reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za leden 2008

8.2.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za leden 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc leden stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



Hitachi skončí s výrobou malých pevných disků


Poněvadž SSD disky mají stále větší kapacitu a jsou stále populárnější, nemá již smysl produkovat malé pevné disky, které nepřináší nic navíc. Obecně všude se začínají více rozmáhat flash paměti. Výroba pevných disků o plotnách s průměrem 1" a 1,8" bude v létě ukončena a společnost se hodlá dále věnovat jen 2,5" a 3,5" diskům.


Hitachi i Samsung uvedou 500GB disk pro notebooky


Notebooky budou moci mít již v blízké době opravdu hodně diskového prostoru. Pokud využijí disky Travelstar 5K500, resp. E5K500, budou si moci uživatelé užít 500 GB kapacity, příp. 400 GB u menších verzí. Ovšem nejde o klasické disky vysoké 9,5 mm, ale o vyšší 12,5mm verze. Jsou určeny pro rozhraní SATA a plotny se otáčí 5400 krát za minutu. Cena za 400GB verze je zhruba $350, 500GB verze pak přijdou na cca $400.

Samsung pak nabídne taktéž 500GB disk Spinpoint M6, ten ale bude již mít klasickou výšku 9,5 mm. Využívá tři 166GB plotny, které se otočí 5400 krát za minutu. Buffer má kapacitu 8 MB a disk je určen pro rozhraní Serial ATA.


HD DVD asi končí, Warner Bros přechází výhradně na BluRay


Filmové studio Warner Bros se rozhodlo nabízet své tituly výhradně pro BluRay. Výsledkem tak je, že tato média jsou podporována již šesti velkými filmovými studii, konkrétně Warner Bros, 20th Century Fox, Disney, Lion's Gate, MGM a Sony Entertainment. Naproti tomu u HD DVD zůstávají pouze studia Paramount a Universal. Přestože HD DVD má velkou podporu Microsoftu a Toshiby, zdá se, že hned první týden po oznámení přechodu Warneru k BluRay se dramaticky zvýšil počet prodaných přehrávačů BluRay i filmů na těchto médiích.


832GB SSD disk od BiTMICRO


Po 416GB SSD disku BiTMICRO E-Disk Altima přichází společnost s ještě větším SSD diskem. Ten má nyní dvojnásobnou kapacitu, tedy 832 GB. Využívá paměti MLC (Multi-Level Cell) NAND flash, přenosové rychlosti mají dosáhnout až 100 MB/s. Vzorky budou k dispozici v druhém čtvrtletí letošního roku, masová výroba začne ve třetím čtvrtletí.


Externí BluRay/HD DVD mechanika od společnosti Buffalo


Buffalo MediaStation Blu-ray HD DVD BRHC-6316U2 je název nové externí mechaniky, která kromě klasických CD a DVD disků podporuje i čtení disků HD DVD a BluRay (na BluRay dokáže i zapisovat). K počítači (a zejména k notebookům pro které je primárně určená) se připojuje skrze USB 2.0 rozhraní. Cena byla stanovena na $649.


320GB plotny u disků Western Digital


U 3,5" disků Western Digital se budeme nově moci setkat i s 320GB plotnami. Společnost se tak dotahuje na Samsung, který u svých disků nabízí i plotny s kapacitou 334 GB. Zatím jimi bude vybaven disk Caviar SE 16 WD3200AAKS s kapacitou 320 GB. Má 16MB buffer, technologii NCQ a je určen pro rozhraní SATA-300. Očekává se, že nové plotny budou brzy i u disků s vyšší kapacitou.


Nanochip chystá alternativu flash čipů


Společnosti Intel Capital a JK&B Capital investovaly do Nanochipu 14 milionů dolarů pro výzkum spojení technologie MEMS a nanosond. Tato metoda je nezávislá na litografii, která již pomalu naráží na fyzikální hranice. První čipy by měly mít kapacitu již 100 GB, později až několik terabajtů. První vzorky se objeví v roce 2009, prodeje začnou v roce 2010.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama