reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10 statečných CPU: AMD vs. Intel

4.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
10 statečných CPU: AMD vs. Intel
Po posledním testu hi-endových procesorů AMD a Intel se dnes podrobně zaměříme na několik velmi odlišných modelů, kde budou figurovat také nejnovější kousky z nabídky AMD. Jejich soupeři pak pochopitelně pochází z nabídky firmy Intel.
Jeden z mnoha důležitých faktorů, které jsme doposud téměř opomíjeli, je cena procesorů, která se přímo váže k jejich výkonu. AMD si je vědomo, že na procesory Intel musí zaútočit právě cenou, což je jasně patrné z tabulky, kterou vidíte dole. Z té však už není tolik patrný fakt, že některé procesory Core i7, jako třeba námi testovaný model i7-870, po půli tohoto roku výrazně zlevnily, a staly se již pro AMD soupeřem, o němž se vyplatí uvažovat i z hlediska ceny.

Model
Přibližná cena s DPH
AMD Athlon II X2 265
1 700
AMD Athlon II X4 645
2 700
AMD Phenom II X2 560 Black Edition
2 300
AMD Phenom II X4 970 Black Edition
4 300
AMD Phenom II X6 1075T
5 400
Intel Core i3-540
2 400
Intel Core i3-560
3 100
Intel Core i5-661
4 500
Intel Core i7-870
6 900
Intel Core i7-970
19 000
*/ průměrné ceny ze serveru Heureka

Proto si v závěru provedeme srovnání testovaných procesorů i s ohledem na poměr výkonu a ceny, čili se zaměříme na to, jaký výkon dostaneme za pořizovací částku daného procesoru. Do toho však nebudou pochopitelně započítány i ostatní náklady na hardware, tedy především základní desku. Zde platí, že ceny za modely se sockety LGA 1156 a AM3 jsou zhruba srovnatelné, ovšem desky pro LGA 1366 (a testovaný Core i7-960) jsou výrazně dražší.



Podívejme se tedy nyní na pět grafů, kde úvodní znázorňuje pouze cenu, zatímco ostatní již poměr výkonu a ceny. Je tedy jasné, že Intel Core i7-970 na tom bude velmi neslavně, i když čistě z hlediska výkonu celý test s přehledem vyhrál. Je tedy společně se svým ještě dražším bratříčkem Core i7-980X ideálním kandidátem na koupi pro uživatele, kteří na cenu opravdu nehledí. Ostatní se mohou zadívat na grafy.









Z grafů je jasně patrný fakt, že AMD i přes celkově spíše nižší výkony svých procesorů dokáže Intelu směle konkurovat díky agresivní cenové politice. Zajímavý je zvláště Athlon II X4 645, který však kvůli absenci L3 cache v některých testech výrazně ztrácí. Pak už může být lepším řešením Phenom II X2 560 Black Edition, u nějž se směle můžeme pokusit o překročení frekvence 4 GHz a rovněž o odemknutí dvou zbývajících jader, ale k tomu bude zapotření notná dávka štěstí.

Výhody vícejádrových procesorů ukazuje hned první graf, kde velmi podobně skončil čtyřjádrový a šestijádrový Phenom II a až tak špatný poměr neměly díky vysokým výkonům ani Core i7. Nemastné neslané Core i3 a Core i5 mají ale také svou výhodu, a tou je nízká spotřeba v zátěži jednoho i obou jader, která může být také pro leckoho důležitá.


Závěrečné hodnocení


Konečné rozhodnutí je na každém uživateli a jeho potřebách. Náš test mohl poskytnout pouze vodítka ke konečnému výběru, ať už chcete svůj procesor využít na vážnou práci či hry a ohlížíte se po nízké spotřebě a v takovém případě pravděpodobně i po nízké ceně. Přesně pro takové uživatele dobře poslouží řada Core i3, jejíž zástupce Core i3-540 si odnese za své kvality cenu TREFA.



Ocenění TREFA získává procesor Intel Core i3-540 za nízkou spotřebu,
dobrý výkon ve hrách a slušnou cenu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Univerzálním procesorem, jenž by měl dobře zvládnout všechny úlohy, pak může být Phenom II X4 970 Black Edition, u nějž se můžete snadno pokusit o další přetaktování. To ovšem tehdy, když vám tolik nejde o spotřebu. Ten si jako zlatá střední cesta odnese druhé ocenění TREFA.



Ocenění TREFA získává procesor AMD Phenom II X4 970 BE za výborný výkon,
možnosti přetaktování a adekvátní cenu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Vyzdvihnout by si však zasloužily také procesory, které sedí po jeho pomyslných stranách. Na jedné je to Phenom II X2 560 Black Edition se svým potenciálem pro přetaktování a velmi příjemnou cenou a na straně druhé Core i7-870 s výtečným výkonem, díky kterému patří do vedoucích pozic v testu. Jeho cena už také dávno není tak vysoká, aby byl nedosažitelný.


Poděkování na závěr:

AMD za zapůjčení všech procesorů Athlon II a Phenom II
AT Computers za zapůjčení procesorů značky Intel
Czech Computer za zapůjčení pevného disku Samsung SpinPoint F3 - 1TB
Gigabyte za zapůjčení základních desek Gigabyte GA-H55M-USB3 a GA-X58A-UD5
Intel za zapůjčení procesoru Intel Core i5-661
MSI za zapůjčení grafiky MSI N480GTX Lightning a desky MSI 890FXA-GD70
reklama