reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro září

22.9.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro září
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Závěr



Ještě než napíšu poslední větu, chtělo by to pouvažovat na tím, které lokality jsou ke koupi PC nejvhodnější. Rozhodně se vyhněte hypermarketům či jiným prodejnám, které se prodejem PC zabývají jen okrajově. Tím mám na mysli i prodejce elektroniky (TV, hifi,...). Velmi rádi totiž vyzdvihují parametry, které nejsou vůbec důležité. Třeba 256MB grafické paměti u karty takového výkonu, že by pro ni i 128MB bylo luxusem. Respektive hlavním lákadlem je frekvence procesoru, samozřejmě, že Intelu a ještě navíc Celeronu (a pokud možno tak ještě výběhového s 400MHz FSB a 128kB cache).

Nejlepší jsou prostě specializované obchody. Nejenže vám občas i dobře poradí, ale hlavně zaujmou cenami, které bývají obvykle podstatně nižší než třeba v již zmíněných hypermarketech, kde bývá cena přestřelená i o 40%! Další možností jsou e-shopy. Ty obvykle nabízí ještě o něco nižší ceny než obchody kamenné, nicméně musíte počítat s poštovným, které obvykle činí něco přes 100Kč (při dobírce). Je-li zboží na skladě a zboží neobjednáváte večer či v noci, pak jej máte druhý den odpoledne na stole.

Další otázkou je, jak se ta kupa komponentů složí do kompletního stavu, ve kterém bude snad i fungovat. Ještě jsem nezažil, že by se poskládala sama od sebe, takže budete muset někoho najít, aby to udělal (pokud to tedy neumíte vy). Jednou možností je nákup kompletní sestavy u prodejce. Toto má výhodu v tom, že se o nic nemusíte starat, jedná se však o dražší záležitost. Jednak daná firma nemusí mít všechny komponenty v nabídce vždy ty nejlevnější, u někoho jiného byste je dokázali sehnat levněji, takže jste nuceni platit i dražší komponenty. Za druhé sestavení také něco stojí, obvykle si účtují 500-800Kč. Máte ale záruku na celý počítač, druhou stranou mince je, že do něj opravdu nesmíte šahat a při každé blbosti jej musíte přinést k prodejci. Složíte-li si jej sami, můžete si koupit ty nejlevnější komponenty (můžete klidně ušetřit i nějakou tisícovku) a dále ušetříte za složení. Pokud si netroufáte, můžete požádat kamaráda (pokud možno takového, který tomu rozumí). Tomu také nemusíte platit, stačí jej někdy příště pozvat třeba na pivo (v závislosti na stavu jeho alkoholové závislosti i dvě či více). Skládá-li vám sestavu někdo méně známý (známý známého s kterým jsem chodil před deseti lety na základku,...), rozhodně menší odměna neuškodí. I tak ušetříte.

A ještě jednu poznámku a ta je nejdůležitější! Pořádně se zamyslete nad tím, na co vůbec počítač potřebujete. Je rozdíl mezi tím, co chcete a co potřebujete. Uvažuji o koupi notebooku (zatím pracuji na PC s 17" CRT monitorem). Co chci? AMD Turion 64, 512MB RAM, nejlépe ATi Mobility Radeon X700, 80GB disk, DVD-RW vypalovačku s podporou DVD-RAM, širokoúhlý displej, nízkou spotřebu, baterka na minimálně čtyři hodiny,... Co skutečně potřebuji? Stačí mi VIA C7-M (příp. Intel Celeron M), 512MB RAM, cokoli co umí zobrazovat 2D grafiku, 40GB disk, combo mechanika, širokoúhlý displej, nízkou spotřebu. Rozdíl? Ano, téměř 20000Kč, což je cena toho levnějšího notebooku.

Nebo jinak. Chtěl jsem GeForce 6600/6600GT či něco podobného. Jenže si stačí uvědomit, že s mojí GeForce 4Ti jsem stále rozjel vše co jsem potřeboval a hry vlastně skoro vůbec nehraji. Takže jsem ušetřil minimálně 3500Kč, které by mi byly akorát na těch 6 minut co běží 3DMark. Nakonec jsem levně sehnal Radeon 9800Pro, ten ale stejně financoval bratr, který počítač narozdíl ode mě využívá ke hraní. Sám od sebe jsem neměl důvod o koupi uvažovat.

Po této úvaze možná z vašeho počítače nebudete tak moc nadšeni, ale můžete ušetřit nejednu tisícikorunu (a někteří klidně i deset tisíc), aniž by počítač nesplňoval to, co jste po něm původně chtěli. Jen pomyslete. Kolik funkcí jste používali třeba na svém novém mobilu, když jste jej kupovali a kolik teď. Vsadím se, že se to opět vrátilo hlavně k volání a posílání SMS. Za ušetřené penízky kupte třeba své dívce nějaký dárek. Určitě z něj bude mít větší radost než z vašeho nového rekordu v 3DMark05. A jak bylo v diskuzi vtipně poznamenáno, dvě ATiny v CrossFire to asi nebudou. Přeji pěkný den.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama