reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Overclocking od A do Z - přetaktování počítače

11.4.2002, Radek Havel, článek
Overclocking od A do Z - přetaktování počítače
V poslední části našeho seriálu o přetaktování se podíváme na ukázkovou sestavu, postupně budeme přetaktovávat jednotlivé komponenty a měřit jak se přetaktování projeví na výkonu.
Kapitoly článku:
Nastal čas na trochu ráznější krok a tím je zvýšení napětí procesoru (pouze pro profesionály), u procesoru Duron přebírá deska napětí z procesoru a na tom je nastaveno pomocí maličkých můstků, které jsou buď rozpojené či spojené. U Duronu je to můstek L7, což vím pomocí manuálu staženého z www.amd.com. Můstky jsem propojil pomocí mikrotužky (uhlík je vodivý) a zvýšil jsem napětí z 1,6V na 1,8V což vřele nedoporučuji :o), protože vám může rychle shořet procesor. Já už jsem to ale jednou dělal, takže vím kam můžu.

A ejhle procesor jde nyní přetaktovat na 960 MHz a je naprosto stabilní. Nyní vás čekají poněkud “šokující“ výsledky tak si prosím sedněte (šokující v rámci možností :o). Procesor má nyní při plném vytížení teplotu 58 C

Testy



Obr. 8 - Hrubý výpočetní výkon CPU @960 MHz


Obr. 9 - Multimediální výpočetní výkon CPU @960 MHz


Obr. 10 - Propustnost CPU-paměť @ 960 MHz


Obr. 11 - Paměti nyní běží na 160 MHz :o) hezké že?


Výpočetní výkon se oproti nepřetaktovanému systému zvýšil o 20% a multimediální výkon procesoru také o 20% což je naprosto skvělé. Máme zadarmo procesor o pětinu rychlejší.

Propustnost pamětí se zvýšila o neuvěřitelných 95% nutno ovšem podotknout, že nyní běží paměti na 160 MHz což je vzhledem k tomu, že to jsou neznačkové paměti velice dobrý výsledek. Sběrnice PCI běží na 40 MHz (standardně 33 MHz) a AGP běží na 80 MHz (66 MHz je standard).

reklama