reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden

26.1.2007, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 30000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Vše důležité o discích máte v předchozí cenové kategorii. Co se týče kapacity, vyplatí se uvažovat o 250GB nebo 320GB disku, poměr kapacity a ceny mají téměř stejný. Volba výrobce záleží na vašich osobních sympatiích (ani jeden nedělá výrazně lepší, výkonnější a už vůbec ne spolehlivější disky).

Dobře uděláte volbou rozhraní SATA s podporou 3Gb/s přenosů. Nečekejte však, že dosáhnete teoretické přenosové rychlosti 300MB/s, ta bude pořád podobná té, které poskytují modely s 1.5Gb/s přenosy. Pevné disky s rozhraním SATA často disponují technologií NCQ (popis principu NCQ můžete nalézt v megatestu 250GB pevných disků). Doporučil bych 320GB disk Western Digital WD3200KS.



Optická mechanika



DVD média jsou dnes velmi levná a tak není problém vypalovat celé filmy na jedno 4,7GB DVD. I tříhodinový filmu na tuto kapacitu zhuštěný má stále velmi dobrou kvalitu, tedy pouze v případě, že ty čtverečky tam skutečně nehledáte.

Mezi velmi dobré mechaniky patří např. Samsung SH-S182D. Dnes už všechny umí DVD-RAM, což je velmi zajímavý formát. Pálíte pouhým přetažením souboru na disk. Něco, jak byste kopírovali na disketu. Jen ta "disketa" má 4,7GB a pálí rychlostí přes 6MB/s, máte-li 5x médium, u novějších mechanik je k dispozici dokonce 12x zápis. Ceny kolem 800-1000Kč jsou jistě příjemně nízké.

Na trhu se začínají také objevovat Serial ATA mechaniky. Takže pokud klasické ATA nemáte, všechny kanály už máte obsazeny, nebo je vám prostě Serial ATA jenom sympatičtější, pak zvolte třeba Samsung SH-S183A.



Case + zdroj



Zde bych viděl ideálně koupi bedny a zdroje zvlášť. Na bednu, pokud nechcete nějaký extravagantní kus, by vám mělo stačit 600-900Kč, k zahození určitě není skříň Thermaltake Mambo VC2000 za 1250Kč beze zdroje, vevnitř už máte i tichý 12cm ventilátor. Zdroj pro sestavu by mohl být třeba kvalitní Fortron FSP350-350THN-P 350W za 950Kč nebo o něco dražší Fortron FSP400-60THN-P 350W za 1450Kč včetně daně. Za celkovou cenu kolem 1500-2500Kč tak můžete být velmi spokojeni.

V případě, že chcete výrazněji taktovat, doporučil bych volbu nějakého kvalitního a výkonného zdroje, minimálně již zmiňovaný 400W Fortron, jeho 500W verzi, 400W Enermax nebo 430W Seasonic.

Pokud chcete na skříni šetřit, pak vidím ideálně volbu nějaké skříně KME, které jsou poměrně slušně zpracované vzhledem ke své ceně, nechat si vymontovat zdroj (prodejce vám odečte 300-500Kč) a následně si dodáte zdroj svůj vlastní. V zájmu nižší hlučnosti by bylo dobré pořídit si zdroj s 12cm ventilátorem umístěným přímo nad procesorem. Větší ventilátor se otáčí pomaleji, to snižuje hluk, přičemž množství vzduchu je spíše větší. Navíc jeho umístění zespodu umožňuje lépe odsávat teplý vzduch od procesoru. Volbu vám možná usnadní srovnávací test zdrojů (představení / testy) a průvodce koupí počítačové skříně.



Klávesnice a myš



Sluší se investovat do lepší myši, která vám zajistí lepší zážitky nejen při hraní, ale i v samotných Windows (případně si dosaďte libovolný oblíbený operační systém). Jednou z nejlepších variant v rozumné cenové relaci je myš Logitech RX300. Tato myš vás bude stát asi 300Kč.

Co se týče klávesnice, pak vám postačí téměř cokoli v cenové relaci 200-300Kč, osobně bych se kouknul po klávesnicích Logitech nebo Samsung. Na druhou stranu bych se vyhnul klávesnicím Genius, ty většinou kvalitou příliš neoplývají.



Zvukové karty a reprosoustava



Protože základní desky obsahují poměrně slušné zvukové karty, není třeba kupovat jinou, dražší aletrnativu. Tedy pokud nejste na zvuk opravdu vysazeni. PCI zvukovka přidá také trochu na výkonu ve hrách (viz kategorie 40000Kč, kde najdete i nějaké testy) a pokud nekoupíte vysloveně nějaký šmejd, můžete se dočkat i kvalitnějšího zvuku.

Naprosto postrádá smysl koupě zvukovky CMI 8738, protože každý integrovaný kodek je na tom vlastně stejně, jsou to vyhozené peníze. Zvláště zvukovky splňující standard HD audio jsou poměrně dobré.

Co se týče reprobeden, dobře uděláte, když si je necháte předvést a sami posoudíte, zda vám to stačí. Osobně si vystačím s 2.0 reproduktory, někdo však bude potřebovat 7.1. Z prostorových důvodů padne asi u většiny z vás volba na 2.0 nebo lépe na 2.1 reproduktory. Pokud máte místo na 5.1 a máte rádi prostorový zvuk, pak je samozřejmě kupte, ale značky vám radit nehodlám. Poslechněte si raději na vlastní uši.



Monitor



Není radno šetřit na monitoru, takže si kupte nějaký dobrý monitor. CRT monitory jsou v této kategorii spíš už jen do počtu, ty kvalitnější mizí z trhu a zůstávají ty levnější, ale také horší.

Cena LCD monitorů začíná na hranici 5000Kč za 17". Zde se už ani nemusíte příliš starat o odezvu, poněvadž ta je prakticky vždy nižší než 25ms, které jsou u menších 15" LCD poměrně obvyklé. V reálu jsou však tyto hodnoty zpravidla mnohem vyšší než udávají výrobci.

Některé monitory za cca 5000-6000Kč vypadají alespoň papírově velmi dobře, ovšem vzhledem k příznivým cenám by se dalo uvažovat i o 19" LCD panelu. Zkontrolujte si velikost zobrazovacích úhlů, které s údaji výrobce občas hrubě nekorespondují. Nebude na škodu, když se podíváte, zda má monitor nějaké mrtvé body, někteří výrobci dávají dokonce záruky na úplnou absenci mrtvých bodů. To je bod na panelu, který je pořád stejný, stále svítí, nebo je černý či má jinak neměnnou barvu (pak je vadný nějaký subpixel), jeho barva záleží na výrobní technologii.

Dále by bylo dobré uvést jednoduché pravidlo, kdy by číselná hodnota kontrastu měla být asi dvakrát větší než hodnota jasu. Klidně může být kontrast vyšší. Pokud dojde k situaci jako u již neprodávaného Acer AL1714ms, kde je jas 370cd/m2 a kontrast pouze 350:1, nemůžete očekávat žádnou barvu, která by alespoň v náznaku připomínala černou. Černou barvu pak zobrazuje sotva jako tmavě šedou. Na tento monitor opravdu pozor, kvalita zobrazení je hrozná, pozorovací úhly mizerné (žlutá barva je z jakéhokoli úhlu jiného než nulového zelená), atd... Monitory si tedy před koupí dobře prohlédněte. Mezi velmi dobré a přitom ještě poměrně levné monitory patří např. HP L1965 za necelých 8350Kč.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama