reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10 statečných CPU: AMD vs. Intel

4.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
10 statečných CPU: AMD vs. Intel
Po posledním testu hi-endových procesorů AMD a Intel se dnes podrobně zaměříme na několik velmi odlišných modelů, kde budou figurovat také nejnovější kousky z nabídky AMD. Jejich soupeři pak pochopitelně pochází z nabídky firmy Intel.

Představení testovaných procesorů AMD


Testovaných procesorů od společnosti AMD je celkem pět a všechny jsou naprostými novinkami, které firma zařadila do své nabídky letos na podzim. Podívejme se na ně podrobněji


AMD Athlon II X2 265


Nejslabším modelem firmy AMD v testu je dvoujádrový Athlon II, i když ten mezi procesory s jádrem Regor stojí nejvýše. Je to tak díky jeho frekvenci 3,3 GHz, kterou překonává ostatní modely Athlonů II X2, přičemž si zachovává původní hodnotu TDP 65 W, pokud tedy nepočítáme verze s označením 'e' (45 W) nebo 'u' (25 W).


Procesor nám dále nabídne celkem 2 MB cache druhé úrovně rozdělené rovným dílem mezi obě jeho jádra. Athlony II však nemají žádnou cache třetí úrovně a my v tomto testu poznáme, jak je to v porovnání s Phenomy II omezuje, či ne. V testu je totiž rovněž jedno Callisto na stejné frekvenci.


AMD Athlon II X4 645


Stejně jako předchozí model je i Athlon II X4 645 novým nejvýkonnějším procesorem mezi svými, tedy mezi procesory s jádry Propus. Dvojnásobný počet jader se zde však odrazil ve snížené frekvenci 3,1 GHz, takže v jednothreadových aplikacích bude mít navrch Athlon II X2 265. S tím je třeba počítat, stejně jako s tím, že paměti L2 cache je zde ne 1024 kB na jádro, ale 512 kB na jádro.


Co se týče spotřeby, pak X4 645 si vezme maximálně 95 W, což je na čtyřjádrový procesor ještě slušná hodnota, ale jinak od tohoto procesoru můžeme očekávat to samé, co od předchozího kousku.


AMD Phenom II X2 560 Black Edition


Pro overclockery se bude hodit nový Phenom II z edice Black Edition, což znamená, že má otevřený multiplikátor, čili násobič pro snadnější přetaktování. A opět se jedná o momentálně nejvýkonnější procesor své rodiny, tedy jádra Callisto. Jeho frekvence je 3,3 GHz a i když cache druhé úrovně zůstala na 512 kB na jádro jako u Athlonu II X4, přibyla zde cache třetí úrovně s kapacitou 6 MB, o niž se obě jádra podělí.


Co se týče spotřeby, pak tu mají všechny Callista stejnou, tedy 80 W.


AMD Phenom II X4 970 Black Edition


S tímto procesorem to u AMD již začíná být zajímavé. Získáme s ním plnohodnotný Phenom II se čtyřmi jádry, který je navíc vysoko takován na 3,5 GHz. Předchozí tři tedy proti němu jsou pouhým vývarem, neboť tento procesor je překonává svým pracovním taktem, počtem jader i pamětí cache. A navíc i tento procesor je z Black Edition, takže se hodí i pro přetaktování.


Procesory Phenom II X4 série 9xx mají všechny 512 kB L2 cache na jádro a k tomu 6 MB sdílené L3 cache. Tento procesor již ale nehyzdí hodnota TDP 140 W jako první verzi předchozího krále Denebů Phenom II X4 965, takže jsme zůstali na ještě akceptovatelných 125 W.


Phenom II X6 1075T


A co může být lepšího než vysoko taktovaný čtyřjádrový Phenom II? Samozřejmě šestijádrový vysoko taktovaný Phenom II, pokud tedy vezmeme v potaz podporu funkce Turbo Core, která základní frekvenci 3 GHz dokáže posunout až na 3,5 GHz. Co se týče technologie Turbo Core, ta pracuje poněkud odlišně od Turbo Boost u Intelu, jak jsme ostatně popsali v předchozím testu hi-end procesorů AMD a Intel.


Phenom II X6 1075 se zařazuje přesně do středu pole procesorů s jádry Thuban, neboť dnes jsou v nabídce přesně tři modely. Jejich každé jádro může využít svých 512 kB L2 a cache a 6MB L3 cache si rozdělí. Potěšitelné je, že AMD se i na 45nm technologii podařilo u svých šestijader dodržet maximální hodnotu TDP 125 W, přičemž u chystané verze Phenom II X6 1055T to bude ještě o 30 W méně.
reklama