reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden

26.1.2007, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 40000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Můžete zvážit zapojení v poli RAID0, které významně navýší výkon diskového systému. Jde o podobný systém, jež využívá dvoukanálový řadič pamětí. Dvě pomalé součástky dají při paralelním zapojení dvounásobný výkon. Samozřejmě to jen na papíře. Pak zvolte třeba dva 250GB nebo 320GB disky. Samozřejmě rozhodnutí nechávám na vás. Volba jednoho jediného disku, nejlépe o kapacitě 250GB a více, zase přináší menší riziko, že dojde ke ztrátě dat. V případě diskového pole jsou totiž data umístěna na obou discích zároveň a jak je známo, pevné disky rozhodně nepatří k těm nejspolehlivějším součástkám. A pokud budete mít dva 250GB disky místo jednoho s kapacitou 500GB, riziko poruchy téměř zdvojnásobujete.

Naproti tomu z hlediska bezpečnosti dat je mnohem rozumnější si pořídít dvojici disků a zapojit je do RAID pole typu 1 (tedy zrcadleni - mirroring). Díky tomu sice bude výsledná kapacita rovna pouze kapacitě jednoho z dvou stejných disků, nicméně o dost se tím sníží riziko na potenciální ztrátu dat způsobenou havárií jakéhokoli disk v rámci RAID pole typu 0. Záleží tedy čistě na vašich preferencích, zda dáte přednost vyššími výkonu s potenciálně vyšším rizikem na výskyt problémů a nebo naopak oželíte výkon i kapacitu s ohledem na vyšší bezpečnost.

Výkon můžete mírně zvýšit i ponecháním dvou disků bez zapojení do diskového pole, kdy jeden disk necháte pro systém, programy a tak, druhý pro vaše data (filmy, MP3,...). Pokud třeba budete převádět film a ukládat jej na disk (v tomto případě datový), pak v případě, že dojde ke swapování, bude systém swapovat na zatím nepoužívaný systémový disk. Použití jediného disku při takových operacích znamená téměř zablokování systému do doby než se uloží ony velké objemy dat.

Na trhu se nabízí disky i velikostí 500GB a 750GB, ty jsou však dost drahé. Cenově rozumné jsou nanejvýš 300GB a 320GB disky. Prvním z nich je Western Digital Caviar XL WD3000JS, SATA disk s podporou 3Gb/s přenosů a kapacitou 300GB. Ovšem jak je u WD zvykem, NCQ pořád chybí. Ceny 300GB a 320GB disků se výrazně snižují, takže se o jejich koupi určitě vyplatí uvažovat.

Vysoký výkon lze dosáhnout ještě jednou cestou. Western Digital nabízí disky Raptor, ty se pyšní 10000 otáčkami za minutu a skvělým výkonem. Vždyť jejich přístupová doba je kolem 5ms, 7200 otáčkové disky mívají obvykle přes 8ms. Nevýhodou je pak jen nižší kapacita, vyšší hlučnost i cena. 74GB disk stojí 4400Kč, pár měsíců je na trhu i 150GB verze, což je konečně rozumná kapacita, ovšem za nerozumnou cenu 6350Kč. A teď si představte dva takové disky v zapojení RAID0. Ideální disk na nainstalování operačního systému (disky s menší kapacitou).




Optická mechanika



Dobrým a moderním multifunkčním řešením je DVD přepalovací mechanika, která navíc ani není nikterak drahá. Vždyť se dnes často montuje i do těch nejlevnějších sestav.

Všechny dnes prodávané vypalovačky umí dual-layer disky (které začínají konečně zlevňovat), pálí na všechna média minimálně čtyřrychlostně, což ujde. Nově příchozí modely se budou dokonce pyšnit osmirychlostním zápisem nejen na DVD+RW, ale i na dvouvrstvé disky. Konečně se také začíná rozmáhat DVD-RAM, už není jen výsadou Hitachi a LG (jsou de facto stejné). DVD-RAM funguje podobně jako disketa, jen má kapacitu 4,7GB a dá se na něj pálit rychlostí přes 6MB/s (5x rychlostní médium).

Vypalovačky LG jsou u nás velmi oblíbené, sám mám s nimi dobré zkušenosti. Nicméně i tak bych doporučil spíše mechaniku Samsung SH-S182D, případně Serial ATA verzi Samsung SH-183A.



Case + zdroj



Kupte si bednu, která se vám bude líbit. Na to vám může stačit 800Kč, ale někdo si nemusí vystačit ani s dvěma tisíci českých korun. Špatnou volbou určitě není Thermaltake Mambo VC2000. Jeho cena 1250Kč beze zdroje určitě není přehnaná.

Jako zdroj by vám mohl stačit i poměrně kvalitní 350W Fortron, ale raději si trochu připlaťte a kupte zdroj s větší rezervou. Levnější volbou by tak mohla být 400W verze Fortron FSP400-60THN-P za 1450Kč, vítěz našeho testu zdrojů Seasonic S12-430 (430W) za 2200Kč, případně 400W zdroj Enermax. Rovněž vám může pomoci i nedávno uveřejněný test zdrojů (představení zdrojů / testy) a průvodce koupí PC skříně.



Klávesnice a myš



Vyznavači bezdrátových klávesnic, nechť si bezdrát koupí. Osobně v tom žádnou výhodu nevidím, zatím mi kabel nikdy nepřekážel. To samé platí u myši. Slušná klávesnice vás může stát i obyčejných 200-300Kč.

U myší je to už o něčem jiném. U her si s Geniuskou příliš neužijete. Ne že by to byla vyloženě špatná myš, já jsem s ní docela spokojený, i když by to mohlo být lepší, to přiznávám. Jako první variantu byste mohli zvážit Logitech RX300 Premium za 300Kč.



Zvukové karty a reprosoustava




Jak již bylo řečeno několikrát, volbu zvuku nelze obecně doporučit, zde hrají obrovskou roli vaše vlastní nároky. Integrované zvukové čipy poslouží vcelku dobře, mají 5.1 nebo 7.1 výstup a dnes už i poměrně kvalitní zvuk (zejména HD audio, AC97 není zpravidla to pravé ořechové).

Pokud chcete opravdu velmi kvalitní zvuk, pak vám dobře poslouží PCI zvukové karty, ale už se jedná o poměrně drahou srandu. Na druhou stranu díky nižší zátěži CPU můžete získat trochu vyšší framerate ve hrách. Zkusil jsem si to zběžně otestovat a zde jsou výsledky. Měřilo se pomocí utility Fraps a každý test proběhl minimálně třikrát a výsledek byl zprůměrován.



Výsledky sami vidíte. Zatímco bez zvukovky dostanete bezkonkurečně nejvyšší výkon, integrovaný zvuk hry zpomalí v průměru o cca 5%. PCI zvukovka (v mém případě starší SB Live!) pak asi o polovinu zpomalení AC97 kodeku.



K výkonnému počítači se už rozhodně hodí i výkonná reprosoustava. Opět ale záleží na vašich preferencích. Je zbytečné kupovat sestavu 5.1 jen proto, že zbytek počítače je nadprůměrně výkonný. Oblast zvuku bohužel není moje parketa, takže se neodvažuji dávat vám jakákoli doporučení.



Monitor



Ať tak či onak, dobře si monitory prohlédněte. Jejich kvalita obrazu může být velmi rozdílná. Není problém vedle sebe postavit třeba dva monitory LG a nikdy byste neřekli, že to může být výrobek té jedné a samé značky. Je také důležité umět si monitor dobře nastavit.

Vzhledem ke slušným cenám 19" LCD monitorů se vyplatí uvažovat o této úhlopříčce. Vždyť nabídka začíná už od 5500Kč, což je myslím velmi zajímavá cena. Koneckonců sledujte naše pravidelné recenze LCD monitorů, jelikož právě 19" modely mají v našich testech poslední dobou nejpočetnější zastoupení. Pro vysoce výkonná PC je to určitě správná volba, která nezruinuje vaši peněženku. Dost dobře dopadl v našem testu třeba trochu dražší monitor Samsung SyncMaster 940FN. Cena 9300Kč s DPH sice není nejnižší, ale svými vlastnostmi potěší prakticky každého. Velmi dobrým monitorem je i HP L1965, který je navíc o něco levnější, cena činí 8350Kč.

K dispozici jsou i větší modely, dá se ještě uvažovat o 20" úhlopříčce. Některé slabší modely stojí kolem 7500Kč, slušné monitory lze ale získat od 10000Kč. Ovšem ani Benq FP202W za 8150Kč není špatný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama