reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden

26.1.2007, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 20000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Co se týče kapacity, bezkonkurenční poměr ceny a kapacity mají 250GB disky, takže není důvod kupovat menší, i když byste kapacitu v dohledné době pravděpodobně neupotřebili. V budoucnu se hodí, věřte mi. Ohledně výrobců se nemá smysl příliš bavit. Výkony jsou podobné, hlučností se také vyrovnají a vysokou spolehlivostí bohužel nevyniká ani jeden :-(

Ohledně disků dnes už nemá příliš smysl rozebírat rozhraní (ideálně SATA300) ani otáčky, které u 99% normálních disků činí 7200rpm. Výjimkou je WD Raptor s 10000rpm otáčkami, přestože i zde lze trochu polemizovat nad tím, zda spadá pod pojem "normální disk". Zejména díky ceně, které se směrem dolů příliš nechce. Velikost vyrovnávacího bufferu má ve většině SATA disků 8MB. Ovšem pozor, některé ATA a nově dokonce i některé SATA disky mají pouze 2MB buffer (nebrat), na druhou stranu už některé SATA disky mají 16MB. Cenově jsou téměř nastejno, takže si klidně jeden takový můžete koupit.

Většina nových SATA disků nabízí technologii NCQ. Ta umožňuje přetřídit si příkazy ke čtení tak, aby disk zvládl číst co nejvíce v rámci jedné otáčky. To by v praxi mělo disk zrychlit, ovšem díky poněkud náročnější režii, která s touto optimalizací souvisí, se disk spíše v některých případech o něco zpomalí (přesný popis principu NCQ můžete nalézt v dříve publikovaném megatestu 250GB pevných disků).





Optická mechanika



Dnes letí DVD-RW mechaniky, jejichž cena je proklatě nízká. BluRay a HD DVD mechaniky kvůli vysoké ceně a dneska mizerné využitelnosti ještě do průvodce nedávám, přestože se už začínají na našem trhu pomalu objevovat. Jenže cena kolem 20000Kč s DPH je hodně i do high-endového počítače natož do low-endového.

Kvalita vypalovaček i v rámci jednoho výrobce občas kolísá, skvělým příkladem může být LG, které má občas velmi kvalitní kousky a občas se to opravdu nepovede. Každopádně LG GSA-H42L za 1000Kč není špatnou volbou, spíš bych však doporučil Samsung SH-S182D, který v našem testu rozhodně nedopadl špatně. Ve větším se začínají rozmáhat i mechaniky určené pro rozhraní Serial ATA, což je ideální zejména v kombinaci s chipsety Intel, které už PATA nepodporují, nicméně na většině desek je umístěn přídavný řadič s jedním kanálem PATA. Opět se můžete podívat ke značce Samsung, tentokrát modelu SH-S183A za necelých 1000Kč.



Case + zdroj



Nemůžeme si dovolit skvělou bednu při nízkém rozpočtu. Proto značky jako KME či Eurocase nabízí velmi levné bedny a s trochou toho hledání si jistě vyberete svého favorita, který bude při nízké ceně splňovat aspoň trochu vaše estetické i funkční požadavky. Velkou funkčnost či extravagantní vzhled za ceny do 1500Kč však určitě nečekejte. Počítejte ale s tím, že 300W značkový zdroj je leckdy tak výkonný jako neznačkový 350-400W. Takže bych jako minimum do jakékoli sestavy považoval asi 350W, lépe však 400W. Doporučuju volit bednu, která bude mít zdroj s 12cm větrákem. Ten je díky většímu průměru a nižším otáčkám méně hlučný a navíc odsává teplý vzduch přímo od procesoru, což rovněž snižuje teplotu procesoru a ani větrák na procesoru se pak nemusí točit tak rychle.

Zdroj by měl nabídnout stabilní napětí. Přeloženo do srozumitelného českého jazyka to znamená jediné. Hodnota napětí by vám neměla oscilovat půl voltu tam, půl voltu sem s frekvencí taktu vašeho procesoru :-). Prostě by se zvoleného napětí měla držet zuby nehty. Dobrým zdrojem tak určitě není můj bývalý zdroj, jenž na +12V větvi dával 12,5-13,1V a hodnota kmitala jak ručička seismometru při zemětřesení v San Franciscu. Bednu i se zdrojem můžete sehnat už kolem 1000-1200Kč. Čím větší bedna, tím lépe, budete mít menší problémy s chlazením a v neposlední řadě také usnadněnou manipulaci při výměně komponent.

Rovněž není špatný nápad koupit bednu beze zdroje a do ní kvalitní zdroj, je to ovšem poněkud finančně náročnější záležitost, která se ale z hlediska bezproblémového provozu se rozhodně vyplatí a doporučuju právě tuto variantu. Tuto problematiku je rozhodně lepší nepodceňovat. Z low-endových výrobců bych doporučil KME, rozhodně upřednostňuji před Eurocase, jejichž zpracování zejména u levnějších modelů je občas velmi špatné, KME je na tom v tomto ohledu mnohem lépe. KME navíc montuje do svých beden docela slušné zdroje. Za odmontování zdroje z bedny dostanete slevu kolem 300Kč. jako zdroj by pak mohl dobře posloužit 350W Fortron.

Nápomocen vám může být i náš velký dvoudílný srovnávací test zdrojů (představení / testy) a nově také průvodce koupí počítačové skříně.



Klávesnice



Ke klávesnicím není moc co říct. Záleží na tom, zda preferujete přídavná multimediální tlačítka, tichý chod kláves a další drobnosti. Nevím jak vy, ale pro mě je jedno z nejdůležitějších kritérií velký Enter. Do malého nejsem s to se trefit a práce s takovou klávesnicí je pro mě utrpením. Jakákoli slušná klávesnice vás bude stát asi 200-300Kč. Kvalitní klávesnice vyrábí například Logitech, zde si ale budete muset zvyknout na nepříliš tradiční rozmístění kláves Insert a Delete, u modelu Deluxe také na nesmyslné sklopení vzad, kdy je i při nejvyšší poloze klávesnice pro některé lidi vzadu nepříjmeně nízko.



Myš



Nevím na co jste vy zvyklí, ale optickou myší určitě neuděláte chybu. Kuličková (či jiné výstřelky), to většinou není ono. Velmi užitečné je rolovací kolečko, které je dnes také samozřejmou součástí. Práce bez něj je pro člověka na něj zvyklého přímo nesnesitelná.

Doporučuju se poohlédnout po kvalitnějších myších Microsoftu či Logitechu (např. RX300 Premium za cca 300Kč), protože méně kvalitní optické myši nejsou o mnoho levnější. Nezapomeňte na podložku pod myš. Ideální jsou ty s větší plochou a nižším profilem, dnes vlastně standard. Dávejte si pozor na červenou barvu, na červeném hladkém podkladu se optická myš ani necukne (vyzkoušeno s myší Genius).



Reprosoustava



Pro low-endový počítač je PCI zvukovka zbytečnou záležitostí, takže tuto kapitolu vynecháme. V rozumné cenové relaci se totiž nenabízí nic takového, co by zvuk vylepšilo. Integrované zvukovky jsou navíc poměrně slušné, zejména HD audio.

Reproduktory vám jistě postačí buď jako 2.0 (stereo) nebo 2.1. Ty jsou cenově přijatelné, kvalitu zvuku však musíte posoudit nejlépe sami. Za stokorunu či dvě nemůžete čekat zázraky, ale na ozvučení her i přehrávání hudby v rozumné hlasitosti budou stačit více než bohatě.



Monitor



LCD monitory sice výrazně zlevňují, ale stále jsou poměrně drahé (alespoň takové, co opravdu stojí za to), CRT monitory pak postupně mizí z trhu. Takže k low-endovému počítači není moc co kupovat. Slušné LCD jsou příliš drahé a kvalitní CRT se neprodávají. Ty totiž v podání Samsungu 797MB a 997DF zmizely z trhu.

Koupě LCD monitoru je sice v rámci hranice 20000Kč s DPH za počítač možná, vždyť nejlevnější monitory jsou k dispozici už od 4500-5000Kč. Zde těžko radit, protože za rozumné peníze moc dobrý LCD monitor neseženete. Dejte si je tedy pořádně předvést a rozhodněte se raději na místě. Osobně bych v případě finanční tísně asi pokukoval po Samsungu SyncMaster 710N.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama