reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden

24.1.2006, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 40000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Můžete zvážit zapojení v poli RAID0, které významně navýší výkon diskového systému. Jde o podobný systém, jež využívá dvoukanálový řadič pamětí. Dvě pomalé součástky dají při paralelním zapojení dvounásobný výkon. Samozřejmě to jen na papíře. Pak zvolte třeba dva 120GB disky. Samozřejmě rozhodnutí nechávám na vás. Já osobně bych radši volil jeden jediný disk, nejlépe o kapacitě 200-250GB. Je menší riziko, že dojde k poruše. U dvou disků je pravděpodobnější, že jeden z nich odejde.

Na trhu se nabízí disky i velikostí 500GB, ty jsou však dost drahé. Přehled ale začínám doplňovat o 300GB disky. Prvním z nich je Western Digital Caviar XL WD3000JS, SATA300 disk s kapacitou 300GB. Ovšem jak je u WD zvykem, NCQ pořád chybí. Cena rovněž není nejnižší, takže doporučuji zůstat maximálně u 250GB disků.

Vysoký výkon lze dosáhnout ještě jednou cestou. Western Digital nabízí disky Raptor, ty se pyšní 10000 otáčkami za minutu a skvělým výkonem. Vždyť jejich přístupová doba je kolem 5ms, 7200 otáčkové disky mívají obvykle přes 8ms. Nevýhodou je pak jen nižší kapacita, vyšší hlučnost i cena. 74GB disk stojí 5400Kč, novinkou je 150GB verze, což je konečně rozumná kapacita, ovšem za nerozumnou cenu 8800Kč. A teď si představte dva takové disky v zapojení RAID0 :-) Ideální disk na nainstalování operačního systému (disky s menší kapacitou).



Modem / síťová karta



Co zde říci více než na předchozích stránkách? Myslím, že nic, tedy Copy & Paste, tady to je.

Pro modemování vám postačí cokoli do PCI slotu. S výjimkou nekvalitních telefonních rozvodů, kdy se hodí něco kvalitnějšího, co dokáže lépe ustat spojení. Pro internet přes LAN už postačí naprosto cokoli, co má koncovku RJ-45. A ani vás to nebude mnoho stát.



Optická mechanika



Dobrým a moderním multifunkčním řešením je DVD přepalovací mechanika, která navíc ani není nikterak drahá. Vždyť se dnes často montuje i do těch nejlevnějších sestav.

Prakticky všechny dnes prodávané vypalovačky umí dual-layer disky (které začínají konečně zlevňovat, k dispozici jsou od 85Kč, obvykle ale za 120Kč), pálí na všechna média minimálně čtyřrychlostně, což ujde, nově příchozí modely se budou dokonce pyšnit osmirychlostním zápisem nejen na DVD+RW, ale i na dvouvrstvé disky. Konečně se také začíná rozmáhat DVD-RAM, už není jen výsadou Hitachi a LG (jsou de facto stejné), ale to ještě chvíli ještě potrvá. DVD-RAM funguje podobně jako disketa, jen má kapacitu 4,7GB a dá se na něj pálit rychlostí přes 6MB/s (5x rychlostní médium).

DVD-RAM umí vypalovačka LG GSA-4167B za cenu lehce přes 1200Kč. Podpora tohoto formátu pak nechybí ani vypalovačce ND4550A. Ta je svými vlastnostmi, rychlým a kvalitním vypalováním, jednou z nejlepších vypalovaček na trhu. Cena od 1350Kč je rovněž velmi příjemná. LG GSA4166B a NEC ND4551 pak disponují technologiemi pro potisk CD a DVD.



Case + zdroj



Kupte si bednu, která se vám bude líbit. Na to vám může stačit 800Kč, ale někdo si nemusí vystačit ani s dvěma tisíci českých korun. Jako zdroj vám už možná 350W značkový stačit nebude, zvláště pro taktování, zvolte tedy radši 400W zdroj značkový nebo alespoň 500W neznačkový, přimlouvám se raději za ten značkový i když méně výkonný.

Ideálně třeba Fortron FSP400-60PN(PF) 400W za cenu kolem 1700Kč nebo ještě lépe 500W verzi za 2000Kč. V případě koupě úspornějších procesorů AMD by mohl stačit i ten Fortron FSP350-THN-P 350W za 1150Kč.

Chcete-li šetřit elektrickou energií, pak volte zdroje s aktivním PFC. Bohužel nejsou právě nejlevnější záležitostí, obyčejně stojí kolem 3000Kč. Ovšem účinností 80-90% oproti 65% se při dlouhodobém provozu zaplatí za rok či maximálně dva.





Klávesnice a myš



Vyznavači bezdrátových klávesnic, nechť si bezdrát koupí. Osobně v tom žádnou výhodu nevidím, zatím mi kabel nikdy nepřekážel. To samé platí u myši. Slušná klávesnice vás může stát i obyčejných 200-300Kč.

U myší je to už o něčem jiném. U her si s Geniuskou příliš neužijete. Ne že by to byla vyloženě špatná myš, já jsem s ní docela spokojený, i když by to mohlo být lepší, to přiznávám. Jako první variantu byste mohli zvážit Logitech RX300 Premium za 350Kč či Creative Optical Mouse 3500 za 400Kč. Na opravdu náročné hraní alespoň Logitech MX310 Optical za necelých 1000Kč. Výhodou je skutečně kvalitní MX senzor.



Monitor



Poprvé jsem v této kategorii úplně vypustil CRT monitory a budeme se zde setkávat pouze s panely LCD. 15" LCD je málo, jeho zobrazovací plocha je ještě o něco málo menší než u 17" CRT a navíc ceny jsou s ohledem na větší monitory příliš vysoké.

Ze 17" monitorů by to mohl být třeba NEC 72VM (7650Kč) nebo o něco dražší Samsung SyncMaster 710N (8200Kč). Ať tak či onak, dobře si monitory prohlédněte. Jejich kvalita obrazu může být velmi rozdílná. Není problém vedle sebe postavit třeba dva monitory LG a nikdy byste neřekli, že to může být výrobek té jedné a samé značky. Ono je také důležité umět si monitor dobře nastavit.

Vzhledem ke slušným cenám 19" LCD monitorů se vyplatí uvažovat i o této úhlopříčce. Vždyť nabídka začíná už od 8100Kč, což je myslím, velmi zajímavá cena.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama