reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.5.2006, Jan Dedek, článek
Je to asi měsíc zpět, co jsme se podívali na zoubek technologii LabelFlash. Dnes se podíváme na jejího konkurenta, a to technologii LightScribe. Tato technologie je rozšířenější než LabelFlash, respektive seženete více vypalovaček, které ji podporují. V dnešním článku se podíváme trochu do historie, povíme si co budeme potřebovat k úspěšnému vytvoření popisku a nebude chybět ani pár testů. Aktualizováno.
Katz | 9.3.201123:02
Ahojte, nestretli ste sa niekto s tym, ze vam vypali len cast potisku? Mam Nera 9, software na podporu light scribe, vsetko mi funguje ako ma, v nahlade krasne vidim, ako to bude vyzerat, no ked to konecne napalim, trva to len par minut a z obrazku mi vidno len kruh o hrubke asi 2 cm. nasla som si cez nejake view v nerovi, ze mi to dvd ukazovalo akoby zakryte a ked som zmenila tloustku vnutorneho a vonkajsieho kruhu, tak sa mi obrazok odkryl cely. bohuzial pri vypaleni je to zase zakryte a je tam stale len ten pruzok. I ked na nahlade je to cele. Neviete niekto co s tym??
Odpovědět0  0
zaures (1) | 8.12.200920:13
Je to perfektní a dvd levné.. jenže je to 15 denní trial, nemá někdo patch nebo crack? tereza
Odpovědět0  0
jusepe | 23.8.200810:24
Vypalil jsem kolaž pozadí vytvořených z foto v ShureThing, preview bez kazu, paleno v best kvalite. Medium Verbatim lightsribe verze 1.2., mechanika LG GH20LS15. Cca po 1 mm jsou videt kruznice v barve podkladu, kde bylo vynechano. Musi se provadet nejaka kalibrace? Nebo co je špatně? Dik za info.
Odpovědět0  0
markjag1 | 23.8.200810:50
Mal som jedu LG, tiez robila nejake problemy. Potom som mal LiteOn a teraz mam Samsung. LiteOn a Samsung palia skvelo. LG troska horsie. Troska kruznice vidiet aj na LiteOnke ­- ale to sa treba podrobnejsie pozriet.
Mas najnovsi SW? A skus program Nero Cover Designer. Ja pouzivam uz ten, pali skvele aj obaly aj na media.
Odpovědět0  0
Ventary | 25.4.200816:17
Koupil jsem si vypalovačku LG s podporou LS. Nainstaloval jsem si Nero7 Essentials přiložený na CD spolu s vypalovačkou. Celý program však stále dělal chyby, ukončoval se a sekal se. Když jsem ho odinstaloval s tím, že jsi nainstaluju Nero8 Ultra Edition. Jenže co se nestalo...
Instalační program Nera mi při odinstalovávání vymazal z registrů i cd a dvd mechaniky, tudíž po dokončení odinstalace a následovném restartování OS se mi už ani jedna mechanika neukázala. Zkoušel jsem fakt hodně věcí, ale ovladače mi ve správci hardwaru hlásili, že chybí zápis v registru. Tak jsem přeinstaloval windowsy. Vzhledem k tomu, že jsem si nemohl vypálit svý data na nějaký disk, složitě jsem to přenášel 2GB flashkou do druhýho kompu. Ještě že jsem tam něměl těch věcí tolik.
Hned po reinstalaci OS ­(Microsoft Windows XP Professional SP2­) jsem nainstaloval a znovu odinstaloval Nera7. Opět ta samá věc, takže jsem usoudil, že jsem opravdu neudělal chybu já, ale program prostě vymaže ovladače mechanik z registrů. Podruhé jsem reinstaloval OS a CD se softwarem jsem radši vyhodil.
Těď mám zase problémy s tím, že na jiných verzích Nera mi nefunguje LS, doufám že mi pomůžou ty prográmky, co jsem si stáhnul tady.
Ne pokaždé je lepší originální software :­-)
Odpovědět0  0
inetMark (61) | 15.1.200819:18
LightScribe a zapomeni? Zabuda sa na LabelFlash. Bol to krok vedla a to som ja vravel od zciatku. LabelFlash nikdy ani nemal perspektivu byt farebny. Lighscribe farebny bude. Predpokladam, ale ze to nazvu LightScribe 2.0. Zatial je k dispozicii LS 1.2.

Totiz nie je farebne ako farebne. Co sa tyka tejto technologie, tak aj ja verim, ze sme daleko od toho aby sme vedeli pomocou LS robit plynule prechody medzi farbami, avsak verim v skoru umplementaciu par zakladnych farbieb. Je mozne ze budu dostupne media s 2­-3 farbami a farba bude zalezat na hlbke vypalenia jamky do objektu.

Kazdopadne je to perspektivnejsia tehcnologia na ktorej sa moze stavat. Rozhodne perspektivnejsia jak nejaka potlac atramentom.

Ja osobne LS pouzivam pri predaji softveru. Medium vypalim a pomocou LS spravim povrchovu stranu ako potrebujem ­(tam mi farebnost ani nechyba­).

Jedina chyba, ktoru sa na LS tazko podari odstranit je doba kreslenia.
Odpovědět0  0
Bonapetit (6) | 15.1.200819:55
Uvidíme, nechám se příjemně překvapit, ale s nejnovější novinkou na lightscribe.com datovanou na květen minulého roku, bych s tím moc nepočítal. Nedokážu odhadnout, jestli se dokáže vůbec adaptovat na modrý laser, přece jen, z větší přesnosti pro něj neplynou výhody, ale právě naopak potíže.
Odpovědět0  0
Pavel.P | 20.11.200719:44
Dobrý den,
mám problém. Ať už použiji program z Nera, nebo ShureThing program, pokaždé se mi stane nemilá věc. A to, že po zapnutí vypalování obrázku začne svíti HDD, vypalovačka blikat, ale nic se neděje, musím potom PC vypnout na tvrdo. Vím, že téma už je staré, ale kdyby se někdo ozval, tak budu rád. Vyzkoušel bych si to sám, ale zkopušet něco kde se musí po každé restartovat PC, mi nepřijde dobré. Jinak mám WinVista, Nero8, nebo novou verzi Shure+nejnovější ovladač LightScribe i firmware vyplaovačky. Díky všem.
Odpovědět0  0
ZubatecZ | 15.5.20070:47
Ja si nainstaloval jen NERO z pribaleneho cd a s nim se mi nainstaloval i ovladac na light scribe a pak to normalne slapalo.Ale kdyz jsem chtel nainstalovat celi disk sakum prdum tak to hazelo chyby. Nevim proc. No ale v tom NERU si stejne nemuzu nastavit file, to mi to hlasi ze to nenaslo kameru, coz nechapu.
Odpovědět0  0
Ondrej.sbx | 22.8.20060:48
Kdyby jste chteli muzete kouknout sem spustil jsem forum o lightscribe, kdo ma zajem, muze se zaregistrovat a je vitan, zaroven pripravuji take web o lightscribe, ale jeste neni finkcni, kdo by chtel muze kouknout web ­- zde http:­/­/lightscribe.ic.cz­/,phorum ­- zde http:­/­/lightscribe.phorum.cz/
Odpovědět0  0
kangoo | 6.7.200617:50
Koupil jsem LG GSA­-H20L.Mám win98.Na přibaleném CD je v adresáři light scribe soubor LS_HSI.msi.Po spuštění se však nic neděje.Stáhl jsem tedy LS_hsi.exe. Ani na tento soubor žádná reakce.Stáhl jsem tedy dle rad pana Dedka äktualizace a instalaci frimware.Frimware mám ve verzi 1.00 a reinstal na1.01 mi nejde. Stáhl jsem ještě program Surething CD Labeler 4 SE.Ten funguje , ale nenabízí mi Lightscribe. Kdo víte jak na to poraďte mi.Dík
Odpovědět0  0
Oniel7 (1) | 19.6.200616:20
Tak jsem teda maximálně spokojený. Hned na první pokus jsem vypálil na DVD nádhernou fotografii, ale když jsem to zopakoval, tak se jako by cesty pálení obrázku nesešly a výsledek nebyl moc pěkný ­- šli vidět na DVD kruhy ! Takže zatím budu pálit obrázek jen 1x...
Odpovědět0  0
Oniel7 | 16.6.200619:24
Tak příští týden jí budu mít taky, LG H­-20, jsem strašně zvědavý, jak to bude vypadat... tento článek mě moc nepotěšil, ale časem snad přibudou nějaké další nové ovládače na zvýšení kontrastu, jinak to nechám klidně přejet i 4x :­-­) Dobrý článek díky!
Odpovědět0  0
Bonapetit (6) | 16.6.200620:05
Existuje oficiální utilita na zvýšení kontrastu, kvalita se nesníží, ale zvýší se tmavost. Jen se musí mysl. Viz http:­/­/www.lightscribe.com­/support­/index.aspx?id=306
Jinak se mi osvědčilo vypálit potisk 2krát přes sebe. Jen je potřeba myslet na to, aby byl vzorový obrázek hodně kontrastní ­(až moc kontrastní­).
Odpovědět0  0
jirada | 8.1.200810:37
Ahoj, prosím tě, chci se tě zeptat, jakým způsobem přeplauješ obrázek dvakrát ? To si samo najde, kde má začít, aby nedošlo k přepálení obrázků tak, že nakonec to nebude k ničemu, protože se obrázek posune a budeš mít přeš sebe dva obrázky ­( navzájem posunuty ­). Chci se také zeptat, zda je možné vypálit také barevné obrázky, zda na to není nějaký vhodný free program o kterém by jsi náhodou nevěděl. Děkuji za informace, jsem začátečník a každá rada je dobrá. Jura
Odpovědět0  0
Bonapetit (6) | 8.1.200816:09
Ano, vypalovačka si sama najde, kde má přesně začít, pozná to podle takových zvláštních značek na LightScribe médiích. Dlouho jsem už LightScribe nevypaloval, ale co si pamatuju, tak nějaké drobné nepřesnosti, když byli vidět, tak až při velmi detailním pohledu. Technologie LightScribe barevně vypalovat neumí a nikdy umět nebude, ale můžeš zkusit různě barevné disky. Kdybys chtěl potiskovat média barevně, je asi nejlepší potiskovat printable média tiskárnout, ale lightscribe má něco do sebe, například se nerozpíjí.
Odpovědět0  0
jirada | 9.1.20088:34
Ještě ti chi jednou poděkovat. Chci se zároveň zeptat, jakým způsobem se potiskují ti printable DVD ? Asi hloupá otázka, ale pro jako začátečníka dost podstatná informace, abych se rozhodl, co je lepší. Díky moc Jura
Odpovědět0  0
Bonapetit (6) | 9.1.200810:22
Nejdřív je potřeba mít nebo obstarat si tiskárnu, která je umí potiskovat a vhodná média ­(dělají se i s lesklým povrchem­). Pak se už konkrétní postup může lišit, podle toho, jakou máš tiskárnu. Na mé Pixmě iP4500 se v softwaru přiloženém k tiskárně nakreslí potisk, DVD se vloží na takovém speciálním podavači­/adaptéru přímo pod tiskovou hlavu do tiskárny a zbytek už zvládne tiskárna. Složitý postup to není, je to určitě i rychlejší než LightScribe, ale na potiskování desítek médií to také není, to bys při tom promarnil mládí.
Odpovědět0  0
jirada | 9.1.200812:21
Děkuji moc za kvalifikované odpovědi. Moc jsi mi pomohl. Jura
Odpovědět0  0
inetMark (61) | 15.1.200816:55
Tvrdit ze LS nebude nikdy farebne je odvazne. Media sa stale vyvyjaju.
Odpovědět0  0
Bonapetit (6) | 15.1.200817:40
Možná je to troufalé, ale myslím, že to není ani tak otázka médií, jako konceptu celé technologie, jejíž vývoj se, alespoň se to tak zdá, zastavil. Ani konkurence, která se zdála barevnému tisku znatelně blíže, nebo to alespoň tvrdila, nepokročila. Buď sbírají síly na launch nový produktů postavených na modrém laseru, nebo tyto technologie pozvolně upadávají v zapomnění.
Odpovědět0  0
slonda | 15.6.200619:44
zakoupil jsem výše zmiňovanou vypalovačku nainstaloval NERO 6 vše dle doporučení a v cover designeru v tabulce nastavení light scribe nemůžu zvolit vypalovačku . Nevíte někdo co stím . Dík
Odpovědět0  0
markjag | 15.6.200621:52
Myslis LG GSA­-H20L? No ja mam tu istu. Ide vsetko v pohode ale vypalujem popis cez SureThingLabeler ci tak nejak. Je to vraj o dost lepsie ako NERO. A mas nainstalovane aj LS ovladace trebars zo stranok www.lightscribe.com ?
Odpovědět0  0
xkentaur | 7.9.200622:17
Taky mi to dela a nemuzu to porad rozjet­-instaloval jsem uz milion ovladacu a nic :­(...........nevite nekdo co s tim? Primo na strankach LG ovladace k LightScribe najit nemuzu :(
Odpovědět0  0
LegyT | 9.7.200714:50
Stejny problem jsem mel. Z www.lightscribe.com jsem stahnul LightScribe Diagnostic Utility ­- nainstaloval, spustil ­- naslo to chybu, opravilo. Chtelo to restart PC a pote jiz vse fungovalo. Dlouho jsem hledal reseni a nakonec jednoduse zvitezil :­-)
Odpovědět0  0
Kačena | 14.6.200620:08
Já jsem použila nosiče DVD Philips, kvalitu jsem měla nastavenou na NORMAL. Bohužel v ovladačích se nevyznám, jsem pouze uživatelem. Ale pěkně naštvaným. Myslela jsem, že to bude chodit. Dokonce jsem si z netu stáhla nějaké rady ze stránky [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Ale nejsem z toho moudrá, spíš otrávená. Některá DVD se mi podařila vypálit až třeba napopáté ­- a to jenom proto, že jsem chtěla udělat radost svým známým filmem z dovolené. Jinak bych se na to už dávno vykašlala.
Odpovědět0  0
Kačena | 13.6.20067:24
Při vypalování LightScribe se mi často stává, že v určité fázi vypalování počítač zahlásí interní chybu a obrázek se nevytvoří celý. Někdy se povede při opětovném vypálení obrázek dotvořit, ale jsou vidět jednotlivé vrstvy. Někdy nosič mechanika nechce přijmout vůbec a program chce speciální nosič LightScribe. Stává se Vám to taky?
Odpovědět0  0
markjag | 13.6.200614:51
Ano, zial sa to stalo aj mne. Zatial len na CD znacky BENQ. Planujem kupit VERBATIMI, chcem skusit ci je to chyba media, ovladacu, alebo napalovacky.
Mimochodom aky ovladac pouzivas? Ja mam 2 a neviem ktory mam mat. Jeden sa vola ­"Ls_hsi.exe­" a dalsi ­"LS_Update_1.4.89.1_.exe­". Z nazvu druheho vypliva ze je to len update na nieco... No ale neviem, mozno je to skor myslene tak ze je to update na LightScribe... potom mam aj utilitku na zvysenie kontrastu z original stranok ale tu uz nepouzivam.

Mimochodom ak sa nemylim tak to kazenie medii sa mi stalo zatial len pri BEST kvalite.
Odpovědět0  0
Hellraiser | 16.5.200620:12
Kde ste prisli na cenu 60Kč za DVD Lighscribe??? kua kamos kupuje za 22­-25 jedno :­) v obalu ­(SOFTCOM­) tak ja vam nevim .... malinko predrazeny a navic ty media zase az tak nedostupna nejsou staci malinko pohledat!!!!
Odpovědět0  0
Jan Dedek (29) | 16.5.200621:01
Stačí si pozorně přečíst článek!
Odpovědět0  0
ljelinek | 15.5.200620:05
No, nic proti LightScribe nebo LabelFlash, ale kdyz tak koukam na ty casy ­(urcite se zlepsi­) a na soucasnou kvalitu ­(take se urcite casem zlepsi­) ­- tak zlata tiskarna s moznosti potisku CD­/DVD ­- cas, kvalita, barva. No nic, uvdidime casem, jak se to vyvrbi. :­-)
Odpovědět0  0
Tommy_Verceti | 16.5.200617:35
presne tak!! radšej kúpiť nie drahé tlačiarne canon, lexmark, epson­(canon mám a paráda­) a namiesto nejakých nevýraznýcn čiernych čiarok a ničenia laseru budete mať krásne potlačené dvd... úplne ako originál... úplne ako fotka ktorú tam dáte... paráda... a média sú lacné ako normálne
Odpovědět0  0
markjag | 24.5.20060:07
Treba platit farbu.
Pre mna je lightscribe super , ziadne obrazky nedava. Potrebujem len na disk dat copyright a serialko, pripadne aj je to moje datove CD tak sa zide napisat nazov CD­/DVD a na to farbu nepotrebujem. Samozrejme, ze budem rad ak technika pokroci a budeme mat moznost palit farebne a rychlejsie ale neminat farbu.
Odpovědět0  0
mikesak | 15.5.200615:00
Poridil jsem si taktez zminovanou vypalovacku LG H20L a ani me se nepovedlo LightScribe rozchodit ani s posledni verzi Nera 7.2.0.3. Pokud vite nekdo o nejakem zarucenem postupu jak toto zprovoznit dejte prosim vedet.
M.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 15.5.200615:03
Mrkni na môj link, čo som sem hodil, no stiahni si najnovšiu verziu Nero, vyskúšaj šestkovú radu.
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 15.5.200616:05
Osobně mám Nero7 zakoupeno a s Lightscribe funguje bez problémů. Nevím, zda to je tvůj případ, ale někde jsem četl, že ­"keygen­" není pro Lightscribe to pravé ;­-)
Odpovědět0  0
eraser (344) | 19.5.20068:14
No, keď si pozriem tvoj článok ohľadne reinštalácie, reaktivácie Windows, tak by som tvrdil opak... ;o­)­))
Odpovědět0  0
Jaroslav Zetel | 29.11.200714:11
Potřebuji jen poradit jak postupovat. Asi dělám něco blbě.
Vždy mi vypálí jen datum, přesto že mám navolený i obrázek.
Poraď nebo dej kontakt a já napíšu nebo zavolám.

Těším se na odpověď, Jaroslav Zetel.
Odpovědět0  0
Bullet_cz | 16.5.20068:48
nainstaluj šestkovou řadu nera. Pokud maš desku s nForce čipsetem tak odinstaluj nForce IDE ovladače a nech defaultní z windowsů.
Tak se mito povedlo rozchodit a od te doby ani jeden problem
Odpovědět0  0
Bonapetit (6) | 22.5.200610:50
Bez problému se mi podařilo rozchodit LightScribe se SureThing CD Labeler 4, a to i když to současně v NERO 7 nefungovalo, takže jedním z řešení je tento program.
Odpovědět0  0
Hrochy (31) | 15.5.200611:12
jenom dotaz, delali jste tento test s oficialni utilitou od lightscribe na zvyseni kontrastu nebo s tou, co je v ovladacich? vice na http:­/­/www.lightscribe.com­/support­/index.aspx?id=306
Odpovědět0  0
Jan Dedek (29) | 15.5.200613:20
Díky za zajímavý postřeh, ovladače LS extended ze stránek LightScribe nebyly použity, popisky byly vytvořeny se standardními ovladači. Pokusím se doplnit do testu jak vypadá popisek vypálený s tímto ovladačem. Protože na uvedené stránce uvádějí zachování času, bude zřejmě zvýšena pouze energie laseru, což by nemuselo dělat dobře CD ale DVD by to nemělo vadit.
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 15.5.200614:58
Díky za tip, testoval jsem to ­(Philips DVD­-R s Lightscribe média­), a vypadá to po jednom ­"pálení­" skoro jako když to projedu 2x normálně. Docela hodně dobrá věc.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 15.5.20068:41
Jednoduchých 5 bodov, ako rozchodiť LS a vyriešiť niektoré základné problémy.

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Ghost_sk (25) | 15.5.20061:18
HM pekny clanok len ma zaujima ci podobny pripavujete aj o konkurencnej technologii LabelFlash.Aj ked su media ziatial drahe a nedostupne moze sa to zmenit.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.