reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.5.2011, Karel Polívka, rozhovor
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti Microsoft - odpovídal Petr Bobek, produktový manažer pro Office, Microsoft ČR.
shasler (318) | 27.5.201115:42
Děkuji za odpovědi, nicméně mě zklamal postoj Microsoftu v otázce přechodu VBA na VB.NET­/C#. Microsoft už přinutil uživatele udělat větší kotrmelce třeba v přechodu na Ribbony. Zdůvodnění ohledně nekompatibilita maker ze starších formátů je pro mě nepřesvědčivé. Navíc si myslím, že starý VBA kód by bylo možné převést. Když se převádí starší formáty např. Access do nových, proč ne včetně kódu na pozadí?

To, že je možné dnes profesionálně vyvíjet v .NET Framework je jasné, ale co to má společného s běžnými uživateli, kteří rádi využívají i možnosti programování? Nevidím důvod, proč by pro využití vlastních maker museli uživatelé zůstávat pozadu? Používat Visual Studio je pro běžného uživatele příliš složitá věc a myslím, že v našem případě přímo ­"dělo na komára­". Proč by, ale museli zůstávat pozadu a nejít s dobou?

Uživatelé nejvíce využívají makra v Excelu nebo v Accessu a rádi by lepší možnost a lepší výkon. Nástroje Office nejsou špatné. Díky Accessu je běžný uživatel schopen se velmi snadno a rychle vytvořit formulář a ten snadno a rychle napojit na data. Pro mě je zatím Access nejrychlejší a nejjednodušší RAD pro přístup k datům a práci s nimi. Visual Studio je v tomto ohledu mnohonásobně složitější a pomalejší ­( Nepopírám, že díky možnostem, které např. Access nebo Excel vůbec nemají a ani nepotřebují. ­) a svou uživatelskou nepřístupností mě nepřesvědčilo. Je to logické, VS je, jak již bylo zmíněno, nástroj pro programátory...

Osobně se mi nelíbí, že běžní uživatelé jsou považování za nějaké vykopávky a jsou nuceni setrvávat na zastaralé a výkonnostně žalostné technologii? .NET není o nic složitější nebo jednodušší než VBA, zvláště pokud by bylo zapouzdřeno a omezeno pro Office.

Osobně jsem doufal, že už Office 2007 budou s příchodem nových formátů dokumentů a aplikací podporovat .NET Framework. Také mě nepřijde logické, že Microsoft platí za údržbu a vývoj zastaralého VBA ­( což je vlastně běhové prostředí s vlastním interpretrem ­), místo aby přešlo na nový interpret .NET... Dále si myslím, že právě přechod na .NET by mohl velmi elegantně vyřešit velkou část problémů týkající 64 bitových verzí MS Office...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.