reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - LightScribe

15.5.2006, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - LightScribe
Je to asi měsíc zpět, co jsme se podívali na zoubek technologii LabelFlash. Dnes se podíváme na jejího konkurenta, a to technologii LightScribe. Tato technologie je rozšířenější než LabelFlash, respektive seženete více vypalovaček, které ji podporují. V dnešním článku se podíváme trochu do historie, povíme si co budeme potřebovat k úspěšnému vytvoření popisku a nebude chybět ani pár testů. Aktualizováno.

Čas vypálení popisku



Test byl proveden s vypalovačkou LG GSA-H20L a následujícími obrázky:



Při nastavení kvality na "Best" byl popisek hotový za 21:12 minuty, při nastavení kvality na "Normal" už za 15:15 minuty a při nastavení kvality na "Draft" za 9:14 minuty. Jak ukazuje tabulka níže, došlo přibližně k 30% snížení času potřebného k vypálení popisku oproti starší vypalovačce HP.



Kvalita Normal




- pro detail klikni -

Kvalita Draft




- pro detail klikni -

Aktualizováno: Na těchto stránkách je ke stažení ovladač LightScribe, který má vylepšený kontrast, po instalaci musíte spustit nastavení tohoto rozšíření, jak ukazuje následující obrázek:





Jak vypadá popisek s tímto ovladačem v kvalitě "Draft" je vidět na následujícím obrázku. Porovnejte to s předchozím snímkem a vidíte že rozdíl není nikterak výrazný. Sice je vidět drobné zlepšení ale zdaleka nedosahuje kvality "Normal", jak je prezentováno na stánkách LightScribe.com.



S tímto ovladačem zacházejte opatrně, pravděpodobně používá větší energii laseru a u CD by mohl nastat problém s poškozením vypálených dat, u DVD to není pravděpodobné.


Čas vypálení
Kvalita tisku
HP dvd640i
LG GSA-H20L
Best
~ 29
~ 21
Normal
~ 21
~ 15
Draft
~ 12
~ 9

LG GSA-H20L sice neudává podporu LightScribe verze 1.2, ale naměřené časy by nasvědčovaly tomu, že ji obsahuje. Časy jsou totiž asi o 30% nižší než u vypalovačky HP. Jak jsme si řekli, tak jediný disk, který má specifikaci LS 1.2, je Verbatim DVD+R 16x, ale čas vypálení popisku je shodný pro všechna média v testu.


Budeme věřit tomu, že disk Verbatim DVD+R 16x je specifikace LS 1.2, potom z hlediska časů LG nejspíše specifikaci LS 1.2 podporuje.

V případě, že je tomu tak, musí LG ignorovat specifikaci LS média, jinak by na disky LS předchozí specifikace vypalovala stejně rychle jako vypalovačka od HP.




Čas potřebný k vypálení popisku je stejný jak pro text, jednoduchou grafiku, tak i pro fotku, tedy pokud máte vyplněnou plochu od okraje k okraji. Čím blíže ke středu je zakončen popisek, tím je doba jeho vypálení kratší.


Přepis popisku



K čemu je vlastně přepsání popisku? Hodí se pro jedinou věc - a to je zvýšení kontrastu. Následující obrázek ukazuje o kolik se zvýší kontrast při 3-násobném přepisu při nastavení kvality na "Best".


- pro detail klikni -

Část nejblíže ke středu je přepsána 3x, prostřední mezikruží 2x a na okraji disku je popisek vypálen pouze jednou. Je vidět, že rozdíly mezi 3x a 2x přepisem jsou minimální a přechod není skoro vidět. Při třetím přepisu ale vznikají na popisku jakési mléčné fleky, proto pokud budete přepisovat popisek z důvodu zvýšení kontrastu, dělejte to maximálně 2x.

Jak je z obrázku vidět, vypalovačka nemá problém s navázáním vypalování popisku, naváže přesně tam, kde skončila a nevytváří duchy.
reklama