reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za leden 2006

3.2.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za leden 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce ledna stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Windows XP SP3 až na konci roku 2007

Microsoft se tak soustředí na vydání operačního systému Windows Vista, že odsunul vydání třetího Service Packu pro Windows XP až na druhou polovinu roku 2007. A to je dost pozdě. Do té doby si budeme muset vystačit s poměrně povedeným SP2 (v případě, že používáte Windows XP), který ovšem má i tak mnoho nedostatků.


Vyjde vůbec Vista?

Mnohokrát odložený operační systém Windows Vista (znám též jako Longhorn) bude opět odložen. Už to ani nezačíná být nic překvapivého.
Pokud nepočítáme různé termíny z několika uplynulých let a zaměříme se na poslední půlrok, byla Vista ohlášena někdy na říjen tohoto roku. Posléze se kupodivu posunulo uvedení systému na konec srpna, aby se záhy přesunulo až na konec tohoto roku. Na uvedení Visty tento rok by se mohly začít vyhlašovat sázky stejně jako na Pendolina, zda vůbec dojedou.


Internet Explorer 7.0 se už nebude rozlézat po celém disku?

Pokud mi něco vadí na Internet Exploreru, pak je to kromě nynější absence panelů také to, že se rozlézá snad do každé složky na disku. Vždyť Cookies, Temporary Internet Files, History jsou jen některé z nich. Nová verze by kromě panelů měla tuto roztahovačnost IE zredukovat a historii navštívených stránek (včetně uložených hesel, položek ve formulářích) má umět smazat jediným stiskem tlačítka.
Ještě ne zcela dokončená verze už unikla z Microsoftu, na začátku února byla uvolněna veřejná betaverze, takže je-li libo, můžete si ji stáhnout a zkusit nainstalovat.


ACPI drivery MS Windows XP SP2 způsobují malou výdrž notebooků

Tento problém podle všeho spadá jak pod software, tak i pod hardware. Jedná se o to, že pokud máte notebook s platformou Napa a dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo, zapojení jakéhokoli USB 2.0 zařízení vás pěkně připraví o slušnou část baterie.
Chyba je patrně jak na straně Intelu (chyba v čipové sadě), tak i v ACPI ovladačích Microsoftu, které tuto chybku bez pardonu využívají. Problém je v tom, že drivery jakékoli připojení USB zařízení vyhodnocují jako aktivní práci a nedovolí procesoru přepnout se do úspornějších stavů ačkoli USB zařízení nemusí procesoru takřka vůbec využívat.

O problému se ví už od 12. července 2005, ale dosud nebyl vydán žádný opravný patch (prý stačí úprava v registrech). Ovšem zdá se, že problém bude trochu vážnější a chyba bude muset být řešena rovněž na úrovni hardware Intelu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama