reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro prosinec

31.12.2007, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro prosinec
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 15000Kč - CPU, RAM, MB, VGA



Ne všichni mají dostatek peněz. Nebo se najdou tací, kteří nepotřebují hrát hry s mnoha grafickými efekty, vyhlazováním a podobnými vymoženostmi, jež jsou sice velmi efektní, ale občas mohou výkon velmi výrazně srazit dolů. Pro ně je tady tato kategorie, kde zkusíme najít výkonný počítač do částky 15 000Kč včetně DPH.


Procesor



AMD Sempron/Athlon 64 (Socket AM2)

Semprony jsou low-endem v nabídce AMD, za úvahu stojí zejména levnější modely. Ty mají sice menší 256kB L2 cache paměť, nicméně ceny i pod 1000 Kč včetně daně jsou velmi dobré. Přesto, spěchat s koupí stále nemusíte. Za 1100 Kč totiž můžete sehnat Athlon 64 LE-1600 s taktem 2,2 GHz, velmi slušnou spotřebou 45 W a 1MB L2 cache. Pro levný počítač ideální procesor.
Mnoho low-endových počítačů bude i tak vybavováno dvoujádrovými procesory. Nabídka začíná u modelu X2 4000+ za 1550 Kč, poté co levnější a slabší model 3800+ EE vypadl z nabídky. Do low-endového počítače jsou velmi dobře použitelné prakticky všechny procesory až do modelu 5200+ EE. Nově se také objevily Athlon X2 BE, ale ty jsou trochu dražší než původní verze s obdobnými takty. Na druhou stranu přináší nižší spotřebu TDP 45 W. Jsou vhodné pro ekologicky založené a ty, kteří chtěji minimalizovat tepelné záření a spotřebu (ať už z důvodu chlazení, hluku nebo cenových důvodu při dlouhodobém provozu).



Intel Celeron D / Pentium 4 / Pentium D (LGA775)

Staré Celerony D300 na architektuře Intel Netburst by už neměly na trhu co dělat. Jsou zastaralé a málo výkonné a úspornosti se také moc hovořit nedá. 90nm model D336 má jen 256kB L2 cache, 65nm modely jsou na tom o něco lépe s 512kB L2 cache. Každopádně, koupi těchto procesorů se vyhněte. Dívejte se po Celeronech řady D400.
Celerony D400 jsou založeny na nové architektuře Intel Core a je to znát. Při nepoměrně nižších taktech než Celerony D300 dosahují mnohem vyšších výkonů. Vždyť 2,0GHz Celeron D440 je v průměru o více než 20 % výkonnější než 3,46GHz Celeron D360! Se spotřebou 35 W, vysokým výkonem, obrovským potenciálem pro taktování a velmi slušnou cenou jsou tyto procesory králem low-endu.

Dvoujádrový low-end zastupují moderní Pentia E2000, která nabízí vysoký výkon, rovněž poměrně nízkou spotřebu a velmi dobrou cenu. Oželíte-li virtualizaci, pak taktováním můžete dosáhnout neskutečně vysokých taktů i výsledného výkonu. V nabídce jsou i další zástupci nové architektury Intel Core a to procesory Intel Core 2 Duo řady E4000. Model E4500 má takt každého jádra 2,2 GHz a nový E4600 pak 2,4 GHz, což slibuje s ohledem na danou architekturu velmi vysoké výkony. V rozletu však procesor trochu brzdí 800MHz sběrnice (lze snadno dohnat taktováním), modely řady E6000 mají alespoň 1066MHz sběrnici. Cena 2850 Kč za E4500 je vskutku dobrá cena pro low-end, zvláště uvážíme-li velmi vysoký výkon těchto procesorů. Modely E6x00 s 1066MHz sběrnicí se nevyplatí a stejně jsou již hůře k sehnání. Nové procesory E6x50 s 1333MHz FSB jsou navíc při stejných cenách mnohem výše taktované. Podstatně více se tak vyplatí koupě E6550 s taktem 2,33 GHz, 1333MHz FSB a cenou 3900Kč! Jen jej musí podporovat vaše deska. Na 10. ledna jsou ohlášeny první 45nm procesory nižších tříd, pokud tedy nespěcháte, můžete chvíli vyčkat. Měli bychom se dočkat opět o něco vyšších výkonů.




Chladiče CPU



Protože nové procesory obou společností jsou poměrně úsporné, není třeba vynakládat velké prostředky do chlazení procesorů a i BOXované chladiče se tohoto úkolu zhostí s tichem a slušným výkonem. Problém pak může nastat při výraznějším taktování, kde už nemusí postačovat výkonem a hluk také nebude nejnižší.
Ideálním tichým chladičem, který neurazí ani výkonem je Arctic Cooling Freezer 64 Pro, který v nové revizi podporuje i patici Socket AM2. K dispozici jsou samozřejmě i výkonnější a dražší chladiče, vzhledem k nízkým spotřebám nových procesorů si ale ve většině případě vystačíte i s chladičem BOXovaným.

U Intelu není špatnou volbou Arctic Cooling Freezer 7 Pro, účinný, tichý chladič za příznivou cenu. Ale opět, i BOXovaný lze dobře použít. Velmi kvalitní, ale také drahé jsou chladiče Zalman, širokou nabídku chladičů nabízí také Primecooler. Jsou ovšem dosti rozměrné, takže se nemusí vejít na každou desku, obzvlášť budete mít problémy se 120mm modely.




Operační paměť RAM



Protože jak AMD, tak i Intel dnes využívají především DDR2, bavme se pouze o těchto pamětech. Poněvadž oba výrobci rovněž razí cestu dual-channelu přístupu k pamětem, budeme také brát v potaz pouze dvojici modulů. Proto v tabulkách naleznete ceny dual-channel kitů. Pouze v případě, že takový kit nebyl k dispozici, je uveden součet ceny dvou modulů, tedy jakoby DC kitu.
Vzhledem k cenám si dovolím i do low-endu dát 2 GB RAM (a při dnešních cenách bych se skutečně nebál ani 4 GB, ovšem to bude pro low-endový počítač zbytečné). Vždyť 2 GB vás vyjdou jen na 900 Kč za DDR2-800 moduly společnosti A-Data. Ostatní výrobci mají paměti zpravidla výrazně dražší. 1 GB paměti bych do počítače dnes už skutečně nedával. Předpokládá se, že kolem února začnou ceny pamětí DDR2 pomalu růst a jejich cena už příliš klesat nebude, takže chcete-li upgradovat, při prvních náznacích zdražování raději běžte do obchodů. Budoucnost je však nevyzpytatelná.





Základní deska



Socket AM2

Máme tu starší VIA K8M890 s integrovanou grafikou dosti nevalného výkonu (slušně zakceleruje tak scrolování oken ve Windows a přehrávání videa, ale na hry to opravdu není), dále poměrně povedenou nForce 430 s integrovanou grafikou GeForce 6150, která má vcelku slušný výkon, nicméně už to také není nejnovější chipset. Podstatně novějším je nForce 630 s grafikou GeForce 7050.

nVidia nForce 500 nabízí široký výběr chipsetů, i když se v podstatě jedná o jednu čipovou sadu v několika variantách. Pro low-endové počítače má smysl uvažovat o čipových sadách nForce 550, resp. novější varianta 560, 570 a ani 570 SLI není nikterak drahým chipsetem. 590 SLI jsou zbytečným a drahým luxusem. Takovým velmi slušným a přitom levným kouskem je Gigabyte GA-M56S-S3 za 1550 Kč, náročnější jistě neurazí ani Gigabyte GA-M57SLI-S4 za 1900 Kč nebo ještě pokročilejší Asus M2N-SLI Deluxe za 2450 Kč..

AMD-ATi si pro své procesory logicky nabízí vlastní chipsety. CrossFire Xpress 3200 nabízí dva PCI-Express sloty, ale jde už o starší čipovou sadu. Stále poměrně novými chipsety jsou AMD 690V a 690G. Integrovaná grafika ATi Radeon Xpress 1250 je založena na starším Radeon X700, nicméně grafický výkon neurazí. Ve velké části případů se jedná jen o microATX desky, ovšem samozřejmě se najdou také výjimky, chipset AMD 690G je totiž velmi povedený, výrobci jsou si toho vědomi a tak představují také desky plnohodnotné velikosti ATX. Příkladem je povedená deska Gigabyte GA-MA69G-S3H. A cena 1700 Kč je rozhodně příznivá. Chipsety jsou navíc poměrně úsporné. V našich testech si velmi dobře vedla také deska Asus M2A-VM. Pro levný low-endový počítač bych doporučoval právě nějakou desku s úsporným chipsetem AMD 690G případně se můžete podívat po deskách s novějšími chipsety sedmičkové řady.

Pro low-end je z řad chipsetů AMD 7xx určen jen AMD 770. Základní desky již podporují procesory s paticí Socket AM2+. Nabídka zatím není příliš rozsáhlá, ale pomalu se zvětšuje. Rozhodně se vyplatí po těchto nových chipsetech podívat.



Socket 775

Chipsety Intel 965 nejsou rozhodně špatné, Intel je však nyní nahrazuje čipovými sadami Intel 3-Series. Ty budou bez problémů podporovat 45nm procesory. Navíc si mezi nimi každý vybere, neboť nabídka pokrývá celý segment trhu od vyloženě low-endových variant až po ty high-endové.

Intel G31 a G33 mají integrovanou grafiku Intel GMA X3100. I když jsou tu pořád problémy s nevyladěnými ovladači, neboť už při pohledu na specifikace je jasné, že by mělo jít o integrované řešení s velmi vysokým výkonem, čehož však v praxi zatím není dosaženo. Gigabyte G33M-S2 s příznivou cenou 2100Kč je vcelku dobrá deska, co se týče základních desek bez integrované grafiky s chipsetem Intel P35, pak je zde velmi široká nabídka. Velmi dobrou volbou jsou desky společnosti Asus a Gigabyte. Chcete-li velmi stabilní systém, ale bez možností dalšího ladění výkonu, pak pro vás budou ideální desky přímo od Intelu.

NVIDIA přidává do nabídky chipsetů nForce 570 SLI (zřídkakdy k vidění) a 590SLI, obdoba téhož pro AMD. 590SLI Intel Edition pak už rozhodně nepatří mezi levné. Novějším počinem je pak čipová sada nForce 650i SLI. Ta už patří spíše do mainstreamu, nicméně Asus P5N-E SLI je za poměrně příznivých 2500 Kč.

Úplně na konec tu máme chipsety SIS671 a VIA P4M900. Ty mají integrovanou grafiku velmi slabého výkonu. Nějaké trochu slušné 3D od ní opravdu nečekejte. Za to se vám ale odmění velmi nízkou cenou. Samozřejmě, desky jsou typu microATX a ani výbava nenadchne. V nejlevnějších kancelářských počítačích však svou úlohu zvládnou dokonale.




Grafická karta



Je zde pro vás připravena tabulku výkonů jednotlivých karet. Nově jsou výsledky založeny na skutečném výkonu ve hrách. Nynější přepočet je pouze ze dvou testů, časem budu doplňovat další karty. Navíc každá započítaná karta bude mít napsán index výkonnosti přímo v textu.

ATi Radeon X1050
AMD-ATi pokračuje s matením zákazníků a přinášením nejrozličnějších označení grafických karet na trh, přičemž jde pořád o totéž. Podobně jako GeForce 7100 nemá s řadou GeForce 7000 nic společného, tak i Radeon X1050 o technologiích Radeonů X1000 neslyšel zhola nic. Jedná se totiž o přeznačený zastaralý Radeon X550 (který má ještě prazáklad v Radeonech 9500), takže nekupovat.

ATi Radeon X1550
Vezměte Radeon X1300 Pro, podtaktujte jádro z 600 MHz na 550 MHz a přepište na X1550. Obrovský pozor na 64-bitové verze, které mají vskutku mizerný výkon. Tyto karty se moc nevyplatí kupovat.

ATi Radeon HD 2400 Pro (10%) / HD 2400 XT (13%)
Low-end ATi v podobě Radeonů HD 2400 se může "chlubit" pouhými 40 shader procesory, což je pouhá třetina toho, co mají nové karty HD 2600. Nelze tedy očekávat příliš velký výkon, spíš hodně špatný, u modelu XT je přibližně srovnatelný s někdejšími Radeony X1300 Pro. Ceny však příjemně klesají a s každými novými ovladači výkon mírně stoupá směrem vzhůru. Přesto koupi nedoporučuju.

ATi Radeon X1650Pro (22%) / X1650XT
Radeon X1650 Pro je X1600 XT s taktem jádra navýšeným o 10 MHz. 256 MB paměti je taktováno na 800 MHz (GDDR2) až 1,4 GHz (GDDR3). Když už kupovat tyto starší karty, doporučuju spíše verze s GDDR3 pamětmi na 1,4 GHz, které nejsou o moc dražší, dnes téměř vůbec. Výkon je však pochopitelně o něco vyšší a to vše za ceny od 1450 Kč (Sapphire). To není špatná cena. S pamětmi DDR2 můžete tyto karty sehnat dokonce za ceny kolem 1200 Kč.

ATi Radeon HD 2600Pro (24%) / HD 2600XT (31%)
Nové karty ATi podporují rozhraní DirectX 10. Disponují 120 shadery, jádrem o taktu 600 MHz (Pro), resp. 800 MHz (XT). Paměti pak dosahují taktu 1,0 GHz (Pro s DDR2), resp. 1,4 GHz (XT s GDDR3) nebo 2,2 GHz (XT s GDDR4). Výkon je na low-end celkem uspokojivý, ovšem není to na nějaké vážnější využití DirectX 10. Verze Pro jsou k mání od cca 1750 Kč, verze XT pak od 2250 Kč. Vzhledem k ceně a výkonu se jedná o vcelku dobré karty s nízkou spotřebou. I zde se nové ovladače podepisují na vzrůstajícím výkonu.

ATi Radeon X1950GT (40%) / X1950Pro (49%)
Pokud chcete levné, ale hodně výkonné PC, pak byste ještě stále mohli zvážit koupi mainstreamového Radeonu X1950 Pro. Jeho výkon je na low-end velmi dobrý, cena od 3150 Kč je výborná. Případně, pokud chcete trochu šetřit, můžete si koupit podtaktovanou verzi Radeon X1950GT, která má jen o něco málo nižší výkon než verze Pro. Přestože se jedná o starší karty, které DirectX 10 nepodporují, jsou stále poměrně dobrou volbou (low-endové karty díky svému nízkému výkonu stejně DX10 nijak zvlášť zpracovávat nemohou, takže se i tento malý handicap rychle smaže).

ATi Radeon HD 2900 GT
Novinka, která už v době uvedení byla stará, resp. chvíli před nahrazením. Výhodou je vskutku velmi dobrý výkon, jádro má 240 shaderů, takt 600 MHz, sběrnice pamětí je 256-bitová, což je sice méně než u výchozího Radeonu HD 2900 XT, nicméně na low-end úžasná hodnota. Cena 4050 Kč s DPH je velmi dobrá. Nevýhodou je velmi vysoká spotřeba, ale to je daní za vysoký výkon.

ATi Radeon HD 3850 (68%)
Nejnovější karty společnosti AMD přináší podporu sběrnice PCI-Express 2.0, rozhraní DirectX 10.1. Výkon je u modelu HD 3850 vynikající. Cena patří do nižšího mainstreamu, kdežto výkon je spíše z mainstreamu vyššího. Pokud nemůžete příliš rozhoazovat penězi, ale chcete si co nejlépe zahrát, jsou tyto karty pro vás tím pravým. I přes 55nm výrobní proces karty trpí trochu vyšší spotřebou.

NVIDIA GeForce 7100 GS
Pokud náhodou máte GeForce 6200 s technologií TurboCache, určitě si tuto kartu nekupujte. Obsahuje totiž stejné jádro NV44, dokonce celá karta běží na přibližně stejných taktech. Výkon je tedy dost zoufalý. Jedinou novinkou jsou některé technologie sedmičkové řady nVidie, ale opravdu není o co stát. Nekupovat.

NVIDIA GeForce 7200 GS
GeForce 7200 GS = GeForce 7300 LE/GS zkrouhnutá na polovinu při téměř stejné ceně. Myslím, že to mluví za vše, zásadně nekupovat.

NVIDIA GeForce 7300 GS / 7300 GT (13%)
Taktem 550 MHz si GeForce 730 0GS trochu vynahrazuje nízký počet pixel pipelines, které jsou jenom čtyři. Díky tomuto taktu pak dosahuje fillrate podobný někdejší GeForce 6600 a bohužel ani to dnes už není ono. Nevýhodou je navíc pouze 64-bitová sběrnice paměti. Frekvence 810 MHz je na low-end této cenové kategorie průměrná hodnota, ve spolupráci s úzkou sběrnicí to stačí na propustnost 6,5 GB/s, což také není zrovna závratné. Celkově to stačí přibližně na výkon Radeonu HD 2400 Pro. Každopádně výhodou je dobrá cena od 1150 Kč, takže za svou cenu toho nabídne ještě docela dost. Osobně bych tyto karty již ale nekupoval.

O něco dráž, cca o 100-400 Kč, vás vyjdou karty GeForce 7300GT. Zde se jedná spíše o podtaktovanou GeForce 7600GS. Má totiž její jádro, ovšem pouze s osmi aktivními pixel pipelines, ty běží na nižším taktu 400 MHz. Fillrate je i tak přes nižší takt podstatně vyšší než u modelu 7300GS. Paměti jsou rovněž nově 128-bitové, ostatní GF7300 mají pouze 64-bitovou. Ačkoli v základu by jejich frekvence měla činit 667 MHz, někteří výrobci nabízejí rychlejší varianty, občas i s 800 MHz pamětmi. Ani tyto karty by už neměly být předmětem vašeho zájmu.

NVIDIA GeForce 8400 GS (10%)
1100Kč po vás budou prodejci chtít za GeForce 8400 GS. Její nepříliš vysoké takty jádra i pamětí, pouhých 16 shaderů a 64-bitová sběrnice pamětí napovídají, že výkon je vskutku velmi nízký.

NVIDIA GeForce 8500 GT (15%)
Kdysi velmi slušný průšvih nVidie a ani dnes nic převratného. 1700Kč je za kartu výkonu lehce překonávajícího Radeon X1300 Pro, HD 2400XT nebo GeForce 7300GS trochu dost. Od modelu 8400 GS se liší pouze 128-bitovými pamětmi, což sice celkem dramaticky zvedlo výkon, nicméně i tak je to stále málo.

NVIDIA GeForce 8600 GT (30%) / 8600 GTS (38%)
Další ze zástupců DirectX 10 low-endu společnosti nVidia. Tato karta už stojí za zvážení, neboť má téměř dvojnásobný výkon GeForce 8500 GT. Karty jsou výkonné asi jako GeForce 7600GT a přibližně srovnatelné s Radeony HD 2600 XT. Ty mají přibližně stejný výkon a i cenově jsou si velmi podobné. Pokud nějakou kartu NVIDIE v low-endu, tak pak určitě GeForce 8600 GT.
GeForce 8600 GTS je lépe taktovanou verzí předchozího, nárůstu výkonu však příliš neodpovídá nárůst ceny. Ta začíná na 3400 Kč, což už není tak mnoho jako když tyto karty začínaly, ovšem stále je to v porovnání s konkurencí poměrně hodně. Adekvátní cena by byla asi tak o pětistovku nižší.



Info: Zprůměrované reálné výkony grafických karet ve hrách vůči grafické kartě NVIDIA GeForce 8800GTX (100%).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama