reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen

25.10.2006, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 20000Kč - CPU, RAM, MB, VGA



Ne všichni mají dostatek peněz. Nebo se najdou tací, kteří nepotřebují hrát hry s mnoha grafickými efekty, vyhlazováním a podobnými vymoženostmi, jež jsou sice velmi efektní, ale občas mohou výkon velmi výrazně srazit dolů. Pro ně je tady tato kategorie, kde zkusíme najít výkonnou sestavu do částky 20 000Kč včetně DPH.

Procesor



Udávané hodnoty přetaktování, které naleznete u každé řady procesorů jsou typické hodnoty při použití klasického vzduchového chlazení. Samozřejmě, že možnost taktování záleží kus od kusu, ale udávané rozpětí značí frekvence, které lze dosáhnout zpravidla ještě s boxovaným chladičem bez nějakých větších zásahů až po nejsilnější taktování s lepšími a dražšími chladiči (ale žádná voda či dusík), se větším zvýšením provozního napětí, většinou jsou to výsledky testů serverů typů Xbitlabs, Tomshardware, ale i SHW. Proto se držte při zemi a počítejte s první hodnotou, vše nad berte jako úspěch.

AMD Athlon 64 (Socket 939)

Overclocking:
AMD Athlon 64 (Venice): 2,6-2,8GHz
AMD Opteron: 2,5-2,8GHz (cca Athlon 64 FX-57)

Socket 754 už pro tentokrát vypadl s Socket 939 je tu dnes naposled. Ceny jsou srovnatelné se Socketem AM2, bohužel možnosti pozdějšího upgradu jsou u S-939 omezené. Procesory jsou však za velmi příznivé ceny, Athlon 64 3000+ je už za cenu pod 2000Kč a až do modelu 3800+ se ceny příliš nezvyšují. Dvoujádrový model X2 3800+ je však trochu dražší než by se slušelo.



*procesory AMD FSB nemají. Propojení CPU-chipset je realizováno pomocí sběrnice HyperTransport, ta u S939 procesorů oficiálně běží maximálně na 1000MHz (obvykle je 16-bitová, výjimkou byly chipsety nForce3 150 a ULi M1689, které podporovaly pouze 8-bitový upstream, nForce3 150 dokonce jen na 600MHz). Vnitřní frekvence procesorů činí 200MHz. 1,8GHz procesor tak běží jako 9×200MHz.

AMD Sempron/Athlon 64 (Socket AM2)

Overclocking
AMD Sempron 64: 2,4-2,7GHz
AMD Athlon 64: 2,4-2,7GHz

Novinkou jsou procesory AMD Sempron 64 a Athlon 64 pro patici Socket AM2. Kromě této patice je novinkou integrovaný řadič pamětí DDR2, což má zatím spíše nevýhody než nějaká výrazná pozitiva. Procesory AMD jsou právě díky integrovanému řadiči pamětí dost citlivé na latenci pamětí a její hodnoty rozhodně nejsou výsadou modulů DDR2. Snad jen DDR2-800 moduly Kingston s CL4 jsou dobrou, ale poněkud dražší volbou.

I přesto si AMD myslí, že výkon díky DDR2 pamětem půjde nahoru. V jistých případech ano, ale dovolím si tvrdit, že při stejné frekvenci a cache bude výsledek stále vyrovnaný, alespoň u Athlonů 64. Sempronům 64 byl zvýšen rating o 200+, což nejde na vrub pamětem DDR2, ale dvoukanálovému řadiči pamětí, který už nějaký ten výkon navíc získat dokáže. Obrácenou stranou mince je psychologický dojem (z frekvence a cache), kdy to co je dnes Sempron 64 3200+, byl kdysi Sempron 64 3000+.

Přestože Socket AM2 není nijak rychlejší než Socket 939, v případě koupě téměř jakéhokoli počítače s procesorem AMD v low-endu se vyplatí jít do novější patice. Pro S-939 se už žádné nové procesory objevovat nebudou a jejich výroba už končí, některé modely se už ani nevyrábí. Takže v zájmu možnosti pozdějšího upgradu berte raději S-AM2.

Zapomeňte na Semprony 64 3400+ až 3600+, při svých frekvencích jsou dražší než Athlony nebo téměř stejně drahé a díky menší paměti cache mají nižší výkon, což dělá jejich koupi naprosto nelogickou. Nejlépe tak uděláte koupí Sempronu 64 3000+ s 256kB L2 cache nebo pak dražšími Athlony 64 s větší pamětí cache a to se týká prakticky celé modelové řady Athlon 64 do typu 3800+. Rovněž i v low-endu je nyní po slevách možno koupit dvoujádrový procesor, buď úspornou verzi Athlon 64 X2 3600+ EE s pouhými 2×256kB L2 cache nebo už na low-end trochu drahý model X2 3800+ s dvojnásobným množstvím vyrovnávací paměti.



Intel Celeron D / Pentium 4 / Pentium D (LGA775)

Overclocking
Intel Celeron: 3,4-3,8GHz (cca Pentium 4 3,0GHz)
Intel Pentium: 3,8-4,1GHz

533MHz FSB Celeronů není žádná výhra a ani 256kB L2 cache není nic zázračného, proto nejsou výkony těchto procesorů nějak zvlášť skvělé. Nicméně vzhledem k cenám poskytují výkon velmi dobrý až skvělý, takže bych je rozhodně nezatracoval.

Pentia 4 v této kategorii jsou zastoupena třemi modely, typem 511 a 524. Mají pouze 533MHz, což je sráží na úroveň Celeronů D, mají však 1MB L2 cache, to je trochu zvýhodňuje. Model 524 je poměrně slušný procesor s ohledem na jeho cenu 2250Kč. Taktování mu dodá ještě mnohem lepší výkon.

Celeron D je rovněž schopen dosáhnout dosti výkonných frekvencí, ale malá cache nebude to pravé ořechové. Novější 65nm Celerony D, v našem případě model 352 a 356 už mají větší, 512kB L2 cache. I přes jejich trochu vyšší cenu se jejich koupě určitě vyplatí, řekl bych, že jsou ideálními low-endovými procesory.

V low-endu je dokonce možné koupit si i dvoujádrový procesor. Tím je například Pentium D805, procesor je za 2850Kč, což z něj dělá prodejní trhák. Na druhou stranu nynější dvoujádrové procesory Intelu nejsou navrženy úplně nejlépe a Pentium D805 díky pomalé sběrnici na tyto nedostatky výkonnově trpí. Lze jej přetaktovat, takže neduhy se trochu smyjí. Výhodou dvoujádrových procesorů je zatím jen rychlejší odezva systému (plný výkon dvěma aplikacím) než rychlejší práce jednotlivých aplikací.

Dále zde máme Pentium D820, což je o trochu více taktovaná verze na 2,8GHz, ale hlavním pozitivem je 800MHz sběrnice, což dělá z tohoto procesoru poněkud lepší kousek na koupi. Výběr doplňuje 65nm Pentium D 915 na téže frekvenci i sběrnici, ale o 550Kč dražší. Stojí-li vám tyto peníze za nižší spotřebu a vyšší potenciál v taktování, běžte do něj nebo ještě lépe do verze 925 s frekvencí 3,0GHz. Ale to už se dostáváme spíše do mainstreamové oblasti.



Chladiče CPU



Protože procesory je rovněž třeba chladit a pokud možno i tiše, nejspíš se nespokojíte s BOXovaným chladičem dodávaným k procesoru.

BOXované chladiče jsou sice schopny procesory uchladit, ale výkon rozhodně nebývá excelentní a špatně na tom jsou zejména v oblasti hluku. Podle Arctic Cooling má BOXovaný chladič AMD hlučnost 2,5 sone, Intelu dokonce 4,9 sone. Jednotka sone vyjadřuje hlučnost přímo, dvojnásobek vyjadřuje dvakrát větší hluk.

S decibely je to trochu jinak, tam je dvojnásobná hlučnost reprezentována přírůstkem 10dB. Tedy, hluk 2 sone je dvakrát hlučnější než 1 sone, stejně jako 50dB je dvakrát hlučnější než 40dB. Tedy rozdíl mezi 15dB a 30dB je 2,8 násobný a ne 2 násobný! Společnost Arctic Cooling udává hlučnost v jednotkách sone, ostatní výrobci v decibelech.

Náhradu BOXovaného chladiče vřele doporučuji. Prozatím vlastním BOXovaný chladič AMD a mohu říct, že hlučný je až dost. Protože mám ještě starší 130nm Athlon 64, který dost topí, je větrák nucen pracovat na vyšší otáčky. Dokud nic nedělám a Cool'n'Quiet snižuje takt procesoru, větrák točí nějakých 2000rpm, což je normální šumění. Při zátěži ale teplota stoupá k 50-55°C (údaj desky po flashu BIOSu, který původně ukazoval velmi nereálné hodnoty a mohl jsem si tak vyzkoušet ochranu proti přehřátí), na což reaguje vzrůstem otáček asi na 4000-4500rpm, což je už docela slušná vichřice (na vrchní hranici akceptovatelnosti). Ale to není nic proti tomu, když procesor dosáhne 60°C a více, což se naštěstí stává velmi velmi zřídka. To začne točit kolem 5500-6500rpm a připomíná hluk, jaký by asi vydával obrovský ventilátor foukající do keramické nádoby. Je to prostě nekultivovaný řev, který lze slyšet přes dvoje zavřené dveře.

Na dnešních 90nm a 65nm procesorech to bude samozřejmě mnohem lepší, protože ty ani zdaleka tolik netopí a i při zátěži se mohou točit na nižších otáčkách. Nicméně, investice asi 250Kč do Arctic Cooling Silencer 64 Ultra nebo modelu Ultra TC s teplotní regulací se rozhodně vyplatí. Při otevřené skříni není při vstupu do místnosti větrák vůbec slyšet (dojem vypnutého počítače) a když se zaposloucháte, uslyšíte pouze tiché, téměř neslyšitelné šumění. S 90nm Athlonem 64 3000+ (S754) jsem se nedostal přes 1000rpm, když neustále točil nějakých 600-800rpm. Přitom pod 650rpm není deska schopna registrovat otáčky, ty činí pro systém 0rpm, i když se větrák ve skutečnosti opravdu točí a pokud máte zapnutý alarm vypnutého větráku, bude vás pěkně obtěžovat.

Pro procesory Intel samozřejmě platí totéž. Osobně bych volil opět Arctic Cooling, nyní Freezer 7 Pro. Velmi kvalitní, ale také drahé jsou chladiče Zalman. Ty mají rovněž svůj specifický design (Primecooler jej ale používá také), který si můžete prohlédnout jako logo tématu Chladiče CPU u kategorie za 40000Kč. Jsou ovšem dosti rozměrné, takže se nemusí vejít na každou desku, obzvlášť budete mít problémy se 120mm modely.



Operační paměť RAM



První na co se kouká při koupi paměti je její velikost (a samozřejmě na typ DDR nebo DDR2). I v této cenové kategorii bych doporučil brát jako minimum 1GB paměti. Protože dnes jak Intel, tak i AMD využívají DDR2 paměti, bude řeč především o nich.

Ceny modulů DDR i DDR2 se tento měsíc opět zvýšily, nicméně v průměru to bylo jen kolem 3%. Ceny DDR2-533 a DDR2-667 modulů jsou víceméně stejné, začínají se k nim přibližovat i DDR2-800 moduly společnosti A-Data. Neznačkové paměti nejsou chybou, ale vzhledem k malým rozdílům cen mezi nimi a moduly značkovými si raději připlaťte za kvalitu. Rozumnou volbou s dobrou cenou jsou moduly Kingston, A-Data. Corsair bývá o trochu dražší, ale není to o moc. Na trhu se vyskytují i paměti věhlasných značek OCZ či GeIL, ty bývají ale dražší a ne všude je mají.



Základní deska



Socket 939

Protože se Socket 939 probojoval do této kategorie až postupem času a vše důležité je napsáno v kategoriích dalších, odkáži vás na popis základních desek psaný později. Cenový přehled zde ale nechám, ať můžete přímo srovnávat se Socketem 754 a platformou Intel.

Každopádně ale lze doporučit desku Asus A8R-MVP s chipsetem ATi CrossFire Xpress 1600, která nabízí slušný výkon, výbavu při přijatelné ceně 2350Kč. Škoda že desky s chipsetem nForce 410/430 jsou typu microATX, nabízí tak velmi málo možností pozdějšího rozšíření. Proto pokud budete chtít čipovou sadu nVidia, budete muset vzít zavděk nForce 4.




Socket AM2

Nová patice sebou nese samozřejmě pozvolné objevování se nových základních desek. Nabídka chipsetů je již ze začátku poměrně bohatá, výběr základních desek je v dnešní době také dostatečný.

Máme tu starší VIA K8T890, příp. K8M890 s integrovanou grafikou nevalného výkonu, dále povedenou nForce 430 s integrovanou grafikou GeForce 6150, která má vcelku slušný výkon. Desky pro starší patice S-754 a S-939 bývají zpravidla o něco levnější, ale není to propastný rozdíl. Do low-endového počítače bych ideálně viděl desku Gigabyte GA-M55Plus-S3G za 2150Kč. Má integrovanou grafiku přijatelného výkonu, navíc se jedná o ATX desku s plným počtem rozšiřujících slotů, takže můžete rozšiřovat funkčnost i grafický výkon.

Širokou nabídku chipsetů má nVidia, i když se v podstatě jedná o jednu čipovou sadu v několika variantách, nForce 500. Pro low-endové počítače má smysl uvažovat o čipových sadách nForce 550 a 570, verze 570 SLI a 590 SLI jsou zbytečným a drahým luxusem. Do oka by vám mohly padnout desky Asus M2N-E nebo MSI K9N Ultra-2F.

ATi také nabízí chipsety pro tyto procesory. CoressFire Xpress 3200 je však dost drahý, novým chipsetem je však ATi Xpress 1150 s integrovaným čipem na základu Radeonu X300, tedy poměrně zastaralou leč výkonnou grafikou.



Socket 775

Poměrně slušný chipset i945 se už pomalu stává minulostí, poněvadž jen některé desky podporují nové procesory Intel Core 2, což může být dost závažný argument při koupi. Podporu těchto procesorů nabízí například některé desky Gigabyte. Problém totiž není v chipsetu, ale v napájení procesoru.
Intel "Conroe" je pak plně podporován deskami s chipsetem Intel P965, ale ty jsou prozatím ještě dražším zbožím. Do levného počítače se tedy díky své ceně příliš nehodí, výjimkou je MSI P965 Neo-F za přijatelných 3300Kč, skvělou volbou pro overclockery je však Gigabyte GA-965P-S3. Sice nedosahuje tak dobrých overclockerských schopností jako dražší verze, rozhodně je na tom ale lépe než deska MSI. Intel G965 se pak vyznačuje "teoreticky" výkonnou integrovanou grafikou s podporou DirectX 10. Zatím je na trhu deska společnosti Asus za 3650Kč, což je docela vysoká cena. Podporu nových procesorů Intel Core 2 pak má i chipset Intel 975X.

V neposlední řadě by se nemělo zapomenout na chipset ATi Radeon Xpress 200, který existuje i ve verzi pro AMD. Rozhodně se nejedná o špatný chipset, bohužel nabídka je velmi omezená. Dnes po převzetí společnosti ATi firmou AMD zbyla prakticky jediná deska a to Asus P5RD2-VM Každopádně integrované grafické jádro plně podporuje DirectX 9.0, shadery jsou však jen ve verzi 2.0.

nVidia nForce4 nabízí SLI nabízí podporu dual-GPU technologie nVidia SLI, díky dvěma PCI-Express x16 slotům máte možnost použít dvě grafické karty a zvýšit tak grafický výkon. Nabídka základních desek se ale snižuje. V nabídce je také chipset nForce 570 SLI, obdoba téhož pro AMD.



Grafická karta



Je zde pro vás připravena tabulku výkonů jednotlivých karet. Bohužel k omezeným možnostem a zachování přehlednosti jsem použil pouze přibližné výsledky v 3DMark03, 3DMark05 a nově i v 3DMark06 (na procesoru výkonu asi AMD Athlon 64 4000+), což by mělo poskytnout přibližný pohled na úroveň výkonu, přesný počet snímků za sekundu nás v tuto chvíli skutečně nezajímá. Výsledky jsou zaokrouhleny a upraveny tak, aby odpovídaly výkonu na daném procesoru. Většinu výsledků jsem převzal z testů SHW, ale některé karty bylo nutno zjistit i z jiných zdrojů, proto jsem výsledky zaokrouhlil podle použitých procesorů.

ATi Radeon X300SE
Je ekvivalentem stařičkého Radeonu 9600 pro AGP. Verze X300SE má tedy 64 bitové paměti a z toho pramenící opravdu mizerný výkon. Volba této karty je prostě nesmysl. Pokud nechcete 3D výkon, kupte si desku s integrovanou grafikou a nevyhazujte zbytečně peníze oknem. Integrovaná grafika na chipsetu ATi Radeon Xpress 200 je téměř to samé a ten rozdíl výkonu za těch 1200Kč opravdu nestojí. Verze X300SE-HM s HyperMemory si dokonce vezmou trochu paměti z RAM, což sníží výkon, množství volné RAM a cena se skoro ani nehne. Radeon X300 je už dávno minulostí.

ATi Radeon X550
Pouze hůře taktovaná verze Radeonu X600 resp. výše taktovaná X300. Takty 400/550MHz. Původně mělo jít o karty s HyperMemory (HM), na trhu jsou především ne-HM verze. Ani tyto karty už dnes nenabízí příliš výkodný poměr cena/výkon.

ATi Radeon X1300 / X1300Pro / X1300XT
Na low-end vypadá poměrně slušně, má vysoké takty a slušnou cenu. Cena 1500Kč-2000Kč (X1300) až 2100Kč-2300Kč (X1300 Pro) se mi zdá vzhledem k výsledkům testů velmi dobrá. Má mírně vyšší výkon než Radeon X700 a ten je o trochu rychlejší než GeForce 6600. Podle ATi podporuje hardwarové kódování videa, čímž i tento low-end zvládne převést video pětkrát rychleji než nejrychlejší Athlon 64 FX. V praxi se ovšem zjistilo, že jde o optimalizaci kodeků, i s jinými grafickými kartami jde dosáhnout značného zrychlení, vše totiž počítá stále procesor.

Nicméně, opět si dejte pozor na verze s 64-bitovými pamětmi, ty jsou sice levnější, ale výkon nebude nic moc. Rovněž je zbytečné kupovat karty s 512MB pamětí, ty jsou dražší a výkon vyšší není. V kategorii kolem 2000Kč s DPH se jedná o jedny z nejvýkonnějších karet .

Nový Radeon X1300XT je pak to samé jako Radeon X1600Pro včetně taktů za prakticky totožnou cenu, takže pro něj platí totéž co pro X1600Pro.

ATi Radeon X1600Pro / X1600XT
Radeon X1600 obecně sice na papíře vypadá velmi slibně, ale praxe je trochu jiná. Přestože má 12 pixel shaderů, má pouze 4 RBE, což má také Radeon X1300. X1300 Pro má pak ještě vyšší takty jádra, takže se nelze divit tomu, že ve výsledku je Radeon X1600 Pro jen mírně rychlejší, Radeon X1600 XT je na tom už mnohem lépe. Poměr cena/výkon je tedy dobrý u obou řad, takže z nabídky společnosti ATi bych tyto karty rozhodně zahrnul do užšího výběru.

ATi Radeon X1650Pro
Radeon X1600 XT s taktem jádra navýšeným o 10MHz. 256MB paměti je taktováno na 800MHz až 1,4GHz, ceny jsou podobné, takže vedle Radeonů X1600 je tato novinka určitě dobrou volbou.

ATi Radeon X800
Radeon X800 je minulostí. V nabídce je Radeon X800, který lze sehnat za 3100Kč, což je zas o něco více než minule. Za kartu se shadery 2.0 je to už docela vysoká cena.

ATi Radeon X1800 GTO
Pokud máte ještě nějaké penízky navíc a chcete mít za své peníze co nejvýkonnější herní stroj, vyplatí se trochu si připlatit za grafickou kartu. Radeon X1800 GTO sice stojí nějakých 5000Kč s DPH, což není na low-end zrovna málo, odmění se vám však výkonem, který nechá mnoho podobně drahých strojů daleko za sebou. Je-li tedy ve vašem zájmu co nejvyšší herní výkon a jste schopni trochu připlatit, či se někde jinde uskromnit, pak se určitě nejedná o špatnou kartu, nicméně ještě do obchodu neběžte.

ATi Radeon X1950 Pro
Řekněme, že váš limit leží někde pod 25000Kč s DPH a opravdu chcete levné, ale hodně výkonné PC, pak byste měli zvážit koupi mainstreamového Radeonu X1950 Pro. Jeho výkon spadá téměř do kategorie high-endu, nicméně cena 5600Kč je naprosto špičková. Na low-end je to hodně, ano, ale máte-li nějaké ty penízky v zásobě, případně oželíte 200MHz u procesoru nebo něco podobného, můžete postavit skutečně hodně výkonnou herní mašinu i v low-endové kategorii.

nVidia GeForce 6200/6200 TurboCache
Čip, který se snaží veřejnost "zblbnout" shadery 3.0. Tato karta má pro jejich využití výkon naprosto nedostačující. Takty 300/500-550MHz slibují pro oblast low-endu jen o něco vyšší výkon, než obdobné integrované řešení, které je ovšem "zadarmo". Verze TurboCache alokují jako grafickou paměť i část paměti RAM, což snižuje výkon a množství volné operační paměti. Na druhou stranu mají karty velmi zajímavou cenu, ale to si raději kupte desku s integrovanou grafikou GeForce 6150, když grafický výkon není to, co žádáte.

nVidia GeForce 6600
Rovněž nabídka karet GeForce 6600 se s novými GeForce 7600 výrazně snižuje, na trhu jich už moc není. GeForce 6600LE nemá smysl vůbec kupovat, GeForce 6600 není sice špatná ani drahá, ale nové čipy jsou prostě výhodnější. Totéž platí i o výkonnější GeForce 6600GT, kterou už je také velmi těžké sehnat.

nVidia GeForce 7300LE / 7300GS / 7300GT
Jeden z novějších čipů v low-endu nVidie. Karta je postavena na 90nm jádře. To dovoluje vysoké takty, které v tomto případě (7300GS) činí 550MHz. Vynahrazuje tím nízký počet pixel pipelines, které jsou jenom čtyři. Díky vysokému taktu pak dosahuje fillrate podobný GeForce 6600, což není špatné.

Nevýhodou je pouze 64-bitová sběrnice paměti. Zde je použit stejný "fígl" jako u jádra, kdy se vše dohání vyšší frekvencí. 810MHz je na low-end poměrně dost, ve spolupráci s úzkou sběrnicí to ale stačí na propustnost 6,5GB/s, což je veskrze průměrná hodnota. Celkově to stačí na výkon Radeonu X1300 či GeForce 6600. Každopádně velkou výhodou je opravdu velmi dobrá cena od 1700Kč, takže pokud si odpustíte vyhlazování, bude výkon stačit a mohu kartu za ty peníze vřele doporučit.

O 200Kč levněji seženete modely 7300LE. Ty mají pomalejší jádro s frekvencí 450MHz a paměti pouze na 667MHz. Zde se nevyplatí šetřit a raději si kupte model GS, který má za prakticky stejné peníze lepší výkon.

Naopak dráž, cca o 700Kč, vás vyjdou karty GeForce 7300GT. Zde se jedná spíše o podtaktovanou GeForce 7600GS. Má totiž její jádro s osmi aktivními pixel pipelines, ty však běží na nižším taktu 400MHz. Fillrate je i tak přes nižší takt podstatně vyšší než u modelu 7300GS. Paměti jsou rovněž nově 128-bitové, ostatní GF7300 mají pouze 64-bitovou. Ačkoli v základu by jejich frekvence měla činit 667MHz, někteří výrobci nabízejí rychlejší varianty, dokonce i s 800MHz pamětmi. Kupujete si tak skoro 7600GS za levnější peníze.

nVidia GeForce 7600GS / 7600GT
GeForce 7600GS vychází z mainstreamové GeForce 7600GT, která má dobrý poměr ceny a výkonu, nicméně Radeon X1800GTO a Radeon X1950Pro jsou v tomto ohledu ještě o něco lepší . 7600GS je zaměřena výkonově i cenově níže. Jádro je taktováno na 400MHz, má ale 12 pixel pipelines, 8 ROPs a 5 vertex jednotek, což zaručuje na low-end skvělý výkon. Trošku horší je to s pamětmi, ty jsou typu GDDR2 na frekvenci 800MHz. Při 128-bitovém zapojení slibují dobrou paměťovou propustnost, minusem je takřka nemožnost je taktovat. Ceny od 3000Kč jsou velmi příznivé a dovolím si tvrdit, že nejlepší volbou v low-endu do 3000Kč je právě tento čip.

Model GT pak nabízí podstatně vyšší takt jádra, 560MHz a GDDR3 paměti na 1,4GHz. Cena začínají na 4600Kč, což je na low-end sice pořád trochu moc, ale každopádně už se začíná jednat o zajímavou alternativu pro ty, kteří nejsou až tak výrazně limitováni finančními prostředky.




Info: modrá barva znázorňuje přibližné výsledky testu 3DMark03, červená barva pro změnu 3DMark05 a žlutá nejnovější 3DMark06

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama