reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro březen

30.3.2009, Milan Šurkala, aktualita
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro březen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 17500Kč - Shrnutí


Do 17500Kč včetně DPH lze sehnat velmi výkonný počítač. Nezestárne jen tak rychle a dost dlouhou dobu vám všechno pěkně rozjede bez toho, aniž byste se museli nějak omezovat. Navíc lze stále mluvit o skvělém poměru cena/výkon.


Cenové shrnutí


Výběr komponent a zejména změny oproti minulému měsíci jsou zmíněny pod uveřejněnou tabulkou. Tabulky jsou pouhým nástinem, ze kterého by se mohlo vycházet, nikoli nejideálnější sestava pro každého.



Vzhledem ke klesajícím cenám pamětí jsem do kategorie mainstreamu zařadil nově i sestavu Intelu s DDR3 pamětmi. Ta je postavena na totožném procesoru jako DDR2 verze sestavy. Základní deska byla zvolena tak, aby podporovala DDR3 moduly. Jsou použity CL9 moduly, ale vzhledem k malému cenovému rozdílu od CL7 verzí bych možná volil i výkonnější variantu, i když to bude znamenat další korunky přes rozpočet.
Starší sestavy byly trochu poupraveny, a tak sestava AMD má nyní nový 45nm tříjádrový procesor AMD Phenom II X3 710 s taktem 2,6 GHz místo původního 2,9GHZ Athlonu 64 X2 5600+ s dvěma jádry. Sestava také dostala DDR2-800 paměti s lepšími latencemi CL4. Tytéž paměti má i sestava Intelu. Zbytek zůstal nezměněn.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama