reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro květen

26.5.2006, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro květen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 40000Kč - CPU, RAM, MB, VGA



Jsou lidé, kteří potřebují mít stále to nejlepší a na cenu nehledí. 40000Kč za sestavu je už docela vysoká částka, přesto se pokusím najít a vybavit ji tak, aby byla skutečně velmi výkonná, ale aby nepoužívala zbytečně předražené komponenty. Tedy žádný procesor za patnáct tisíc a grafika za dvacet. Zkusím postavit dva a dva počítače, první dva s jednojádrovými procesory, druhé dva s procesory dvoujádrovými. Toto už budou skutečně dost výkonné sestavy, které si člověk pro běžné použití koupí stěží, každému průměrně náročnému hráči by měl v pohodě stačit počítač do 30000Kč s DPH či lehce přes.

Procesor



AMD Athlon 64 (Socket 939)

Overclocking:
AMD Athlon 64 (Venice): 2,6-2,8GHz
AMD Opteron: 2,5-2,8GHz (cca Athlon 64 FX-57)
AMD Athlon 64 X2: 2,5-2,6GHz

Tato cenová kategori klade důraz na co nejlepší výkon a proto bych si dovolil vyslovit jisté pochybnosti nad volbou Socketu 939 v tuto dobu s ohledem na příchozí Socket AM2. Určitě se vyplatí trochu zauvažovat, je zbytečné vrážet peníze do něčeho, co už je jednou nohou v hrobě. Pokud však S939 prostě chcete, čtěte dále.

Vysoký výkon vám poskytne model 3500+ s 512kB L2 cache i 3700+ s 1MB L2 cache a stejnou frekvencí. Nárůst ceny u výkonnějšího je minimální. Jádra Venice disponují možností dosahovat vyšších frekvencí, dá se dosáhnout i přes 2,8GHz, obyčejně kolem 2,6GHz. Dále může potěšit podpora celého setu instrukcí SSE, tedy i nejnovějších SSE3. Díky velkému potenciálu při taktování tedy není nutno kupovat silný procesor a lze se spolehnout na možnost procesor výrazně "nadopovat". V tomto případě si určitě vystačíte i s Athlonem 64 3000+. Jeho cena, stále slušný výkon a možnost taktování z něj dělají skvělý základ pro high-endový stroj.

V nabídce jsou i serverové procesory Opteron určené pro tento Socket. Jejich cena už ale není tak příznivá jako při uvedení, takže bych raději sáhnul po Athlonech 64, které jsou mnohem levnější. Opterony jsou oproti Athlonům vybaveny 1MB L2 cache, což pomáhá výkonu především ve hrách. Ale rozhodně ne tolik, kolik by napovídal nárůst ceny. Minusem je rovněž nižší podpora ze strany základních desek (přesněji řečeno ze strany jejich BIOSu), takže si zjistěte, zda je ta vaše plně podporuje. Mohli byste pak být nemile překvapeni.

Obrovský milník v nabídce procesorů představují dvoujádrové procesory. S těmi je možné mít puštěné dvě aplikace naplno, aniž by jedna strádala, případně u optimalizovaných aplikací pro dual-core procesory dostanete mnohem vyšší výkon (limitem pak bude poloviční rychlost přístupu k ostatním částem počítače). AMD začíná nabídku u procesoru X2 3800+, ten obsahuje dvě 2GHz jádra, každé disponuje 512kB L2 cache, přičemž spotřeba procesoru může činit maximálně 89W, stejně jako tomu je u 130nm Athlonů 64 pro Socket 754. Problémem je pouze to, že AMD se zaměřuje výkonem dost vysoko k high-endu, z čehož plynou značně vysoké ceny. Model 3800+ je k dispozici od 8750Kč. Dají se rovněž přetaktovat, ovšem ne tak vysoko jako jednojádrové procesory, obvykle kolem 2,5GHz, typickým maximem je 2,6GHz. Procesory s jedním defektním jádrem jsou patrně prodávány jako procesory jednojádrové.

Poslední řadou, kterou AMD nabízí, jsou procesory Athlon 64 FX. Ty jsou speciálně určené pro hráče a přetaktování, toho si ale díky už tak vysokým frekvencím moc neužijete. Nyní můžete v obchodech ještě nalézt FX-55 s 2,6GHz, spíše se v nabídce vyskytuje model FX-57 s 2,8GHz a nově FX-60, který poprvé pro řadu FX přináší dvě jádra. Stává se tak nejrychlejším dvoujádrovým procesorem AMD a díky stále se rozšiřujícím optimalizacím programů pro dvoujádrový provoz je i přes nižší frekvenci než má FX-57 rozhodně rychlejším procesorem. Nevýhodou FX procesorů je jen jejich cena, která začíná kousek za 25000Kč a dvoujádrový kousek překračuje hranici 27000Kč.



*procesory AMD FSB nemají. Propojení CPU-chipset je realizováno pomocí sběrnice HyperTransport, ta u S939 procesorů oficiálně běží maximálně na 1000MHz (obvykle je 16-bitová, výjimkou byly chipsety nForce3 150 a ULi M1689, které podporovaly pouze 8-bitový upstream, nForce3 150 dokonce jen na 600MHz). Vnitřní frekvence procesorů činí 200MHz. 1,8GHz procesor tak běží jako 9×200MHz.

AMD Athlon 64 (Socket AM2)

Overclocking:
AMD Athlon 64 (Venice): 2,6-2,8GHz
AMD Athlon 64 X2: 2,5-2,6GHz

Procesory pro novou patici přináší nově DDR2 paměťový řadič (opět dvoukanálový). Vyšší frekvence DDR2 pamětí má zvýšit výkon, nicméně vyšší latence těch samých pamětí jej naopak sráží dolů. Procesory jsou cenově i výkonnově velmi podobné S939 verzím, takže to co platí pro ně, platí i pro Socket AM2. Jen bych novějšímu Socketu AM2 dal přednost díky jeho aktuálnosti. Přeci jen pro S939 už mnoho novinek nebude.



Intel Pentium4 (Socket 775)

Overclocking:
Intel Pentium 4: 3,6-4,3GHz
Intel Pentium D: až 4GHz

Ideální v poměru ceny/výkon budou 3,0GHz, 3,2GHz a případně ještě 3,4GHz verze procesorů. Dnes seženete prakticky jen procesory řady 6xx. Ty jsou vybaveny 2MB L2 cache a jsou i levnější než jejich předchůdci (pokud se dají ještě sehnat).

I Intel uvedl na trh dvoujádrové procesory. Jejich cena začíná na 3750Kč, ale to je model 805 s pomalou sběrnicí 533MHz a frekvencí 2,66GHz. Právě sběrnice je velkým problémem Pentií a model D805 ji má velmi pomalou, což pro výkon není ideální. Je ale pravda, že se dá dobře taktovat, FSB pak může činit i 180MHz (tedy výsledných 720MHz).

Procesory jsou mnohem levnější než konkurenční AMD, sice nemají takový výkon, ale nízká cena jistě přitáhne nemálo zákazníků. Procesor Intel Pentium D820 obsahuje dvě jádra o frekvenci 2,8GHz a bohužel není plně kompatibilní s čipovou sadou nVidia nForce4, jelikož s ní pracuje pouze jako jednojádrový (u verze nForce4 Ultra a SLI XE je tato nekompatibilita vyřešena). U Intel Pentia D 830 s dvěma 3,0GHz jádry to už ale neplatí. Po 15-30% slevách jsou dosti levnými procesory.

Pokud budete mít štěstí a trochu zkušeností s přetaktováním, může se vám povést přetaktovat dvoujádrové procesory Pentium D na sběrnici kolem 250MHz (tedy výsledných 1000MHz), což odpovídá podle modelu zhruba 3,5GHz až 4,0GHz. Ovšem v tomto případě se připravte na opravdu vysoký odběr elektrické energie a pěkné horko.

Toto by mělo být zčásti vyřešeno u modelů D900, které jsou vyráběny 65nm technologií, některé série však nemají podporu spořících technologií, což je škoda. Při stejných frekvencích mají dvakrát tak velkou cache (celkem 4MB) a cenu mnohem nižší, slevy u této řady činily až 50%! Novinkou v českých obchodech je D960 s 3,6GHz a řada Extreme Edition. Každé jádro tiká na frekvenci 3,46GHz u verze 955 (resp. 3,73GHz u modelu 965), využívá sběrnici 1066MHz. Výkonu rovněž odpovídá cena, která činí bezmála 30000Kč.



Chladiče CPU



BOXované chladiče jsou sice schopny procesory uchladit i při jisté míře taktování, ale to už je hlasitost zpravidla velmi vysoká. Proto spousta výrobců nabízí alternativy k těmto chladičům, které zpravidla lépe chladí a nejsou tak hlučné.

Výrobců těchto chladičů je poměrně hodně, na našem trhu jsou stálicemi Arctic Cooling, Primecooler a Zalman. Zda hodláte investovat do ticha koupí výkonnějšího chladiče je jen na vás. Musíte počítat s tím, že vám původní chladič zbyde, při koupi procesoru vlastně platíte i za to, co vůbec nechcete.



Operační paměť RAM



1GB paměti je stále optimální, i když doba, kdy se jako optimum objeví 2GB, už pomalu klepe na dveře. Prozatím se to hodí, pokud pracujete s obrovskými obrázky (a chcete, aby si systém pamatoval dostatečné množství kroků zpět), programujete, jinak je nárůst výkonu naprosto minimální. Protože máme rozpočet 40.000Kč, myslím, že je zbytečné kupovat neznačkové paměti, nehledě na to, že jejich cena je prakticky totožná s cenami modulů značkových, rozdíl opravdu nebývá veliký.

1GB paměti je vhodné koupit jako 2×512MB, využijete tak dvoukanálový řadič pamětí, který zvyšuje paměťovou propustnost na dvojnásobek. To se navíc velmi hodí při použití dual-core procesorů, kdy dva procesory využijí podstatně větší kus sběrnice než jeden. Naprosto ideální je koupit Dual Channel Kit balení, kde máte zaručeno, že paměti jsou ochotny spolu spolupracovat a že byly ve dvoukanálovém zapojení testovány. Společnost A-Data začala nabízet cenově přístupné paměti DDR2-800 za ceny DDR2-667 modulů.



Základní deska



Socket 939

ATi Radeon XPress 200 (nyná CrossFire Xpress 1600) je dobrý chipset a deska MSI RD480 Neo2-FI velmi zajímavým kouskem. Nabízí Crossfire a slušnou výbavu, to vše za 2900Kč. Podobně je na tom novinka Asus A8R-MVP. Naprostým high-endem je pak deska společnosti DFI, ovšem to už po vás bude prodejce chtít 5900Kč.

Novým chipsetem je ATi CrossFire Xpress 3200, který rovněž podporuje CrossFire a přitom obě grafické karty běží v režimu PCI-Express x16, rychlost se tedy nedělí jak u nVidia nForce4 SLI. nForce4 SLI x16 sice podporuje obě karty v x16 režimu, potřebuje k tomu ale dva northbridge. Každopádně, základní deska Asus A8R32-MVP Deluxe se do high-end počítače i přes svou vyšší cenu hodí výborně.

Dalším chipsetem je VIA K8T890. Desky s tímto jinak celkem povedeným chipsetem bohužel nemívají obsáhlou výbavu, takže v nabídce jsou spíše low-endové modely za ceny pod 2000Kč včetně daně.

O všech verzích nForce4 byla vedena řeč už v minulé kategorii, takže nyní jen zběžně prolétneme lepší varianty nForce4 Ultra a nForce4 SLI. Ono samo SLI není úplně dokonalá věc. Umožňuje mít dvě grafické karty v jednom počítači, zvýšit tak výkon až o 70% (v průměru však asi jen 40%), s vylepšujícími se ovladači toto číslo stále roste. Potíž je v tom, že dvojice karet stojí obyčejně o něco více než jediná výkonu obou karet dohromady a spotřeba také není nejnižší. Dnes se dere pomalu na scénu dokonce Quad-SLI (čtyři grafické čipy v počítači), to je ale dle mého názoru úplná zbytečnost.

SLI režim s novými ovladači podporují všechny karty GeForce 7900, 7800, 7600GT, 6800, 6600 a 6200 odvozené od 6600 (tedy s čipem NV43 a ne NV44). SLI jde navíc použít i tak, že druhou grafiku strčíte do jakéhokoli PCIe slotu (třeba i do PCIe1x). Druhá grafika tak sice bude o něco pomalejší, nicméně stále přinese výkonový nárůst (takové řešení však v high-endu poněkud postrádá smysl).

Nabídka desek s chipsetem nForce4 je poměrně bohatá. Z desek s chipsetem nForce4 Ultra je asi nejlepší volit desky DFI, které sbírají jedno ocenění za druhým. nForce4 SLI je k mání třeba na deskách Asus A8N-SLI za 3050Kč. Opravdovým skvostem je pak DFI nF4 SLI-DR, jenže to si musíte přichystat téměř 5600Kč. Dalším extrémem je Asus A8N32-SLI Deluxe či MSI K8N Diamond Plus, které jsou postaveny na čipové sadě nForce4 SLI x16, což znamená, že umožňuje oběma grafickým kartá přiřadit plný počet 16 linek PCIe (tedy režim 16+16) a ne jen 8 linek PCIe (režim 8+8), jak se to obyčejně dělí u klasické verze SLI. Na výkon to ale obecně nemá znatelný vliv. Na cenu ano, ta činí u obou lehce pod 6000Kč s DPH.




Socket AM2

Socket AM2 je naprostou novinkou. Procesory do této patice se v těchto dnech začínají objevovat na trhu za ceny podobné Socket 939 verzím.

Poprvé u AMD budou podporovány DDR2 paměti, za to ale může procesor, jenž má integrovaný řadič pamětí DDR2. Počet čipových sad je hned ze začátku poměrně vysoký. ATi nabízí svůj ATi CrossFire Xpress 3200, chipset s podporou 2×16 CrossFire při jediném severním můstku, přitom má nízkou spotřebu a velmi vysoký výkon. Deska od DFI ale svou cenou skoro 8000Kč příliš radosti neudělá.

Dále tu máme známý chipset nVidia nForce 430 / GeForce 6150. Na něm je postavena deska Asus M2NPV-VM. Její cena přes 4000Kč za microATX desku mi ale připadá opravdu přehnaná.

Pak je tu chipset nVidia nForce 5xx. Nejslabším modelem je nForce 550, lépe je na tom nForce 570, nForce 570 SLI již podle názvu podporuje dual-GPU technologii SLI a vrcholem nabídky je nVidia nForce 590 SLI.



Socket 775

I v této cenové kategorii bych se vyhnul zastaralým chipsetům i915 či i925 a přešel rovnou k i945 či i955, ty mají vždy DDR2 paměti, což rozhodně není na škodu díky jejich vysokým frekvencím.

Poměrně novou záležitostí je chipset Intel 975X. Poprvé přináší Intel podporu dvou grafických karet do svých chipsetů a doplňuje tak čipové sady ATi Radeon Xpress 200 a nVidia nForce4 SLI. Jedná se o vylepšený i955X, je zajištěna podpora nejnovějších 65nm procesorů. Nevýhodou je poměrně vysoká cena základních desek.

Chipsety i945/i955 nabízí oproti řadám i915/i925 podporu sběrnice 1066MHz i dvoujádrových procesorů Intel Pentium D8xx, vždy s podporou DDR2 pamětí. Případně vám radost jistě udělá nVidia nForce4. Asus P5ND2-SLI za 2600Kč, MSI P4N SLI-FI za 3050Kč nebo deska Gigabyte jsou levnějšími zástupci s podporou SLI, verze Deluxe resp. Diamond pak zase stojí na druhém konci cenového žebříčku s cenami kolem 4500Kč.

Naopak nízkými cenami vyniká ATi Radeon Xpress 200, ten ale nenabízí tak vysoký výkon a už vůbec ne vysoké schopnosti taktování. Obsahuje integrované grafické jádro, ale to se v této cenové kategorii vůbec nenosí. Ovšem stále je tu volný PCIe x16 slot, takže lépe vybavené ATX modely P5RD1-V nebo P5RD1-V Deluxe mohou být s klidem použity i v této kategorii, smíříte-li se s DDR pamětmi.




Grafická karta



ATi Radeon X800XL/ X800 XT

Z velkého množství karet X800 jsem ponechal už jen X800 XL a X800 XT. Radeon X800XL nabídne dokonce 16 pixel pipelines, ale jádro běží na nízké frekvenci a zvednout taktováním se mu z tohoto čísla taky moc nechce. Přesto má výkon na úrovni Radeonu X800Pro. 5500Kč za X800XL by byla dobrá cena tak před čtvrt rokem, nyní už má své za sebou.

ATi Radeon X850

O řadě X850 platí v podstatě totéž o X800. Zastaralejší karty sice nejsou předražené, ale konkurence v podání nVidie i vlastních nových karet ATi je dál technologicky, výkonem a smozřejmě i tou cenou.

K dispozici je už rovněž CrossFire Master karta X850XT. Ta stojí 9150Kč. Protože CrossFire s kartami X800/X850 je poněkud problematická záležitost, raději ji nekupujte.

ATi Radeon X1600XT

Tyto karty patří k tomu slabšímu v této kategorii. Samozřejmě i levnějšímu. Bohužel čtyři RBE jsou typické spíše pro low-end než pro high-endové karty, což nedělá z těchto karet nic extra výkonného, ale Radeonům X800GTO konkurují zdatně. Dokonce je i mírně předčí, což je s ohledem na pouhé 4 RBE zajímavé. Výhodou je podpora Shader Model 3.0, nevýhodou tedy na high-end nízký výkon. Poměr cena/výkon je průměrný.

ATi Radeon X1800GTO

Radeon X1800GTO je novinkou, která přichází v průměru s cenou okolo 6500Kč a takty dražšího modelu X1800XL. Došlo však k mírnému ořezání, počet pixel pipelines byl snížen z 16 na 12. Výkon je přesto asi o 5% vyšší než u GeForce 7600GT. Pokud dobře pohledáte, můžete narazit na karty, které se budou prodávat i za ceny kolem 5500Kč! Pak se jedná o docela jasnou volbu.

ATi Radeon X1800XL

O X1800XL už není třeba téměř psát, protože vyklízí pozice Radeonu X1900GT. Cena kolem 10500Kč je podstatně vyšší než u GeForce 7900GT, která je navíc výkonnější.

ATi Radeon X1800XT

Model X1800XT nabízí velmi slušný výkon, jádro tiká na 625MHz s 16 pixel pipelines a 256-bitové paměti o kapacitě 512MB na 1,5GHz dávají tušit nevídané. Karty po nědávných slevách stojí už kolem 10000Kč s DPH. Při podobném výkonu jako u GeForce 7900GT je tak o něco dražší alternativou.

ATi Radeon X1900XT/XTX

Novými grafickými kartami jsou Radeony X1900. Tyto karty přináší 48 pixel shaderů, 16 pixel pipelines i RBE a 8 vertex jednotek. Takty karet se od sebe takřka neliší, X1900XT má 625MHz/1450MHz, XTX pak 650MHz/1550MHz. Z toho pramení i malý cenový rozdíl.

Ať tak či onak, ceny činí 13500-15500Kč, což je poměrně dost. Výkon modelu XTX je na úrovni GeForce 7900GTX.

Matrox Millenium P650 a Parhelia

Grafické karty Matrox jsou určeny pro profesionální nasazení a vůbec ne pro hraní. Mají skvělý obraz a vysokou cenu. Pro hráče to jsou naprosto vyhozené peníze, pro profesionály oprávněné.

nVidia GeForce 6800

GeForce 6600GT jsem už z této kategorie vyřadil, protože ostatní, mnohem výkonnější karty zlevnily na takovou míru, že by koupě GTčka byla naprosto zbytečná.

O řadě 6800 nelze říct, že by byly lepší výrazně lepší či horší než zastaralé Radeony X800. Modely 6800GS mají 425MHz jádro s 12 pixel pipes. Ceny začínají na 6000Kč. nVidia však za dané peníze nabízí i lepší karty.

nVidia GeForce 7600

K high-endovému přehledu řadím i karty mainstreamové, jednou z nich je GeForce 7600GT, která však nabízí velmi slušný výkon. Za cenu už od 5500Kč s DPH je prakticky nejvýhodnější kartou do této částky, nicméně výkon samozřejmě na pravé high-endové karty nestačí. Rozhodně je výkonnější než GeForce 6800GS a GT, které jsou navíc dražší. Konkurencí je jen Radeon X1800 GTO, který lze s trochou štěstí sehnat za tytéž peníze.

nVidia GeForce 7800

Bývalá vlajková loď nVidie je jen pořádným vylepšením šestkové řady. Dostupnější model 7800GT od cca 9800Kč disponuje 20 pixel pipeline a sedmi vertex jednotkami, což při svých taktech znamená docela výkonný kus hardwaru. Jeho cena však je vůči výkonu trochu nadsazená, navíc už vyklízí pozice na trhu.

Model 7800GTX má 24 pixel a 8 vertex pipeline a samozřejmě vyšší výkon i cenu. Ta činí asi 13500Kč. Rovněž výrobci přicházejí na trh s přetaktovanými verzemi. I tato karta má již své za sebou. 512MB varianta s vyššími takty, podstatně vyšší cenou se na trhu téměř neukázala a už ani neukáže.

GeForce 7900GT / 7900GTX

nVidia vrací úder a to přímo drtivý. Nové high-endové 90nm čipy totiž disponují slušným výkonem, ale díky menší ploše a tedy i nižším výrobním nákladům mají velmi příjemné ceny. Vždyť GeForce 7900GT je k mání i za méně než 9000Kč, při troše snahy lze nalézt karty i za 8200Kč včetně daně. Přitom 24 pixel pipelines, takt jádra 450MHz a paměti na 1,32GHz dávají tušit výkon minimálně na úrovni GeForce 7800GTX, ale spíš vyšší. Opravdu tomu tak je, a to prosím GeForce 7800GTX stojí kolem 13500Kč! GeForce 7900GT je prostě novým králem high-endu. ATi to však trochu vyrovnala znatelným snížením cen Radeonu X1800.

GeForce 7900GTX pak přináší ještě vyšší takty 650MHz pro jádro a 1,6GHz pro paměti. Tím deklasuje 512MB GeForce 7800GTX do role chudého příbuzného a výkon je srovnatelný s Radeonem X1900 XTX. Ceny od 15000Kč jsou na úrovni zmíněných Radeonů.


Info: modrá barva znázorňuje přibližné výsledky testu 3DMark03, červená barva pro změnu 3DMark05, žlutá pro 3DMark06

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama