reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro duben

21.4.2006, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro duben
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 20000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



V dnešní době je ideální velikost disku kolem 120-250GB (v závisloti na vašich potřebách). Ovšem pamatujte, že nejen na velikosti záleží. Ohledně výrobců se nemá smysl příliš bavit. Výkony jsou podobné, hlučností se také vyrovnají a vysokou spolehlivostí bohužel nevyniká ani jeden :-( Jen pozor na některé pevné disky a jejich poměrně vážné problémy v kombinaci s čipovou sadou z rodiny nForce4 (je zde řeč o problémech, o kterých jsme vás před nedávnem informovali). Jedná se o disky Maxtor a Hitachi.

Ohledně disků dnes už nemá příliš smysl rozebírat rozhraní (ideálně SATA nebo SATA300) ani otáčky, které u 99% normálních disků činí 7200rpm. Výjimkou je WD Raptor s 10000rpm otáčkami, přestože i zde lze trochu polemizovat nad tím, zda spadá pod pojem "normální disk". Stejně tak se nelze příliš bavit ani o velikosti bufferu, který ve většině SATA disků činí 8MB. Výjimkou jsou ATA disky, které občas mají 2MB (nebrat), na druhou stranu už některé SATA disky mají 16MB. Cenově jsou téměř nastejno, takže si klidně jeden takový můžete koupit.

Některé nové SATA disky nabízejí technologii NCQ. Ta umožňuje přetřídit si příkazy ke čtení tak, aby disk zvládl číst co nejvíce v rámci jedné otáčky. To by v praxi mělo disk zrychlit, ovšem díky poněkud náročnější režii, která s touto optimalizací souvisí, se disk spíše ve většině případů o něco zpomalí (přesný popis principu NCQ můžete nalézt v nedávno publikovaném megatestu 250GB pevných disků).




Modem / síťová karta



Internet, bez něj si snad už ani nedokážu představit život, narozdíl od jiných vymožeností dnešní doby. K tomu, abyste se připojili, budete potřebovat jakýkoli modem. Postačí vám cokoli do PCI slotu, cena od 400Kč. Máte-li však starší telefonní rozvody, doporučil bych si připlatit za nějaký dražší a kvalitnější, jinak se vám může stát, že připojení bude velmi často padat.

Druhou možností, pokud nepočítám ADSL, ISDN a jim podobné, je připojení přes síťovku, skvělá možnost pokud máte v okolí poskytovatele, jež připojení přes LAN nabízí. To má výhodou v tom, že snad není dnes základní deska, která by neměla integrovanou síťovku. Její koupě tak ve většině případů není nutná. Máte-li však smůlu a zrovna váš na váš motherboard si síťová karta cestu nenašla, budete si jednu muset koupit. Zde už vám postačí cokoli co jde strčit do PCI slotu a má to RJ45 koncovku. Cena 100-200Kč. Na internet i stahování bohatě stačí.



Optická mechanika



CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM ani comba nekupovat. Dnes letí DVD-RW mechaniky, jejichž cena je proklatě nízká.

A kterou že to vypalovačku koupit? Mám pro vás dva tipy výrobců. Asi nejlepší vypalovačkou na trhu je NEC ND4550A nebo novější verze ND4570A. Ta splní vše, co lze od takové vypalovačky očekávat. Dobře a rychle čte, vypaluje, přepaluje a je za dobrou cenu kolem 1200Kč. Druhým tipem je také velmi dobrá mechanika LG GSA 4167B (1100Kč). Jak je u LG mechanik obvyklé, podporuje vypalování na DVD-RAM. Tato podpora však bývá zahrnuta i u nových modelů vypalovaček jiných výrobců, například u zmiňované vypalovačky NEC. O DVD-RAM bude řeč později.

Nové mechaniky LG GSA4166B (resp. H20L), NEC ND4451, resp. nová verze NEC ND4571A už podporují rovněž tisk na CD. Laserem prostě na druhou stranu disku vypálí jednoduchý obrázek. Za tuto vymoženost si připlatíte 100Kč (NEC - technologie LabelFlash) až 300Kč (LG - technologie LightScribe).



Case + zdroj



Nemůžeme si dovolit skvělou bednu při nízkém rozpočtu. Proto značky jako KME či Eurocase nabízí velmi levné bedny a s trochou toho hledání si jistě vyberete svého favorita, který bude při nízké ceně splňovat aspoň trochu vaše estetické i funkční požadavky. Velkou funkčnost či extravagantní vzhled za ceny do 1500Kč však určitě nečekejte. Počítejte ale s tím, že 300W značkový zdroj je leckdy tak výkonný jako neznačkový 350-400W. Takže bych jako minimum do jakékoli sestavy považoval asi 350W. Doporučuju volit bednu, která bude mít zdroj s 12cm větrákem. Ten je díky většímu průměru a nižším otáčkám méně hlučný a navíc odsává teplý vzduch přímo od procesoru, což rovněž snižuje teplotu procesoru a ani větrák na procesoru se pak nemusí točit tak rychle.

Zdroj by měl nabídnout stabilní napětí. Přeloženo do srozumitelného českého jazyka to znamená jediné. Hodnota napětí by vám neměla oscilovat půl voltu tam, půl voltu sem s frekvencí taktu vašeho procesoru :-). Prostě by se zvoleného napětí měla držet zuby nehty. Dobrým zdrojem tak určitě není můj bývalý zdroj, jenž na +12V větvi dával 12,5-13,1V a hodnota kmitala jak ručička seismometru při zemětřesení v San Franciscu. Bednu i se zdrojem můžete sehnat už kolem 1000-1200Kč. Čím větší bedna, tím lépe, budete mít menší problémy s chlazením a v neposlední řadě také usnadněnou manipulaci při výměně komponent.

Rovněž není špatný nápad koupit bednu beze zdroje a do ní kvalitní zdroj, je to ovšem poněkud finančně náročnější záležitost, která se ale z hlediska bezproblémového provozu vyplatí. Tuto problematiku je rozhodně lepší nepodceňovat. Z low-endových výrobců bych doporučil KME, rozhodně upřednostňuji před Eurocase, jejichž zpracování zejména u levnějších modelů rozhodně nepatři k nejlepším, KME je na tom v tomto ohledu mnohem lépe. KME navíc montuje do svých beden docela slušné zdroje.



Klávesnice



Ke klávesnicím není moc co říct. Záleží na tom, zda preferujete přídavná multimediální tlačítka, tichý chod kláves a další drobnosti. Nevím jak vy, ale pro mě je jedno z nejdůležitějších kritérií velký Enter. Do malého nejsem s to se trefit a práce s takovou klávesnicí je pro mě utrpením. Jakákoli slušná klávesnice vás bude stát asi 200-300Kč. Bral bych kvalitu v podobě Logitech Internet Pro.



Myš



Nevím na co jste vy zvyklí, ale optickou myší určitě neuděláte chybu. Kuličková (či jiné výstřelky), to většinou není ono. Velmi užitečné je rolovací kolečko, které je dnes také samozřejmou součástí. Práce bez něj je pro člověka na něj zvyklého přímo nesnesitelná.

Doporučuju se poohlédnout po kvalitnějších myších Microsoftu či Logitechu (např. RX300 Premium za 325Kč), protože méně kvalitní optické myši nejsou o mnoho levnější. Nezapomeňte na podložku pod myš. Ideální jsou ty velké přisávací s nízkým profilem. A hlavně si dejte pozor na červenou barvu, na červeném hladkém podkladu se optická myš ani necukne (vyzkoušeno s myší Genius).



Reprosoustava



Pro low-endový počítač je PCI zvukovka zbytečnou záležitostí, takže tuto kapitolu vynecháme. V rozumné cenové relaci se totiž nenabízí nic takového, co by zvuk vylepšilo. Integrované zvukovky jsou navíc poměrně slušné, zejména HD audio.

Reproduktory vám jistě postačí buď jako 2.0 (stereo) nebo 2.1. Ty jsou cenově přijatelné, kvalitu zvuku však musíte posoudit nejlépe sami. Za stokorunu či dvě nemůžete čekat zázraky, ale na ozvučení her i přehrávání hudby v rozumné hlasitosti budou stačit.



Monitor



LCD monitory sice výrazně zlevňují, ale stále jsou poměrně drahé (alespoň takové, co stojí za to), takže se spokojíme s klasikou v podobě CRT monitorů. CRT monitory však postupně mizí z trhu, některé obchody už mají v nabídce třeba dva CRT monitory (jeden 17" a druhý 19") a zbytek, klidně 60 modelů jsou LCD panely. Některé dokonce CRT monitory nenabízí už vůbec.

Měl by stačit 17 palcový monitor. Ovšem nešetřete a kupte si monitor, který bude stát za to. Oči máte jenom jedny. Kupte takový, který bude zvládat rozlišení alespoň 1600×1200 a bylo by žádoucí, aby při obnovovacích frekvencích od 70Hz nahoru (hlavně více než 60Hz). To ne proto, abyste taková rozlišení používali, ono už i 1280×1024 je na sedmnáctce docela titěrné, ale hlavně abyste mohli čerpat z možností vyšších obnovovacích frekvencí. Za minimum považuji 85Hz (můj skromný názor), hned řeknu proč. Ačkoli 75Hz je považováno ještě za přijatelnou frekvenci (nové normy naštěstí vyžadují 85Hz), někteří jedinci (např. já) v tomto rozlišení skutečně nedokáží pracovat, protože obraz bliká. Přesto, když přepnete monitor z 85Hz na 100Hz, uvidíte slušný rozdíl. Tedy pokud nepatříte do té sorty lidí, jako můj dobrý kamarád, který už několik let má nastaveno 60Hz a žádné blikání stále nevidí.

Ohledně značky můžu říct následující. I takový výrobce jako AOC dokáže občas vyprodukovat dobrý monitor. Bohužel jich mnoho není. Některé značky zase vyrábí kvalitní monitory, ale občas vypadne pěkný zmetek. Proto si nechte jakýkoli monitor předvést i ve vyšších rozlišeních. Největší rozlišení bývá už občas trochu rozmazané a určitě bude slušně blikat při frekvenci 60Hz. Nižší rozlišení by měl monitor zvládat na jedničku. Mezi monitory, na nichž by mohl spočinout váš zrak, patří při dnes velmi omezeném výběru snad jen Samsung SyncMaster 797MB za 4150Kč. Ač výrobce zaručuje rozlišení 1920×1440 pixelů, vězte, že je schopen zvládnout 2048×1536. Ovšem při 60Hz si jej moc neužijete, navíc písmo je tak miniaturní, že už potřebujete lupu. 1280×1024 už máte při slušných 85Hz, 1152×864 a níž už je schopen zobrazit se 100Hz a více. Nevýhodou je snad jen OSD, které je poněkud user unfriendly. Můj monitor Targa má pouze jedno tlačítko pro vejití do menu, výběr položky i ukončení (takový OneTouch) a dvě tlačítka na posun, kdežto jiné monitory (mezi nimi např. tento Samsung) mají speciálně tlačítko pro Menu a speciálně pro volbu položky. Člověku zvyklému na jedno tlačítko to dost mate rozum.

Koupě LCD monitoru je sice v rámci hranice 20000Kč s DPH za počítač možná, vždyť nejlevnější monitory jsou k dispozici už od 5500Kč, což je jen o 1500Kč více než doporučovaný CRT Samsung. Vzhledem k nepříliš nízkým cenám 15" LCD monitorů nemá smysl o jejich koupi uvažovat, jděte do 17". Ty nabídnou větší plochu, lepší odezvu a to za takřka stejnou cenu. Zázraky nečekejte.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama