reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pevné disky Seagate Exos 2x18 nabízí rychlost SSD, slibují až 554 MB/s

16.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Pevné disky Seagate Exos 2x18 nabízí rychlost SSD, slibují až 554 MB/s
Seagate představil novou generaci svých pevných disků Exos 2X18, které jsou k dispozici ve velmi vysokých kapacitách až 18 TB a nabídnou vysoce nadprůměrnou přenosovou rychlost. Ta se vyrovná i SATA SSD.
V nabídce pevných disků společnosti Seagate se objevily nové pevné disky Exos 2X18. Jejich maximální výkon v případě specifického využití je opravdu hodně vysoký, přestože mají standardní počet 7200 otáček za minutu. Celý vtip spočívá v tom, že disk zde nemá jedno rameno s hlavičkami, ale dvě (technologie MACH.2). Poněvadž budou k dispozici v kapacitách 16 TB a 18 TB, v podstatě tu máme dva HDD s kapacitou 8 TB, resp. 9 TB v jednom balení. Funkce tohoto systému se ale liší na základě připojení disku.
 
Seagate Exos 2X18
 
 
V případě varianty SAS 12Gb/s se např. 18TB disk tváří jako dvě 9TB jednotky, ke kterým lze přistupovat nezávisle. U SATA 6Gb/s variant toto není možné, protože Serial ATA nepodporuje stejný koncept LUN, takže první polovina disku je obsluhována jedním ramenem, druhá druhým, ale disk se tváří jako jeden.
 
Výsledkem je, že SAS varianty slibují rychlost až 554 MB/s (528 MiB/s), SATA varianty až 545 MB/s (520 MiB/s). To jsou hodnoty, které známe spíše z kategorie SSD připojených přes SATA. Pro dosažení těchto maximálních rychlostí je ale důležité, aby docházelo k takovým přesunům dat, které využívají obě části disku naráz. Pokud tedy budete kopírovat třeba jen 1 soubor, čímž bude využívána pouze 1 část disku, bude to při cca poloviční rychlosti, než jaká je uváděna coby maximální možná. Náhodné čtení 4K QD16 dosahuje 304 IOPS, zápis pak 560 IOPS, průměrná latence činí 4,16 ms. Všechny verze jsou plněny héliem a mají 256MB buffer.
 
Seagate MACH.2
 
Dvě ramena (a tedy dva servomotorky) pochopitelně znamenají vyšší spotřebu disků. Ta je v idle režimu 8,0 W (SAS), resp. 7,8 W (SATA). Při sekvenčním čtení se už dostáváme na 13,5 W, resp. 13,1 W, u sekvenčního zápisu pak na 12,8 W, resp. 12,3 W. Seagate tak tvrdí, že spotřeba sice vzroste o cca 20 % na pevný disk, nicméně pokud byste chtěli dosáhnout stejného výkonu, pro což byste potřebovali dvě jednotky a diskové pole RAID, jejich spotřeba by byla v součtu mnohem vyšší a řešení Seagatu přináší cca 40% úsporu energie. Disky měří 147×101,85×26,1 mm a váží 665 gramů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama