reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesor KaiXian x86 od Zhaoxin je již k dispozici pro běžné zákazníky a DIY

30.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Procesor KaiXian x86 od Zhaoxin je již k dispozici pro běžné zákazníky a DIY
Společnosti AMD a Intel dostaly v DIY sektoru novou konkurenci, i když jistě ne takovou, z níž by dostaly hned osypky. Procesory Zaoxin KaiXian KX-6780A si nyní mohou již koupit běžní zákazníci, ovšem pouze v Číně.
Jak dobře víme, Zhaoxin pracuje na vývoji procesorů x86 se společností VIA a má plán výroby 7nm modelů od příštího roku. Jde také o součást snah čínské vlády se zbavit závislosti na západních dodavatelích hardwaru, přičemž v této době jsou k dispozici procesory KaiXian KX-6000 představené již v roce 2018 a právě v tomto kvartálu pak přichází na trh hi-end modely své řady, a sice KX-U6780A a KX-U6880A. Ty budou k dispozici i pro zákazníky stavící si vlastní PC, ovšem pouze na čínském trhu. Zda se Zhaoxin někdy vydá se svou nabídkou i za hranice Číny, respektive rovnou na západní trhy, to se teprve uvidí. 
 
 
Model KaiXian KX-6780A, jak můžeme dobře vidět, je k dispozici v nepaticové podobě, takže je už pevnou součástí základních desek. Nabídne celkem osm jader LuJiaZui x86-64 s celkem 8 MB L2 cache, dvoukanálový kontroler pro DDR4-3200 a obvyklá rozhraní jako PCIe, SATA, USB plus integrovaný grafický čip kompatibilní s DirectX 11.1. O tom se téměř nic neví a pouze se spekuluje, že bude asi založen na technologiích S3. 
 
 
Procesorová jádra založená na superskalární architektuře podporují instrukce AVX i SSE 4.2, mají hardwarovou virtualizaci i šifrování. Zhaoxin si tyto procesory nechává vyrábět v TSMC pomocí 16nm technologie, takže už jen dle toho nemůže jít o čipy konkurující tomu nejlepšímu na trhu a pak je tu i výkon použité architektury. 
 
 
Na snímcích můžeme vidět KX-U6780A na 2,7 GHz s TDP 70 W jako součást desky C1888 firmy Xinyingjie, jež disponuje dvěma sloty SO-DIMM, jedním PCIe 3.0 x16, v němž můžeme využít třeba moderní GeForce RTX a pak tu jsou také dva sloty mSATA. Formát desky je evidentně Mini-ITX. 
 
A jaký výkon můžeme od daného procesoru očekávat? Zatím se můžeme opřít o tvrzení Zhaoxinu, dle nějž jsou tato CPU srovnatelná se 7. generací Core i5 od Intelu, čili se čtyřjádrem bez Hyperthreadingu. Server Anandtech se nyní přímo ve zdrojovém článku snaží o kontakt s firmami Zhaoxin či Xinyingjie, aby získal vzorek na test, takže uvidíme, zda někdo tuto výzvu vyslyší. 


reklama