reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíly na trhu mobilních OS - Symbian první, Windows Mobile klesl na třetí příčku

19.9.2008, Pavel Bureš, aktualita
Podíly na trhu mobilních OS - Symbian první, Windows Mobile klesl na třetí příčku
Co se týče chytrých telefonů, komunikátorů a operačních systémů pro tyto přístroje, událo se toho za posledních několik měsíců více než dost. Na trh se dostal Apple iPhone, Palm začal s prodeje svého Centra a Internetem se začaly šířit stále...
Co se týče chytrých telefonů, komunikátorů a operačních systémů pro tyto přístroje, událo se toho za posledních několik měsíců více než dost. Na trh se dostal Apple iPhone, Palm začal s prodeje svého Centra a Internetem se začaly šířit stále podrobnější informace o Androidu, novém operačním systému společnosti Google, který hodlá v jednom ze svých přístrojů použít také HTC, který doposud sázel spíšena Windows Mobile.

Oproti loňskému roku zůstala první příčka stále stejná, obsadil ji Symbian, přes všechny snahy však ztrácí takřka 10 procent (65,6 % v druhém kvartálu 2008). Zastoupení Windows Mobile se sice zvětšilo o několik desetin procenta na 12 %, to však nestačilo k tomu, aby Windows Mobile nepředběhl RIM se 17 %. Podíl MacOS a Palm OS nepřekročil 3 procenta.




Co bude dál? Není nic jisté, ale předpokládejme, že Centra a nové iPhony se budou ještě několik měsíců prodávat alespoň zčásti tak dobře, jako doposud, takže by se podíl na trhu Palm OS a MacOS mohl podstatně zvýšit. Důležitá událost nastane koncem září, to se totiž začne prodávat první přístroj s operačním systémem Google Android. Pokud mohu soudit jen dle emulátoru, tak ve výchozím stavu toho tento OS moc umět nebude a jeho úspěch bude závislý na to, jak rychle se objeví nejdůležitější aplikace a také to, zda budou kvalitní.

Zdroj: jkOnTheRun
reklama