reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro prosinec

31.12.2007, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro prosinec
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 15000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Co se týče kapacity, bezkonkurenční poměr ceny a kapacity mají 250GB, 320GB i 400GB disky, takže není důvod kupovat menší, i když byste kapacitu v dohledné době pravděpodobně neupotřebili. V budoucnu se hodí, věřte mi. Ohledně výrobců se nemá smysl příliš bavit. Výkony jsou podobné, hlučností se také vyrovnají a vysokou spolehlivostí bohužel nevyniká ani jeden :-(

Ohledně disků dnes už nemá příliš smysl rozebírat rozhraní (ideálně SATA-300) ani otáčky, které u 99% normálních disků činí 7200 rpm. Výjimkou je WD Raptor s 10000 rpm, přestože i zde lze trochu polemizovat nad tím, zda spadá pod pojem "normální disk". Zejména díky ceně, která je stále poměrně dost vysoká a i celkově svým určením nejde o low-endový disk. Velikost vyrovnávacího bufferu má ve většině SATA disků 8 MB. Ovšem pozor, některé SATA disky mají pouze 2MB buffer (nebrat), na druhou stranu se už ve větším začínají objevovat disky s 16MB bufferem a v kapacitách 320 GB a více jde de facto o strandard. Cenově jsou téměř nastejno, takže si klidně jeden takový můžete koupit.

Dnes už jsou všechny moderní disky vybaveny technologií NCQ. Ta umožňuje přetřídit si příkazy ke čtení tak, aby disk zvládl číst co nejvíce v rámci jedné otáčky. To by v praxi mělo disk zrychlit, ovšem díky poněkud náročnější režii, která s touto optimalizací souvisí, se disk spíše v některých případech o něco zpomalí (přesný popis principu NCQ můžete nalézt v dříve publikovaném megatestu 250GB pevných disků).





Optická mechanika



Dnes letí DVD-RW mechaniky, jejichž cena je proklatě nízká. BluRay a HD DVD mechaniky kvůli vysoké ceně a dneska mizerné využitelnosti ještě do průvodce nedávám, přestože se už začínají na našem trhu pomalu objevovat. Jenže cena od 10000 Kč s DPH (BluRay vypalovačky), příp. 3500Kč (HD DVD-ROM nebo BluRay mechanika) je docela dost i do high-endového počítače natož do low-endového.

Kvalita vypalovaček i v rámci jednoho výrobce občas kolísá, skvělým příkladem může být LG, které má občas velmi kvalitní kousky a občas se to opravdu nepovede. Každopádně LG GSA-H62N za 800 Kč není špatnou volbou. Ve větším se začínají rozmáhat i mechaniky určené pro rozhraní Serial ATA, což je ideální zejména v kombinaci s chipsety Intel, které už PATA nepodporují, nicméně na většině desek je umístěn přídavný řadič s jedním kanálem PATA. Přimlouval bych se za model Samsung SH-S203B. Naopak bych se spíš vyhnul mechanikám Sony NEC Optiarc (zde bych chtěl podotknout, že to je jen na základě negativní zkušenosti s nimi).



Case + zdroj



Nemůžeme si dovolit skvělou bednu při nízkém rozpočtu. Proto značky jako KME či Eurocase nabízí velmi levné bedny a s trochou toho hledání si jistě vyberete svého favorita, který bude při nízké ceně splňovat aspoň trochu vaše estetické i funkční požadavky. Velkou funkčnost či extravagantní vzhled za ceny do 1500 Kč však určitě nečekejte. Počítejte ale s tím, že 300W značkový zdroj je leckdy tak výkonný jako neznačkový 350W - 400W. Takže bych jako minimum do jakékoli sestavy považoval asi 350W, lépe však 400W zdroj. Doporučuju volit bednu, která bude mít zdroj s 12cm větrákem. Ten je díky většímu průměru a nižším otáčkám méně hlučný a navíc odsává teplý vzduch přímo od procesoru, což rovněž snižuje teplotu procesoru a ani větrák na procesoru se pak nemusí točit tak rychle.

Zdroj by měl nabídnout stabilní napětí. Přeloženo do srozumitelného českého jazyka to znamená jediné. Hodnota napětí by vám neměla oscilovat půl voltu tam, půl voltu sem s frekvencí taktu vašeho procesoru :-). Měla by se zvoleného napětí držet zuby nehty. Dobrým zdrojem tak určitě není můj bývalý zdroj, jenž na +12 V větvi dával 12,5 - 13,1 V a hodnota kmitala jak ručička seismometru při zemětřesení v San Franciscu. Bednu i se zdrojem můžete sehnat už kolem 1000 - 1200 Kč. Čím větší bedna, tím lépe, budete mít menší problémy s chlazením a v neposlední řadě také usnadněnou manipulaci při výměně komponent. Každopádně rozměry nejsou všechno, i rozměrné skříně mohou mít vnitřní stavbu vymyšlenu velmi špatně.

Rovněž není špatný nápad koupit bednu beze zdroje a do ní kvalitní zdroj, je to ovšem poněkud finančně náročnější záležitost, která se ale z hlediska bezproblémového provozu se rozhodně vyplatí a doporučuju právě tuto variantu. Tuto problematiku je rozhodně lepší nepodceňovat. Z low-endových výrobců bych doporučil KME, rozhodně upřednostňuji před Eurocase, jejichž zpracování zejména u levnějších modelů je občas velmi špatné. KME je na tom v tomto ohledu o něco lépe (ovšem i zde jsem narazil na kus s naprosto neodpovídajícím otvorem pro montáž desky). KME navíc montuje do svých beden docela slušné zdroje. Za odmontování zdroje z bedny dostanete slevu kolem 300 Kč, pak by mohl dobře posloužit např. 300W Fortron FSP-60GLS (jenž má bohužel nevýhodu pouze v 8cm ventilátoru, naprostým ideálem z hlediska ceny, tichosti, účinnosti a kvality by měl být 400W zdroj Fortron FSP400-60GLN. Některé skříně jsou dodávané přímo beze zdroje (např. některé verze skříní Modecom nebo CoolerMaster).

Nápomocen vám může být i náš velký dvoudílný srovnávací test zdrojů (představení / testy) a také průvodce koupí počítačové skříně.





Klávesnice



Klávesnice jsou dosti ošemetné téma. Vzhledem k tomu, že tento přehled se věnuje primárně stavby základu počítače jako takového a nikoli přídavných periférií, příliš se klávesnicím nevěnuju. Rovněž v této oblasti má každý velmi rozdílné požadavky. Například pro mě je primární veliký Enter a relativně tichý chod mezerníku. Už vcelku dosti slušné klávesnice se dají sehnat za ceny kolem 200-300Kč.



Myš



Nevím na co jste vy zvyklí, ale optickou či laserovou myší určitě neuděláte chybu. Kuličková (či jiné výstřelky historického nebo naopak hypermoderního charakteru), to většinou není ono. Velmi užitečné je rolovací kolečko, které je dnes také samozřejmou součástí. Práce bez něj je pro člověka na něj zvyklého přímo nesnesitelná.

Doporučuju se poohlédnout po kvalitnějších myších Microsoftu či Logitechu (např. RX300 Premium za cca 300 Kč), protože méně kvalitní optické myši nejsou o mnoho levnější. Nezapomeňte na podložku pod myš. Ideální jsou ty s větší plochou a nižším profilem, dnes vlastně standard. Dávejte si pozor na červenou barvu, na červeném hladkém podkladu se optická myš ani necukne (vyzkoušeno s myší Genius).



Reprosoustava



Pro low-endový počítač je PCI zvukovka zbytečnou záležitostí, takže tuto kapitolu vynecháme. V rozumné cenové relaci se totiž nenabízí nic takového, co by zvuk vylepšilo. Integrované zvukovky jsou navíc poměrně slušné, zejména HD audio.

Reproduktory vám jistě postačí buď jako 2.0 (stereo) nebo 2.1. Ty jsou cenově přijatelné, kvalitu zvuku však musíte posoudit nejlépe sami. Za stokorunu či dvě nemůžete čekat zázraky, ale na ozvučení her i přehrávání hudby v rozumné hlasitosti budou stačit více než bohatě. Zde samozřejmě záleží na tom, jak moc kvalitní zvuk požadujete.



Monitor



Nabídka CRT monitorů je dnes v podstatě nulová a z průvodce už úplně vypadávají. Proto budeme vybírat z velmi široké nabídky monitorů LCD. Jejich ceny jsou dnes už velmi nízké, samozřejmě za málo peněz nemůžete čekat hodně muziky. Vzhledem k tomu, že ceny 17" a 19" LCD monitorů jsou v podstatě dost podobné a rozlišení totožné, doporučuji se poohlédnout po 19" verzích. Nejlevnější monitory za 4500 Kč příliš nenadchnou, ale např. 19" LCD Benq FP93GX+ si vedl v našem megatestu velmi dobře a jeho cena 5750 Kč není až tak hrozivá. Dostupnost je horší. Hráče by mohl potěšit monitor LG L196WTQ-SF.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama