reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro květen

26.5.2006, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro květen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 30000Kč - Shrnutí



Do 30000Kč včetně DPH lze sehnat velmi výkonný počítač. Nezestárne jen tak rychle a dost dlouhou dobu vám všechno pěkně rozjede bez toho, aniž byste se museli nějak omezovat. Navíc lze stále mluvit o skvělém poměru cena/výkon.


Cenové shrnutí



Dříve než začnete jakkoli komentovat výběr komponent, přečtěte si prosím vysvětlení pod tabulkou ať to v diskuzi nemusím několikrát vysvětlovat. Děkuji.



Každopádně bych se zamyslel nad volbou základní desky pro Socket 939. Zvolil jsem DFI nF4 Ultra Infinity, ale rovněž bych uvažoval o desce Asus A8R-MVP s chipsetem ATi Xpress 200 s podporou ATi CrossFire. Tato deska je za podobnou cenu a je rovněž velmi dobrá, i když nenabízí tolik možností taktování, alespoň nejnovější BIOS nedovolí jít s voltáží CPU nad 1,4V, což je docela škoda, starší to ale uměl. Pravděpodobně by to ale mohla napravit příští verze BIOSu. Kromě tohoto detailu jde o dobrou desku s bezproblémovm chipsetem.

Do sestavy s procesorem Intel jsem dal rovnou dvoujádrový procesor, protože jednojádrová verze se stejnou frekvencí stojí prakticky stejně. Grafická karta GeForce 7600GT byla nahrazena Radeonem X1800 GTO. Ten je o něco výkonnější než GeForce (cca +5%), ale v průměru také dražší téměř o tisíc korun. V tomto případě se jeho koupě nevyplatí. Ceny těchto Radeonů se obchod od obchodů dost liší, lze jej sehnat za cenu GeForce (pak se určitě vyplatí), ale také i o dva tisíce dráž (což logicky nemá cenu kupovat).

Je vidět, že sestavy s procesory AMD jsou hranici 30000Kč s DPH docela slušně vzdáleny, můžete v případě herního počítače určitě zvážit koupi GeForce 7900GT. Její výkon je podstatně vyšší než u GeForce 7600GT, lze ji velmi slušně přetaktovat (což ostatně platí i o procesoru) a za danou mainstreamovou částku si pořídíte high-endový stroj.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama