reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač se učí předpovídat, jestli se lidé obejmou

22.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Počítač se učí předpovídat, jestli se lidé obejmou
Vědci se snaží umělé inteligenci vštípit věci, které jsou pro běžného člověka naprosto normální. Výzkumný tým z Massachusettského technologického institutu učí svou AI předvídat lidské chování například v podobě předvídání objetí.
Robotická revoluce už udeřila a vědci pracují na nejrůznějších materiálech a strukturách, které se v robotice budou používat. Aby se robot mohl pohybovat jako člověk, vědci například vyvíjí umělé robotické svaly z elektroaktivního polymeru. Nesmí se však zapomínat ani na stránku softwarovou, protože robot potřebuje mít svou umělou inteligenci, aby se zvládl chovat přiměřeně situaci a i se dobře učit. Tým vědců z Massachusettského technologického institutu vyvíjí svůj systém hloubkového učení, který trénují na videích.

Cílem vědců je, aby umělá inteligence nejenom dokázala lidi rozpoznat, ale aby byla schopná i jistých sociálních schopností. Člověk běžně pozná, jaký mají mezi sebou lidé vztah a jestli bude mezi nimi následovat polibek či vzájemné objetí. Pro algoritmy to ale už tak snadné není.





Výzkumný tým z MIT vyvinul umělou inteligenci, která dokáže poznat a správně předpovědět, kdy bude mezi dvěma lidmi následovat polibek, plácnutí si, objetí nebo potřesení rukou. Tohoto výsledku docílili tím, že umělá inteligence poskládá dohromady několik odhadů vytvořených na základě určitých vzorců chování lidí a především řeči těla. Následně předpoví, co se bude dít dál. Tento systém však nefunguje jen s předpovídáním chování lidí. Umělá inteligence je také schopná předvídat, jaké předměty se objeví za pět sekund na scéně. Pokud se například otevírá mikrovlnná trouba, algoritmy si to mohou interpretovat tak, že se na scéně záhy objeví i hrnek s pitím.

Cílem tohoto projektu je to, aby budoucí roboti byli schopní na určité lidské chování správně zareagovat, aby chápali, co se ve scéně skutečně děje. Zatím jsou totiž algoritmy mnohem méně úspěšné v předvídání situací než lidé. Při předvídání chování má tento systém od MIT po 600 hodinách tréninku zatím jen 43% úspěšnost. I když ani lidské předvídací schopnosti nejsou stoprocentní, pořád přinášejí lepší výsledky. Umělé inteligenci zbývá ještě dlouhá cesta, aby rozpoznala i nepatrné narážky. Trénování této umělé inteligence probíhá na videích z YouTube a televizních pořadech, jako jsou Zoufalé manželky.

"Lidé se automaticky učí prostřednictvím zkušeností předvídat akce a to je to, co se pokoušíme naučit počítače - stejný druh zdravého rozumu. Chtěli jsme ukázat, že právě proto, že sleduje velké množství videí, může počítač získat dostatek znalostí, aby dělal předpovědi ohledně svého okolí," prohlásil Carl Vondrick z Výzkumného ústavu pro počítačovou vědu a umělou inteligenci MIT.

Pokud se tyto postupy umělé inteligence ještě vylepší, můžou se využít přímo u robotů, kteří by předvídáním situace mohli lidem pomáhat. Využití se ale skrývá i v chytrých bezpečnostních kamerách, které by mohly v případě potřeby člověku přivolat pomoc. Má to ale i svou stinnou stránku, protože by tak zároveň věděly o lidech téměř všechno.

Zdroje: engadget.com, MIT
reklama