reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PalmSource Europe DevCon Mnichov 2004 – Máme se na co těšit?!

29.9.2004, Pavel Bureš, článek
PalmSource Europe DevCon Mnichov 2004 – Máme se na co těšit?!
V těchto dnech probíhá v německém Mnichově vývojářská konference PalmSource. Známe již několik novinek, zmíníme např. nový Web Browser 3.0, program pro instalování aplikací do PDA a přijde řeč i na operační systém Cobalt 6.1.
Palm OS 6.1 Cobalt

Cobalt 6.1 vychází z Cobaltu šesté verze, verze s číslem o desetinu vyšším je však určena primárně pro komunikátory a ostatní PDA vybavená aspoň GSM modulem. Jak už to tak bývá, nová verze je oproti Palm OS 6 funkčně vylepšená a měla by si udržet stávající výhody Palm OS systémů – tedy kompatibilitu a jednoduché ovládání.

Palm OS 6.1 obsahuje podporu telefonních standardů GSM, MUX, přepracováno bylo rovněž GPRS API. Vlastností, která Palm OS dosud chyběla a najdeme ji až v nově uvedené verzi, je zálohovací aplikace. Dosud bylo nutné tyto programy kupovat nebo zvolit jednodušší freeware variantu. Palm OS je oproti konkurenčním systémům zvýhodněn, obsahuje backup aplikaci přímo v systému, přičemž majitelé Pocket PC jsou závislí na vůli jednotlivých výrobců.

Nový Cobalt je uzpůsoben pro práci s Wi-Fi a technologií Bluetooth v nové verzi 1.2. Zejména u komunikátorů přijde vhod vylepšená spolupráce s bezdrátovými sluchátky a zařízeními pro přenos hlasu při telefonování.

Pokud chce palmOne se svými chytrými telefony uspět, měl by zapracovat na ovládání. Palm OS 6.1 je na použití v komunikátorech a vůbec chytrých telefonech připraven, a tak bude možné ovládat zařízení pouze jednou roku, tedy tak, jak to každý od telefonu očekává. Základem bude nám známý D-Pad, kurzorové šipky se budou jako vždy primárně používat pro přepínání mezi jednotlivými prvky na displeji.

Nový systém počítá mimo paměťových karet také s použitím GPS jednotek, fotoaparátů a dalších zařízení, softwarová podpora SDIO je zajištěna. Novinkou je USB On-the-Go, což má být způsob komunikace s jinými mobilními zařízeními přes USB rozhraní.

Pro potřeby uživatelů komunikátorů bylo upraveno uživatelské rozhraní. Jak si můžete všimnout na přiložených screenshotech, radovat se budou také ti, kteří si přejí mít Palm s graficky propracovaným rozhraním lahodícím oku. Velké změny doznaly systémové preference, které se změnily v ucelené centrum pro nastavení. Jak budou Preferences vypadat ve skutečnosti, se můžeme zatím jen domnívat, pravděpodobně byly přeorganizovány (sloučeny) některé kategorie.



Zvětšitelné náhledy kalendáře

Miliony čínských uživatelů se mohou radovat, Cobalt 6.1 podporuje zjednodušené čínské znaky. Českých uživatelů je stonásobně méně, takže na českou lokalizaci nebo alespoň podporu zadávání a čtení lokalizovaných znaků si můžeme pravděpodobně nechat zajít chuť.
 

Web Browser 3.0

Spolu se systémem ušitým na míru komunikátorům představil PalmSource pro tato multifunkční zařízení i webový prohlížeč. Ten bude nabízen operátorům a velkým zákazníkům, kteří je budou v trochu pozměněné podobě nabízet spolu s PDA. Jednotliví dodavatelé si budou moci upravit homepage, záložky a změnit nastavení tak, aby co nejlépe odpovídalo potřebám jejich zákazníků. Mělo by jít i přenastavit ovládání pro různá zařízení.

Web Browser vychází z jádra NetFrontu používaného na Sony Clié. Že se jedná o moderní prohlížeč, dokazuje podpora streamování multimédií, rychlé vykreslování načtených stránek, zoomování či třeba měnitelná velikost fontů. Pro snadnější navigaci je možné upravit stránku tak, aby nepoužívala horizontální scrollování. Lze prohlížet i wapové stránky a co je pravděpodobně největší novinkou jsou okna. Odkazy by měly jít v nových oknech i otevírat, manuální zadávání adres do více oken půjde také.

Browser podporuje standardy WAP 2.0 a XHTML. Pro zabezpečené připojení můžete využívat SSL nebo TSL. V nastavení půjde změnit proxy, ve výchozím stavu budete zřejmě využívat proxy server palmOne optimalizující stránky pro displeje mobilních zařízení.

Pro tvůrce webových stránek budou k dispozici nástroje, jak co nejlépe upravit stávající web pro malé displeje. Pokud budete mimo dosah vašeho PC a zjistíte, že si potřebujete nainstalovat nějakou aplikaci, můžete tak učinit přímo přes Web Browser.

"PalmSource Web Browser 3.0 poskytuje ty nejschopnější prostředky pro zobrazování informací na dnešních mobilních zařízeních," řekl Charlie Tritschler, viceprezident pro marketing v PalmSource. "Věříme, že s podporou proxy serverů a zabezpečeného datového přenosu je Web Browser 3.0 připravený bezpečně a efektivně zacházet s podnikovými daty," dodal Tritschler.

Na webu palmos.com je ke stažení Palm OS 6.0.1 Simulator a Web Browser 3.0 SDK. Oboje pouze pro registrované programátory.



Web Browser 3.0
 

PalmSource Application Installer

Na dobu konání vývojářské konference v Mnichově bylo načasováno oznámení o uvedení instalátoru aplikací do Palmu. Instalátor ulehčí práci hlavně vývojářům, protože minimalizuje možné problémy. Dochází ke zjednodušení instalace, všechny potřebné soubory budou obsaženy v jednom balíku, který si uživatel nainstaluje přes HotSync nebo si jej stáhne z internetu. Instalátor při instalaci kontroluje hardware počítače – rozlišení displeje, verzi operačního systému či volnou paměť. Pokud nebudou splněny minimální požadavky, uživatel o tom bude informován.

Registrovaní vývojáři si mohou betaverzi stáhnout v Developer sekci PalmSource.
 

Palm OS Developer Suite 1.0

Existence tohoto vývojářského balíku je známa již delší dobu, větší pozornosti se mu ale dostává až nyní. Balík pro vývoj ARM aplikací (podporován je i Cobalt) využívá IDE Eclipse, pro které existuje mnoho plug-inů, a tak ho využívají programátoři v Javě i C++. Uvedení vývojových nástrojů je od Palmu dobrý krok, dosud se používal zejména upravený GNU C compiler a PRC-Tools, případně komerční Codewarrior od Metrowerksu.

"Palm OS Developer Suite představuje splněný závazek pro 300 000 registrovaných vývojářů – poskytnout jim nejlepší vývojové nástroje pro vytváření aplikací pro mobilní zařízení," řekl Larry Berkin, ředitel vývojové sekce PalmSource.

Je vidět, že se máme do budoucna na co těšit. Teď nezbývá než jen počkat, až budou dostupná PDA s novými operačním systémem a dalšími aplikacemi. Možná se tak stane již na uvedení nových modelů 5. října a palmOne tak všechny skeptiky překvapí.
 
reklama