reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden

26.1.2007, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Závěr



Menší shrnutí závěrem:
"Pokud jste vydrželi s nákupem až do teď, udělali jste dobře. Ceny příjemně slezly dolů, platí to zejména u dvoujádrových procesorů AMD Athlon 64 X2 a některých grafických karet. Bohužel paměti zatím příliš nezlevnily, na to si ještě budeme muset počkat."

Tématem článku není jen cenový přehled komponent, natož výběr jediných ideálních sestav, ale spíše popis komponent včetně stručného zhodnocení. Ovšem to není vše, poslední část zůstává na vás. To vy si budete kupovat počítač a vaše to budou peníze, které půjdou do kapsy prodejci. Řádně si tedy promyslete, na co chcete počítač využít a zda ty peníze navíc za to skutečně stojí. Doufám, že po přečtení článku budete mít rozhodování snadnější.

Třeba já osobně řeším dilema výběru notebooku. Ideálním strojem by bylo něco s dvoujádrovým Turionem 64 X2 nebo Intelem Core 2 Duo, 2GB RAM, 160GB diskem, grafikou GeForce Go 7600 či něčím podobným, displejem s minimálním rozlišením 1280×800 pixelů, baterkou na minimálně čtyři hodiny a DVD-RAM vypalovačkou. Jenže klidně by mi stačil jakýkoli úsporný procesor s 1GB RAM, 120GB diskem a nějakou grafikou co si vystačí s 2D. Ovšem teď ještě zvažuji, potřebuji tak nutně ten notebook? Asi ano. Ale co když na něm budu chtít hrát hry? A tak dále, první možnost mě vyjde na 0Kč, druhá tak na 20000Kč, třetí alespoň na 30000Kč. A to je rozdíl!

Dalším problémem je, jak se ta kupa komponent přemluví k tomu, aby spolu pracovala, kdo ji složí. Naprosto nedoporučuji hypermarkety (Celeron s integrovanou grafikou bez monitoru za 28000Kč? Ne děkuji). Ceny jsou tam prostě ve velké většině nehorázně přestřelené, i když to není pravidlem. Lépe jsou na tom firmy zabývající se elektronikou (zde spíše jen notebooky), výhrou jsou pak firmy, které se zabývají pouze prodejem IT. Mají nízké ceny, zejména při nákupu přes internet, sestavy si lze téměř libovolně nakonfigurovat, případně vám ji složí za poplatek cca 500-1000Kč.

Další možností je sestavit si počítač sám. To má výhodou v nulových nákladech na složení, nevýhodu zase v tom, že pokud tomu moc nerozumíte, počítač nebude příliš kvalitně vyladěn (pokud vůbec pojede). Další možností je kamarád, který tomu rozumí. Zde se vaše náklady budou počítat spíše v litrech alkoholu (přece jej pozvete aspoň na pivo, ne?).

Ještě jednou se tedy rozhodněte, co nakoupíte, kde nakoupíte a jak to složíte. A nekupujte si to co nepotřebujete. Raději ušetřete, počítač bude umět i tak spoustu věcí, protože většinu těch vymožeností, kvůli kterým jste obětovali peníze navíc, stejně nevyužijete. Za ušetřené penízky třeba kupte své dívce dárek, ze kterého bude mít určitě větší radost než z vašeho nového rekordu v 3DMarku. Přeji hezký den.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama