reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro září

22.9.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro září
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 30000Kč - Shrnutí



Do 30000Kč včetně DPH lze sehnat velmi výkonný počítač. Nezestárne jen tak rychle a dosti dlouhou dobu vám všechno pěkně rozjede bez toho, aniž byste se museli nějak omezovat. Navíc lze stále mluvit o skvělém poměru cena/výkon. V dnešní části cyklu nám vypadl Socket 478, takže tu máme jen tři sestavy

Cenové shrnutí





V těchto sestavách se událo mnoho změn. Sestava se Socketem 754 byly změněna k nepoznání. Athlon 64 3000+ byl nahrazen modelem 3400+ s frekvencí 2,4GHz, takže je tu suverénně nejvýkonnějším procesorem. Jak z nabídky obchodů zase vypadly moduly GeIL Value, byl jsem nucen vrátit se ke značce Kingmax a modulům DDR433 s CL2,5. Základní desku MSI K8N Neo Platinum s AGP slotem jsem nahradil modernější DFI nF4x Infinity se slotem PCIe x16. Další změnou je grafická karta ATi Radeon X800GT, která nahrazuje GeForce 6600GT. Nabízí vyšší výkon, který lze ještě velmi výrazně zvýšit úspěšným odemčením pipelines, případně trochou toho taktování.

Socket 939 dostal jinou desku, Asus A8N-E jsem nahradil opět deskou ze stáje DFI. Také se změnila grafická karta na Radeon X800GT s 256MB paměti.

U LGA775 Intelu došlo ke změně na procesor Pentium 4 630, je to 64 bitová verze procesoru 530J z minulého měsíce navíc s cache doplněnou na 2MB. Základní deska nyní disponuje chipsetem Intel 945P místo staršího i915P. Ten sice podporuje DDR2 667MHz paměti, nicméně jsem kvůli vysokému cenovému rozdílu zůstal u pamětí DDR2 533. Konečně i tato sestava dostala výkonnou grafickou kartu, nyní v podobě Radeonu X800GT. Kvůli nutnosti udržet cenu pod hranicí 30000Kč jsem byl nucen použít 128MB verzi. Její omezení nespočívá ve velikosti paměti jako takové, ale v použití modulů DDR (256MB verze mají GDDR3). To má za následek jediné, paměti lze taktovat jen velmi obtížně.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama