reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro květen

26.5.2006, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro květen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 30000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Vše důležité o discích máte v předchozí cenové kategorii. Vzhledem k poměrně malým rozdílům cen 120GB, 160GB, 200GB a 250GB je z hlediska poměru cena/výkon (v tomto případě cena/kapacita) nejvýhodnější volbou právě posledně zmiňovaná velikost. Cenový skok na 300GB model je už vyšší a proto se prozatím tolik nevyplatí. Volba výrobce záleží na vašich osobních sympatiích (ani jeden nedělá výrazně lepší, výkonnější a už vůbec ne spolehlivější disky). Jen pozor na některé disky Maxtor a jejich poměrně vážné problémy v kombinaci s čipovou sadou z rodiny nForce4. Raději se tak této kombinaci vyhněte.

Dobře uděláte volbou rozhraní SATA, případně modelů s podporou 3Gb/s přenosů. Nečekejte však, že dosáhnete teoretické přenosové rychlosti 300MB/s, ta bude pořád podobná té, které poskytují modely s 1.5Gb/s přenosy. Pevné disky s rozhraním SATA mohou disponovat technologií NCQ (popis principu NCQ můžete nalézt v nedávno publikovaném megatestu 250GB pevných disků).



Modem / síťová karta



Tady vám nic nového říct ani nemůžu. Pro modemování vám postačí cokoli do PCI slotu. S výjimkou nekvalitních telefonních rozvodů, kdy se hodí něco kvalitnějšího, co dokáže lépe ustat spojení. Pro internet přes LAN už postačí naprosto cokoli, co má koncovku RJ-45. A ani vás to nebude mnoho stát.



Optická mechanika



DVD média jsou dnes velmi levná a tak není problém vypalovat celé filmy na jedno 4,7GB DVD. I tříhodinový filmu na tuto kapacitu zhuštěný má stále velmi dobrou kvalitu, tedy pouze v případě, že ty čtverečky tam skutečně nehledáte. Prvním tipem je skvělá vypalovačka NEC ND4570A, druhým o něco méně dobrá LG GSA-4167B, všechny umí DVD-RAM, což je velmi zajímavý formát. Pálíte pouhým přetažením souboru na disk. Něco, jak byste kopírovali na disketu. Jen ta "disketa" má 4,7GB a pálí rychlostí přes 6MB/s, máte-li 5x médium. Ceny kolem 1050-1100Kč jsou jistě příjemně nízké. Podpora DVD-RAM se začíná rozšiřovat i do mechanik jiných značek, ale zatím jich mnoho není.

LG GSA4166B (H20L), NEC ND4571A jsou obdobné vypalovačky, ale s podporou LightScribe či LabelFlash (potisku CD a DVD). Samozřejmě trochu dražší.



Case + zdroj



Zde bych viděl ideálně koupi bedny a zdroje zvlášť. Na bednu, pokud nechcete nějaký extravagantní kus, by vám mělo stačit 600-900Kč. Zdroj pro sestavu by mohl být třeba kvalitní Fortron FSP350-350THN-P 350W za 1250Kč nebo levnější Fortron FSP350-350PN(PF) 350W za 900Kč včetně daně. Za celkovou cenu kolem 1500-2000Kč tak můžete být velmi spokojeni.

Ideálně vidím volbu nějaké skříně KME, které jsou poměrně slušně zpracované vzhledem ke své ceně, nechat si vymontovat zdroj (prodejce vám odečte 300-500Kč) a následně si dodáte zdroj svůj vlastní. V zájmu nižší hlučnosti by bylo dobré pořídit si zdroj s 12cm ventilátorem umístěným přímo nad procesorem. Větší ventilátor se otáčí pomaleji, to snižuje hluk, přičemž množství vzduchu je spíše větší. Navíc jeho umístění zespodu umožňuje lépe odsávat teplý vzduch od procesoru. Volbu vám možná usnadní srovnávací test zdrojů (představení / testy).



Klávesnice a myš



Sluší se investovat do lepší myši, která vám zajistí lepší zážitky nejen při hraní, ale i v samotných Windows (případně si dosaďte libovolný oblíbený operační systém). Jednou z nejlepších variant v rozumné cenové relaci je myš Logitech RX300 či dražší Logitech MX310. Ty stojí 300Kč resp. 1000Kč.

Co se týče klávesnice, pak vám postačí téměř cokoli v cenové relaci 200-300Kč, osobně bych se kouknul po klávesnicích Logitech nebo Samsung. Na druhou stranu bych se vyhnul klávesnicím Genius, ty většinou kvalitou příliš neoplývají.



Zvukové karty a reprosoustava



Protože základní desky obsahují poměrně slušné zvukové karty, není třeba kupovat jinou, dražší aletrnativu. Tedy pokud nejste na zvuk opravdu vysazeni. PCI zvukovka přidá také trochu na výkonu ve hrách (viz kategorie 40000Kč, kde najdete i nějaké testy) a pokud nekoupíte vysloveně nějaký šmejd, můžete se dočkat i kvalitnějšího zvuku.

Naprosto postrádá smysl koupě zvukovky CMI 8738, protože každý integrovaný kodek je na tom vlastně stejně, jsou to vyhozené peníze. Zvláště zvukovky splňující standard HD audio jsou velmi dobré.

Co se týče reprobeden, dobře uděláte, když si je necháte předvést a sami posoudíte, zda vám to stačí. Osobně si vystačím s 2.0 reproduktory, někdo však bude potřebovat 7.1. Z prostorových důvodů padne asi u většiny z vás volba na 2.0 nebo lépe na 2.1 reproduktory. Pokud máte místo na 5.1 a máte rádi prostorový zvuk, pak je samozřejmě kupte, ale značky vám radit nehodlám. Poslechněte si raději na vlastní uši.



Monitor



Není radno šetřit na monitoru, takže si kupte nějaký dobrý monitor. Ze 17 palcových monitorů vypadá skvěle Samsung SyncMaster 797MB, je za cenu 4050Kč a to je s ohledem na jeho dobré výkony velmi dobrá cena. U 19 palcových monitorů je nabídka prodejců zredukována v podstatě jen na dva monitory, levný AOC 9K+ a dražší Samsung, tentokrát model SyncMaster 997DF (5200Kč). K prodejci si na disketě (USB flash) klidně přineste Nokia Monitor Test (1,2MB) a řádně si vše vyzkoušejte. Slušný prodejce vám to dovolí, pokud ne, jděte o dům dál, jeho škoda.

Cena LCD monitorů začíná na hranici 5200Kč za 17". Z 15" LCD bych opravdu nic nevolil a koupil 17" LCD monitor. Zde se už ani nemusíte příliš starat o odezvu, poněvadž ta je prakticky vždy nižší než 25ms, které jsou u 15" LCD poměrně obvyklé. Velmi potěšilo další výrazné zlevnění LCD monitorů.

Některé monitory za cca 6000-6500Kč vypadají alespoň papírově velmi dobře. A to jak NEC 72VM či monitory Hyundai a LG. Zkontrolujte si velikost zobrazovacích úhlů, které s údaji výrobce občas hrubě nekorespondují. Nebude na škodu, když se podíváte, zda má monitor nějaké mrtvé body, někteří výrobci dávají dokonce záruky na úplnou absenci mrtvých bodů. To je bod na panelu, který je pořád stejný, stále svítí, nebo je černý či má jinak neměnnou barvu (pak je vadný nějaký subpixel).

Dále by bylo dobré uvést jednoduché pravidlo, kdy by číselná hodnota kontrastu měla být asi dvakrát větší než hodnota jasu. Klidně může být kontrast vyšší. Pokud dojde k situaci jako u již neprodávaného Acer AL1714ms, kde je jas 370cd/m2 a kontrast pouze 350:1, nemůžete očekávat žádnou barvu, která by alespoň v náznaku připomínala černou. Černou barvu pak zobrazuje sotva jako tmavě šedou. Na tento monitor opravdu pozor, kvalita zobrazení je hrozná, pozorovací úhly mizerné (žlutá barva je z jakéhokoli úhlu jiného než nulového zelená), atd... Monitory si tedy před koupí dobře prohlédněte.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama