reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon X75 5G: nový modem přináší agregaci 10CC a až 10Gbps

17.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon X75 5G: nový modem přináší agregaci 10CC a až 10Gbps
Qualcomm uvedl novou generaci 5G modemu Snapdragon X75 5G. Novinka přináší podporu mmWave i Sub-6GHz, umožňuje agregaci až 10CC a zaujme také nebývale vysokou přenosovou rychlostí u downloadu, a to až 10 Gbps.
Mobilní zařízení budou moci využít novou generaci 5G modemu od společnosti Qualcomm, model Snapdragon X75 5G. Než se objeví v prvních telefonech, tak to asi ještě chvíli potrvá, sotva se totiž začala používat předchozí generace Spandragon X70 5G (uvedení X75 5G je plánováno na druhou polovinu letošního roku). Novinka jako první modem podporuje 5G Advanced, dostalo se na podporu 3GPP Release 17 i Release 18 a zvládá 5G připojení v obou formátech mmWave i Sub-6GHz. Podpora obou je zajištěna jediným přijímačem, což umožnilo snížit velikost i spotřebu modemu, a to o 20 %. Zatímco v pásmu Sub-6GHz podporuje agregaci 5CC, u mmWave zvládá dokonce 10CC. Máme zde také novou anténu Qualcomm QTM565 pro mmWave. I ta se přičinila pro snížení nákladů, složitosti, velikosti a spotřeby.
 
Qualcomm Snapdragon X75 5G
 
Další snížení spotřeby mají na svědomí technologie Qualcomm 5G PowerSave Gen 4 a Qualcomm RF Power Efficiency Suite. Dokonce tu máme vlastní hardwarový Tensor akcelerátor s 2,5krát vyšším výkonem pro algoritmy umělé inteligence. Ta může být využita k optimalizaci přenosových rychlostí, pokrytí, stability a dalších. Nechybí ani podpora pro Wi-Fi 7 a v obou případech (5G i Wi-Fi) je maximální podporovaná rychlost stahování 10 Gbps. Pokud jde o upload, ten je možný do 3,5 Gbps.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama