reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro září

22.9.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro září
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 30000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Vše důležité o discích máte v předchozí cenové kategorii. Vzhledem k naprosto minimálním rozdílům cen 120GB a 160GB vám vřele doporučuju vzít ten 160GB. Volba výrobce záleží na vašich osobních sympatiích (ani jeden nedělá výrazně lepší, výkonnější a už vůbec ne spolehlivější disky).

Dobře uděláte volbou SATA nebo dokonce SATA II disku. Nečekejte však, že dosáhnete teoretické přenosové rychlosti 300MB/s, ta bude pořád podobná. SATA disky občas a SATA II disky vždy disponují technologií NCQ, která o něco zvyšuje výkon. Tady je z části ten zakopaný pes, proč jsou SATA disky rychlejší než ATA. V rychlosti rozhraní to skutečně není.



Modem / síťová karta



Tady vám nic nového říct ani nemůžu. Pro modemování vám postačí cokoli do PCI slotu. S výjimkou nekvalitních telefonních rozvodů, kdy se hodí něco kvalitnějšího, co dokáže lépe ustat spojení. Pro internet přes LAN už postačí naprosto cokoli, co má koncovku RJ-45. A ani vás to nebude mnoho stát.



Optická mechanika



Nyní se bavme pouze o DVD vypalovačce. Nechcete-li pálit DVD, je nesmysl ji kupovat, ale doporučuji ji. Cena je dnes tak nízká, že jiné mechaniky se vlastně vůbec nevyplatí.

DVD média jsou dnes velmi levná a tak není problém vypalovat celé filmy na jedno 4,7GB DVD. I tříhodinový filmu na tuto kapacitu zhuštěný má stále velmi dobrou kvalitu, tedy pouze v případě, že ty čtverečky tam skutečně nehledáte. Prvním tipem je skvělá vypalovačka NEC ND3540A, druhým o něco méně dobrá LG GSA-4165B, ta ale umí DVD-RAM, což je velmi zajímavý formát. Pálíte pouhým přetažením souboru na disk. Něco, jak byste kopírovali na disketu. Jen ta "disketa" má 4,7GB a pálí rychlostí přes 6MB/s, máte-li 5x médium. Cena kolem 1400Kč je jistě příjemně nízká.



Case + zdroj



Zde bych viděl ideálně koupi bedny a zdroje zvlášť. Na bednu, pokud nechcete nějaký extravagantní kus, by vám mělo stačit 600-900Kč. Zdroj pro sestavu by mohl být třeba kvalitní Fortron FSP350-350BTP 350W za 1350Kč s aktivním PFC nebo ještě lépe Enermax CSL375AX-V 380W za 1400Kč, taktéž s aktivním PFC. Za celkovou cenu do 2000Kč tak můžete být velmi spokojeni.





Klávesnice a myš



Tady už by se slušelo investovat do lepší myši, která vám zajistí lepší zážitky nejen při hraní, ale i v samotných Windows (případně si dosaďte libovolný oblíbený operační systém). Jednou z nejlepších variant v rozumné cenové relaci je myš Microsoft Intellimouse Explorer 4.0A za 500Kč, ale ani levnější myší Logitech RX300 či dražší Logitech MX310 neuděláte chybu.

Co se týče klávesnice, pak vám postačí téměř cokoli v cenové relaci 200-300Kč, osobně bych se kouknul po klávesnicích Logitech nebo Samsung. Na druhou stranu bych se vyhnul klávesnicím Genius, ty většinou kvalitou příliš neoplývají.





Monitor



Není radno šetřit na monitoru, takže si kupte nějaký dobrý monitor. Ze 17 palcových monitorů vypadá skvěle Samsung SyncMaster 795MB, je za cenu 3950Kč a to je s ohledem na jeho dobré výkony velmi dobrá cena. U 19 palcových monitorů můžete zkusit třeba AOC 9G+ (4050Kč), ale ten si pořádně prohlédněte. AOC monitory příliš nevynikají, ale lze narazit na dobré kusy. Dobré monitory vás ale vyjdou trochu dráž. Opět velmi dobře vypadá monitor od firmy Samsung, tentokrát model SyncMaster 997DF (5750Kč) resp. jeho levnější verze Samtron 98PDF (4830Kč). Bohužel nabídka se se stále zvyšujícím podílem LCD monitorů výrazně redukuje, takže už není moc co doporučovat. K prodejci si na disketě klidně přitáhněte Nokia Monitor Test (1,2MB) a řádně si vše vyzkoušejte. Slušný prodejce vám to dovolí, pokud ne, jděte o dům dál, jeho škoda.

Cena LCD monitorů začíná na hranici 6000Kč za 15" a asi 7000Kč za 17", bohužel nám většina LCD panelů podražila. Zde bych mohl upozornit, že 15" LCD má skutečně plochu 15", kdežto 17" CRT monitor asi jen 16", takže plochou jsou si dosti podobné. Z 15"LCD mě zaujal například Samsung SyncMaster 510N za 7400Kč, ovšem jeho cena se bohužel stále zvyšuje. Eizo L367 je pak monitor, který disponuje skvělými vlastnostmi, za které si však nechá dobře zaplatit, 10100Kč je přece jen dost velká fůra peněz.

Doba odezvy 25ms není příliš ideální, koukejte radši po 16ms a lepších modelech. Pokud vám bude 25ms vyhovovat, pak si je klidně kupte. Zkontrolujte si velikost zobrazovacích úhlů, které s údaji výrobce občas hrubě nekorespondují. Osobně u většiny LCD monitorů pozoruji věrné barvy do úhlů 90°-100° (výrobci se často ohánějí čísly kolem 130°-150°). Nebude na škodu, když se podíváte, zda má monitor nějaké mrtvé body, někteří výrobci dávají dokonce záruky na úplnou absenci mrtvých bodů. To je takový bod na panelu, který svítí pořád stejně, stále svítí, nebo je černý či jinak neměnný. Mezi 17" LCD naleznete také spoustu modelů, je dobré jednotlivé LCD monitory prohlédnout na vlastní oči. Papírově dobře vypadá například ADI A710+ za 8700Kč s odezvou 8ms nebo Prestigio P171 za přijatelnějších 7050Kč s odezvou 13ms.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama