišením navržena pro desktopové prohlížeče a prakticky každý dnes předpokládá, že na svém PC používáte rozlišení minimálně 800 x 600. Jelikož u podobných stránek MSR odstraňuje při prohlížení na PDA nutnost scrollingu a zoomu, znamená to, že bude načítat obsah stránky a inteligentně renderovat stránku novou, optimalizovanou pro displej středního rozlišení. Původní fonty, barvy, styl i design mají zůstat prakticky beze změn.

"Je to část vize naší firmy nabízet uživatelům přístup k jejich oblíbeným webům bez nutnosti přemýšlet, na jakém zařízení si jej prohlíží. Technologie SSR započala proces osvobození webů z vězení nutnosti jejich desktopového prohlížení a nyní s MSR je Web opět o krůček blíž plné interoperabilitě," říká Jon S. von Tetzchner, CEO Opera Software ASA. "Z našich zkušeností nabytých z implementace SSR víme, že jak běžní uživatelé, tak i podnikoví zaměstnanci chtějí na svém zařízení plný přístup k webu a jeho obsahu. To je jeden z důvodů, proč Operu naleznete u přístrojů značky Nokia, Motorola, Sony Ericsson, Sharp, Kyocera, Sendo a BenQ. Kvalitně uspořádaný obsah stránek obohacuje zkušenost uživatele a sekundárně zvyšuje zisky operátorům."

Na obrázku níže pro srovnání původní web v rozlišení 800 x 600 a stránka zformátovaná pro displej 300 x 250 (velké náhledy viz zdroj).





reklama