reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce světem tabletů

28.4.2011, Jan Vítek, článek
Průvodce světem tabletů
V těchto dnech probíhá tabletová mánie, kterou odstartoval nejen příchod Apple iPad, ale i další události a celkový vývoj v IT průmyslu. My si připomeneme nejen nedávnou minulost, ale půjde i o to, co nás čeká v brzké budoucnosti. Doplněno o 3 nové kapitoly.

AMD Fusion - nováček do party


Počátkem tohoto roku společnost AMD již konečně dodala na trh nové čipy vyvíjené pod jednotným označením Fusion, na něž jsme se těšili už dlouho předtím. První platformou založenou na Fusion, která spatřila světlo světa, byla Brazos s rodinami Zacate a Ontario. Pokud máte ale zájem především o výkon, pak první modely Fusion rozhodně nejsou pro vás. Čipy Zacate (série E) s 18W spotřebou, jedním a spíše dvěma jádry Bobcat a slabým GPU Evergreen dokáží strčit do kapsy procesory Intel Atom, ale výkonu moderních mobilních, natož desktopových procesorů nedosahují. Ontaria (série C) jsou pak s 9W TDP a frekvencí do 1,2 GHz ještě slabší, ale obsahují až 2 jádra Bobcat a GPU Evergreen.





Pro tablety se ale tyto čipy hodí podobně jako právě zmíněné Atomy od Intelu, pro něž je Brazos přímým soupeřem. Objevil se tak např. netbook s dotykovým displejem od Aceru nebo MSI WindPad 110W, což je již klasický tablet PC a variace na "Wintel". Na to, jak si Zacate stojí v porovnání s dnes dostupnými procesory Intel Atom, se můžete podívat třeba v našem článku AMD Fusion do obýváku. Jisté ale je, že s APU (Accelerated Processing Unit) Zacate a Ontario se revoluce ve světě tabletů nekoná a my bychom se spíše měli těšit na to, co předvedou blížící se 32nm Llano s procesorovými jádry Stars a podstatně výkonnějšími grafickými čipy, které půjde lépe využít jako GPGPU. Ale to je téma pro odlišný článek.


Intel Oak Trail, Cedar Trail a další


Právě v těchto dnech se otevírají brány počítačového světa pro nové procesory Intel Oak Trail, tedy zatím konkrétně jen jeden model, a to jednojádrový Atom Z670 z rodiny Lincroft s frekvencí 1,5 GHz, 512 kB L2 cache, sběrnicí DMI, paměťmi DDR2-800 a 400MHz GPU. Ten by měl brzy následovat model Z650, který se bude lišit pouze pracovní frekvencí, která bude o 300 MHz nižší. Na trh se mají dostavit již v květnu, kdy se chystá vypuštění desítek zařízení s těmito 3W procesory.





Ty budou pracovat s OS Windows, ale jako první od Intelu také s Androidem 3.0 Honeycomb a potažmo MeeGo, i když tato platforma je spíše na okraji zájmu. Na 35 oznámených zařízení (což je údaj z oficiální tiskovky Intelu) dává tušit, že OEM výrobci na Oak Trail slyší, ovšem otázkou je, zda tato platforma bude mít co nabídnout ve srovnání se všemožnými SoC založenými na architektuře ARM, které nyní prodělávají díky velkému množství soupeřících firem bouřlivý rozvoj a také Apple své iPady staví na procesorech ARM, tedy jejich vlastní implementaci.

Uvidíme tedy, co přinese příští měsíc a zda se dočkáme nových produktů od známých firem, jako jsou MSI, Acer, Asus a jiné, které dnes využívají spíše řešení NVIDIA Tegra nebo Qualcomm Snapdragon. V tiskovém prohlášení se ale mluvilo spíše o společnostech Fujitsu, Lenovo, Evolve III, Motion Computing, Razer a Viliv, tedy ne pouze o "velkých hráčích".

Intel také již oznámil, že se začal opravdu vážně zabývat velkým problémem, který mají ve světě tabletů jeho procesory x86 v porovnání s řešeními ARM - spotřebou především v klidovém režimu. Doug Davis přitom slíbil pro příští 3 roky vypuštění nových platforem Atom vyráběných třemi různými (a stále více pokročilými) procesy. Atom Z670 "Lincroft" je stále ještě 45nm čip, platforma Cedar Trail chystaná na konec tohoto roku bude 32nm a pak máme na pořadníku budoucí platformy Medfield a Cloverview.

Cedar Trail byl nedávno prezentován na Intel Developer Fóru v Pekingu, kde byl potvrzen jeho 32nm výrobní proces, příchod na trh ke konci tohoto roku a zaměření na netbooky a jiné malé počítače, tedy i tablety. A co přinese nového? Dle očekávání jde o vylepšení především v oblasti grafiky a multimédií, kde Atomy začaly za AMD Brazos citelně zaostávat, neboť jejich grafická jádra jsou tradičně velmi slabá





GPU u Cedar Trail tak bude mít podporu API DirectX 10.1, vyšší výkon a podporovat bude více grafických rozhraní včetně HDMI, DisplayPort a embedded DisplayPort. Dále nabídne nový engine pro dekódování Full HD videa, čímž uleví procesorovým jádrům. U nich se očekávají vyšší pracovní frekvence, než jakých dosahují dnešní Atomy a paměťový systém se přeorientuje na DDR3-800 a 1066 MHz. A co se týče problematiky spotřeby, pak Cedar Trail dostane nový spací režim C6, díky němuž se snad dočkáme delší reálné výdrže na baterie.

Co se týče samotných produktových rodin, pak ty budou dvě: Cedar Trail-D a Cedar Trail-M. Našeho tématu se týká ta druhá, kdežto rodina D bude určena pro malé desktopy a nettopy.

Čipy Medfield sem sice příliš nepatří, neboť budou určeny především pro chytré mobilní telefony jako 32nm nástupce platformy Moorestown, ale není důvod, proč by se neobjevily i v levných tabletech. Oproti Moorestown nabídnou nezbytná vylepšení ohledně spotřeby a výdrže na baterie, budou mít menší nároky na prostor a určeny budou tedy pro zařízení s dotykovými obrazovkami o rozlišení 800 x 480 (apod.), DVB-T, Bluetooth, GPS a různými senzory. Zajímavé je, že Intel se dle nedávných zpráv ještě stále straní operačního systému Android, jakož i Windows Phone 7 (čemuž se ale není těžké nedivit) a jediným systémem, který byl v materiálech o Medfield zmíněn, je jeho vlastní MeeGo.

Nicméně toto jsou stále ještě nepodložené informace a Intel si oficiální představení ještě nějaký čas nechá v zásobě. Je však zřejmé, že Intel se i nadále bude snažit poskytnout vlastní alternativu k procesorům ARM i v oblasti malých mobilních zařízení, místo aby začal vyrábět své verze.

A nakonec jsme si nechali platformu Cloverview chystanou na příští rok, a to pravděpodobně jako nástupce Cedar Trail. Má jít rovněž o 32nm procesory a spárovány budou i s chystaným operačním systémem Windows 8, ovšem jinak se o jejich specifikacích a vlastnostech můžeme pouze dohadovat. Vypadá to ale, že Intel se bude opravdu snažit obnovovat své ultramobilní platformy velmi často, aby měl po ruce odpovědi na stále výkonnější a více jádrové procesory ARM, s jejichž vývojem firmy NVIDIA, Qualcomm, Samsung a další rozhodně nebudou otálet.


Dravý ARM


Mezi mobilními telefony, smartphony a tablety veleúspěšné procesory ARM mají velké zastánce v již zmíněných firmách NVIDIA a Qualcomm. A zvláště NVIDIA je v poslední době velmi vidět díky svému aktuálnímu SoC Tegra 2, na němž staví řada velmi významných výrobců, mezi něž patří Acer, Asus, Lenovo, Toshiba, Dell, ViewSonic, LG Electronics, Sony, Motorola, Pioneer a řada dalších. Tegra 2 se může pochlubit dvěma jádry ARM Cortex-A9 s výchozí frekvencí 1 GHz a 1 MB L2 cache. Součástí je i grafické jádro ULP GeForce s 8 jádry s podporou API OpenGL ES 2, OpenVG 1.1 a schopné dekódovat video v rozlišení až 1080p.





Chystaným pokračovatelem je pak čtyřprocesorový čip s prozatimním označením Kal-El, čímž chce NVIDIA asi zdůraznit, že půjde o supermana mezi SoC. Má totiž nabídnout dvojnásobný (měřeno v Coremark 1.0) až pětinásobný výkon oproti Tegra 2. Kal-El se má objevit již v letošním létě, a to nejdříve právě v tabletech, zatímco jeho soupeř Snapdragon APQ8064 od firmy Qualcomm má dorazit až na konci roku. NVIDIA také dle vlastní roadmap chystá na každý další rok vždy nový a podstatně výkonnější čip, počínaje Wayne v roce 2012, po němž přijde Logan a za ním Stark. Uvidíme, zda jejich výkony budou odpovídat údajům uvedeným v oné velmi optimistické roadmap.

Zmíněný Qualcomm Snapdragon APQ8064 s 28nm architekturou Krait ale má dle zatím uvedených specifikací také stát zato. Nabídne stejně jako Kal-El čtyři jádra Cortex-A9 nebo možná už A15 s frekvencí do 2,5 GHz a jeho grafické jádro Adreno 320 slibuje až 15násobný výkon oproti původní verzi Adreno. Pochopitelně nezůstane pouze u těchto dvou výrobců, ale dané příklady pro nastínění situace stačí.
reklama