reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.9.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10 jsou tu s námi už více než měsíc. Za tu dobu se objevily první kritiky, námitky, připomínky a řada námětů na zlepšení. Na možnosti zdokonalení desítek se teď podívali i redaktoři webu SuperSite for Windows a nabídli Microsoftu vlastních pět tipů.
bexxx (5) | 9.9.201512:03
Já dal W10 do notebooku a musím říct že mě ten systém nějak neuchvatil. Jak už tu někdo píše, start se seká, seklo se to tak, že nezbývalo nic než restart a pro mě teda nemožnost naplánovat, kdy si já chci stáhnout aktualizace je rozhodující proč od toho dát ruce pryč. Dokud tahle možnost nebude, tak raději zůstanu u W7, jde do měsíce přejít z W10 zpátky, co bude po měsíci? Asi už pak nepůjde W7 aktivovat? Je fakt že se mi oproti W7 zdá start do systému taky pomalejší.

pidalin: ne každý má warez Win a spousta těch co ano, se pak diví a pindá že jim někde něco nefunguje a to vaše procento k warez Win je úplná hloupost.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 9.9.201518:41
No, kromě lidí co maj notebooky neznam snad nikoho kdo by měl legální Win. Když někomu stavim PC tak silně doporučuju nákup OS, warez už dávno od školy nikomu neinstaluju, ale oni prostě ne a ne a nedaj za to těch 2 a půl litru nebo kolik to stojí. Zrovna u Win 7 fakt nebylo co řešit za ty prachy. Ale lidi když si stavěj PC tak narvou veškerej rozpočet do maximálního výkonu a na OS už se vykašlou. Tak to u nás funguje. A neznam moc lidí co by měli koupenou hotovou sestavu, skoro každej to má od někoho sestavený s upirátěnym OS. :­-)
Odpovědět0  0
Puppy8 (158) | 6.9.201515:15
Se vsemi body souhlasim. Windows 8 jsou na tabletech neprekonatelne, ovsem onen ­"tablet rezim­" ve Windows 10 je jen spatny vtip. Nicmene po IFA 2015 je jasne, ze Microsoft a OEM vyrobci s Windows tablety konci ­(nebyl predstaven ani jeden tablet­) a zameri se jen na vetsi konvertibilni zarizeni, jejichz smysl mi popravde receno unika. Jako tablet je to velke a tezke, jako notebook slabe a s malo moznostmi pripojeni zarizeni. Takze by ten rezim meli prejmenovat :­-­)

V zasade je to stale dokola, jeden krok vpred a dva vzad. Zatimco ve Windows 8 nutili desktopovym uzivatelum rozhrani optimalizovane pro tablety, ve Windows 10 zase nuti tabletovym uzivatelum ­(kterych je ovsem malo­) rozhrani pro desktopy, kde se plytva plochou a nic neni schovavaci. Dodnes nemaji ani fullscreen prohlizec.

Pod pojmem tablet si predstavuji zarizeni mensi nez 10 palcu.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 6.9.20157:45
je běh na dlouhou trať a i když se pravděpodobně budou do Nastavení postupně přidávat další funkce, ještě dlouhá léta tady s námi budou aplikace, které si v Ovládacích panelech vytvářejí vlastní aplet.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 6.9.20157:14
Všechny body ve kterejch se mluví o dlaždicích bych sjednotil na: zrišit veškerý dlaždice a přiznat že metro bylo totální fail
Odpovědět3  3
Pavel Matějka (1578) | 6.9.20157:49
Tu naději v sobě klidně můžeš živit, ale máš to marné. Tablety a smartfouny hned tak nevyhynou a k jejich co nejlepšímu sjednocení s desktopem budou směřovat všechny firmy, které do toho mají co mluvit.

Přejdi si na linux, ten asi odolá nejdéle.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 9.9.201518:42
Já tablety a smartphony používam taky ­(i když teprve krátce­) a i tak se mi ty dlaždice nelíběj, je to strašný i na tabletu a na mobilu.
Odpovědět0  0
Čárls (19) | 6.9.20157:13
Nejsem zkušební králík počkam rok a hyn sa ukáže
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 6.9.20157:35
Tak je ale potřeba udělat upgrade kvůli získání licence na Win 10 a pak si tam zas prdnout sedmičku. Pokud teda licence na sedmičku nezaniká tim upgradem, snad ne. Případně kdo má warez windows tohle nemusí řešit vubec, což je asi tak 98% našeho národa. :­-­) Jinak souhlas že ten systém je zastim totální tragédie a microsoft ňákej feedback vubec neřeší, je jim to u prdele. Nejenomže je Win 10 pomalejší než Win 7, ještě to furt s něčim otravuje a GUI je jak kdyby to vymyslel ňákej nedostudovanej grafik co ho ze školy vykopli. Třeba tlačítka zpět a vpřed... táta má asi 1,5D na blízko a ty tlačítka vubec nevidí bez brejlí jak jsou nekontrastní a malinký. Uplně totální pasystém kterej neni vhodnej pro nikoho, ani pro mladý, ani pro starý a už vubec ne pro všechny. Jako vrchol je že při vypnutym UAC ­(což vypíná asi každej kdo instaluje widle ňákou dobu­) nejde spustit ani kalkulačka protože desktopovou zrušili a metro aplikace vyžadujou zaplý UAC. Totální pasystém kde člověk nemá možnost cokoliv změnit a přizpůsobit si to. A nabídka start je polofunkční, pomalá, celý se to seká jak se tam ty dlaždice animujou, půlka věcí do ní nejde připnout a levej sloupec nejde přizpůsobit nijak, akorát tak že si tam můžu přidat složky obrázky a hudba, to je fakt bomba, to jsem používal už v XPčku. :­-D Nechápu proč MS do Win 10 neimplementoval perfektní classic shell kterej je mnohem lepší než původní nabídka z Win 7.
Lidi co se snažej za každou cenu do Win 8­/10 vrátit nabídku ve stejný podobě jako byla ve Win 7 jsou magoři, classic shell umožňuje mnohem inovovanější a elegantnější podání nabídky start než je ta původní z XP ­- 7. :­-­) Ale že ta defaultní windowsácká s dlaždicema je nepoužitelná to je jasnej fakt, o tom nemá smysl se bavit.
Odpovědět2  0
Pavel Matějka (1578) | 6.9.20157:51
Win 10 pomalejší, než sedmičky? No tak už víme, s kým máme tu čest. Jsi obyčejný žvanil. Dál netřeba číst.
Odpovědět3  3
Jumperman (45) | 6.9.20157:55
O tom jestli jsou 10ky pomalejší než Win 7 se dá polemizovat. Musíš žít trochu v realitě. Aneb jak říká Matonoha v reklamě od Alzy. Chce to novej stroj. :­-)
Odpovědět0  1
pidalin (1478) | 6.9.20158:40
A co takhle zvednout řiť a sednout si k PC a otestovat si to? Ve Win 7 jsem s SSDčkem vubec neviděl obrazovku vítejte, občas tam problikla ale jinak to hned šlo na plochu. Teď ve Win 10 se zase po letech musim znova koukat na to otáčející se kolečko jak se to načítá. Mam SSD 3 roky, za ty 3 roky jsem byl zvyklej zmáčknout tlačítko na PC a okamžitě během několika sekund začít cokoliv dělat. Procesor mam i5 4670K a deska s čipovkou Z87. U ségry na novějšim pc už se Z97 čipovkou uplně to samý, sedmička byla rychlejší. A to podotýkam že mluvim o čistý instalaci.
Stačí trochu zagooglit a zjistíš že jesem jedinej. Tohle jsem ale řikal už i Win 8 že je to pomalejší, tenkrát mě metro fanatici chtěli ukamenovat ale moje měření a testy to potvrdili na každý sestavě která se mi dostala do ruky. Sedmička je prostě nejrychlejší. Tady je problém v tom že lidi nehodnotěj podle čistýho startu ale používaj ty různý hybridní režimy a režimy spánku a podobný kraviny. Já mluvim o čistym startu, ten má sedmička rychlejší. A na co budu s SSDčkem používat ňákej režim spánku když se to z něj probouzí uplně stejně rychle jako je čistej start? Když teda pominu bios, ten to samozřejmě zpomalí o těch pár vteřin.
Když si k tomu sednul táta tak první co řekl je že je to děsně pomalý tak na tom asi něco bude. Navíc nabídka start se celá seká a je zabugovaná. Někdy se jí vubec nechce se zobrazit, což je problém kterej je starej už snad rok od ňákýho buildu nevim číslo ale je to tam už věky a občas se to stane i teď. Další bug co se týče nabídky start je že nejde nic přidávat do metro sloupce a tak dále.... ten systém je prostě beta verze akorát MS nechtěl platit testerům tak to dal zadarmo všem aby to otestovali ten první rok než to začne normálně prodávat. :­-D :­-D
Kéž by MS udělal zase čistě desktopovej OS, bez dlaždic, metro aplikací, bez cloudů a podobnejch píčovin, bez otravování se synchroniuzaceme s kdoví čim co ani nepoužívam a tak dále.......
Do prdele proč bych měl vlastně synchronizovat PC s mobilem? Co jako mam mezi nima synchronizovat? Doteď to nechápu. To jako že mi to do mobilu sesynchronizuje moje 2TB filmů a půl tera hudby nebo co? :­-D :­-D Proč vymejšlej píčoviny? Moderní smartphone používam taky a přesto ani o jednu z těhle kravin nemam absolutní zájem. Ani kdybych měl mobil s Win tak by mě to nezajímalo. Ale to se nestane, protože mobily s win maj metro. :­-D
Odpovědět5  0
Voky0077 (2) | 6.9.201510:51
Píšete, že máte SSD a že se Vám nabídka start seká, je to děsně pomalý atd. atd., nevyměnil Vám náhodou někdo HDD za to SSD? Mám doma ­(nebo jsem měl­) Win 7, 8 i 10 na SSD a rychlost startu je minimálně srovnatelná, jestli trvá start desítek o dvě sekundy déle, já osobně to až tak nehrotím, rozhodně bych však neřekl, že je to ­"děsně pomalý­" :)
Odpovědět0  0
T_xy (67) | 6.9.201514:30
"A na co budu s SSDčkem používat ňákej režim spánku když se to z něj probouzí uplně stejně rychle jako je čistej start?­" Třeba proto, abych měl po spuštění otevřené stejné dokumenty a programy ve stejném stavu jako při odchodu a mohl pohodlně pokračovat přesně tam, kde jsem skončil.
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 6.9.201521:03
to je přesně to co nechci :­-D
Odpovědět0  0
Scaraby (15) | 9.9.201512:55
Asi tak, ja som testoval Win7 a Win10 vsetkym moznym co bolo a cim testujem uz roky a to myslim vytazenie CPU,GPU a vsetky sprostosti co aj herny vykon a nato, ze pisali, ze win10 je rychlejsia ako predchadzajuce verzie je fakt blbost. Mam dost silne zelezo tak o ten vykon mi az tak nejde ale kypi mi zlc ked niekdo napise ze to je rychlejsie. Tie dlazdice racej nebudem komentovat a ten dualny Ovladaci system ma tiez dost stve. Jediny dvovod preco by som kedy isiel do win10 je jedine podpora DX12...
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 9.9.201518:45
Přesně tak, bejet DX 12 tak na Win 10 nepřejde dobrovolně asi nikdo kromě skalních fanoušků. Tohle MS dělá chytře už od Visty. MS ví dobře že trh s desktopovejma PC držej nad vodou hlavně hráči a když jim u starší verze Win zatrhnou novou verzi DirectX tak je tim donutěj upgradovat. I když třeba v době DX10 nebyl žádnej důvod na to přecházet, DX10 nepřinesl oproti 9 nic co by stálo za řeč, akorát byly DX10 hry víc rozmazaný s hnusnejma post efektama, jinak to nic pozitivního nepřineslo. Půlka her jede v DX9 dodnes a taky maj solidní grafiku.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 9.9.201518:47
Tady je problém hlavně ten že DX12 má konečně přinést lepší využití HW takže už by mohlo stát za to upgradovat kvůli novejm hrám. U DX10 a 11 byl přínos spornej, řekl bych že prakticky nulovej. Ty hry v DX9 vypadaly často dokonce líp, bylo to ostrý a tak, což se třeba o DX11 říct nedá, ty hry jsou celý rozplizlý, maj input lag, nízkej FOV ­(i když za to můžou dementní vývojáři a na DX­)....
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.