reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za leden 2008

8.2.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za leden 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc leden stalo.

Další postřehy



Specifikace WirelessHD dokončeny


Skupina SIG (Special Interest Group) dokončila specifikace nového bezdrátového přenosu HD obsahu včetně jeho kódování. Využívá nelicencované pásmo 60 GHz a je určeno pro televize, HD přehrávače, set-top boxy, videokamery, herní konzole, adaptéry a další zařízení operující s HD obsahem. Maximální teoretická přenosová rychlost je 4 Gb/s.


Apple MacBook Air: nejtenčí notebook


Apple chce pokořit tenké notebooky SONY VAIO TZ, a tak představil velmi tenký notebook MacBook Air. Nabízí 13,3" LCD displej s LED podsvícením. Jeho rozlišení je 1280×800 pixelů. Rozměry činí 325 × 227 × 4-19 mm, hmotnost pak 1,3 kg. Obsahuje 45nm procesor Intel Core 2 Duo s frekvencí 1,6 GHz nebo 1,8 GHz, 2 GB paměti RAM a 80GB pevný disk (může být nahrazen 64GB SSD diskem). O grafiku se stará Intel GMA X3100. Kvůli tenkému designu notebook neobsahuje optickou mechaniku a má pouze jediný USB port. Nechybí však Wi-Fi, Bluetooth a Micro-DVI port.


World of Warcraft: už 10 milionů hráčů


Populární online hra World of Warcraft dosáhla dalšího velkého úspěchu. Nyní ji hraje více než 10 milionů hráčů. V Evropě jsou to dva miliony, v Americe 2,5 milionu a v Asii dokonce 5,5 milionu. Nyní se připravuje druhý datadisk, který by měl přilákat ještě více hráčů.


ASUS hodlá rozšířit nabídku Eee PC produktů


ASUS má s levným notebookem Eee PC velký úspěch, a proto hodlá řadu levných produktů rozšířit. Prvně to má být desktopové PC nazvané E-DT. Půjde o PC na kterém poběží operační systém Linux, postaveno má být na procesorech Intel Celeron. V září Intel představí low-endovou platformu Shelton s procesory "Diamondville" a chipsetem Intel 945GC, E-DT pak na tuto platformu v tutéž dobu přejde. ASUS by chtěl cenu stlačit k $199. E-Monitor má být 19-21" LCD monitor, který bude mít v sobě zabudováno levné linuxové PC. Oproti řešením jako Apple iMac a Dell XPS One slibuje především nižší cenu. Samozřejmě ale i nižší výkon. E-Monitor se má objevit v září 2008. Poslední ohlášenou novinkou je E-TV, 42" LCD televize, která má rovněž v sobě zabudované linuxové PC. I E-TV se objeví v září a podle společnosti nebude dražší o více než $200 ve srovnání s jinými podobnými televizemi.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama