reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10 statečných CPU: AMD vs. Intel

4.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
10 statečných CPU: AMD vs. Intel
Po posledním testu hi-endových procesorů AMD a Intel se dnes podrobně zaměříme na několik velmi odlišných modelů, kde budou figurovat také nejnovější kousky z nabídky AMD. Jejich soupeři pak pochopitelně pochází z nabídky firmy Intel.

Nastavení platforem


Máme tu tedy dohromady dvě platformy, takže se dočkáme dvou základních desek s odlišnými čipovými sadami i sockety: AMD AM3, Intel LGA 1156 a LGA 1366.

Co se týče platformy AMD AM3, pak ta s procesory Athlon II X2/X4 a Phenom II X2/X4/X6 využívá paměti DDR3 na standardní frekvenci 1333 MHz při časování 9-9-9-24-1T. Přístup k nim je dvoukanálový.

Platforma se socketem LGA 1156 byla druhou nejpoužívanější v testu a její nastavení pamětí bylo naprosto stejné jako u AMD AM3, tedy dvoukanálový přístup a časování 9-9-9-24-1T.

Pak byla využita nejvýkonnější desktopová platforma od Intelu - LGA 1366 s čipovou sadou Intel X58 pro jeden šestijádrový procesor Gulftown. Ten pracuje sice jen s paměťmi DDR3 taktovanými na 1066 MHz, ale zato k nim mají tříkanálový přístup, což ve výsledku znamená vysokou propustnost. Nastaveno bylo také nižší časování 8-8-8-22-1T.

Všechny procesory jsou podrobeny standardním zátěžovým testům a mají výchozí frekvenci sběrnice DMI, QPI, popřípadě Hypertransport. Nastavení pamětí se tedy liší pouze podle použité platformy, možností řadiče paměti/čipsetu a jeho možnou konfigurací (řadiče paměti, případně v podpoře frekvence pamětí DDR3 RAM). Veškeré výsledky a výkonnostní testy jsou průměrem minimálně 3 měření.


Syntetické výkonnostní testy


V první části se zaměříme na syntetické testy, tedy takové, které mají na svědomí benchmarkovací nástroje, jež příliš nevypovídají o reálném využití možností procesorů, ale spíše umožňují jejich srovnání mezi sebou. Půjde jednak o aplikaci Everest a její měření výkonu paměťového systému se čtením, zápisem, kopírováním a latencí. Pak nastoupí společnost Futuremark a její produkty 3DMark Vantage a PCMark Vantage. Pole zakončí Sciencemark a jeho testy Molecular Dynamics a AES.









Dle očekávání ovládly první sadu výsledků procesory Intel Core i7, a to především díky svým stabilně vysokým výkonům. To se nedá říci o ostatních procesorech Intel, které se od výsledků Core i7 značně odlišovaly. Očekávanou uniformitu si dle očekávání ponechaly procesory AMD, pokud tedy zde budeme uvažovat o dvou samostatných skupinách - procesorech Athlon II bez L3 cache a pak Phenom II, které svou L3 cache mají.



Další sada výsledků pochází z benchmarku 3DMark Vantage a má reflektovat výkon procesoru, ovšem zde také velmi záleží na ostatní hardwarové výbavě a především výkonu grafické karty. Procesory AMD si nevedou vůbec špatně, ovšem všechny bez rozdílu stejně válcuje výkon šestijádrového Core i7-970. Jenomže zatímco za šestijádrový Phenom II X6 1075T dáte zhruba 5500 Kč i s daní, Core i7-970 vás připraví o více než 18 tisíc, což je rozdíl, za nějž se dá pohodlně pořídit k Phenomu zbytek sestavy.







Následující trojice testů pochází z PCMark Vantage, který si nevšímá pouze herního výkonu. My jsme si vybrali celkové skóre, test pamětí a také herní test. Tento test si evidentně příliš nevšímá počtu jader, ale spíše operační frekvence a paměťového výkonu, takže není divu, že mu také učaroval procesor Core i7-970. Z nabídky procesorů AMD se mu pak nejlépe zalíbil Phenom II X4 970, jenž má sice oproti Phenomu II X6 1075T o dvě jádra méně, ale zato stabilně pracuje na 3,5 GHz.





U posledních dvou testů z balíku ScienceMark si budeme všímat času, takže zde delší sloupec znamená horší výsledek. V prvním grafu se ukazuje sestupná tendence napříč všemi testovanými procesory až k Core i7-970, jenž se tak opět stal vítězem. V druhém grafu se však jako lepší ukázaly procesory AMD, a to modely s L3 cache a vysokou pracovní frekvencí.

Ovšem pozor, zatím žádný z procesorů AMD nám nenabídne sadu instrukcí pro akceleraci AES kódování, zatímco u procesorů Intel je to již téměř běžná záležitost. Konkrétně v našem testu ji podporuje Core i7-970 a Core i5-661 v podobě AES-NI. A právě onen druhý jsme si již v tomto ohledu vyzkoušeli dříve, takže můžeme klidně říci, že AES-NI skutečně funguje, a to velmi dobře.
reklama